koczkodan33 Posted October 9, 2013 Report Share Posted October 9, 2013 Witajcie! Mam 15 lat i zacząłem interesować się ASG. Pewnie większość z was powie, że jestem na to jeszcze za młody itp. Jednak pragnę zaznaczyć, iż najpierw chcę nauczyć się podstaw (mapa, kompas, orientacja w terenie etc.). Jako, iż nauka nie koliduje ze zbieraniem pieniędzy na replikę to mam do was kilka pytań: 1. Co wybrać na początek: HK416 VFC/Umarex MP5 Galaxy Wiem, że te dwie repliki są diametrialnie różne i nie da się ich porównać, jednak nie chodzi mi o ich porównywanie, ale o to która będzie lepsza na początek swojej przygody. Boję się kupować na samym początku drogiej repliki, bo jak coś spierdziele to kicha, a 300 zł za MP5 jestem w stanie przeboleć. Poza tym przy Galaxiaku mógłbym coś pogrzebać nauczyć się podstaw działania repliki etc. Co wy o tym sądzicie? Ewentualnie co zamiast tej MP5? Reszta pytań będzie zależeć od waszej odpowiedzi. Quote Link to post Share on other sites
Maligi Posted October 9, 2013 Report Share Posted October 9, 2013 Od siebie polecę GFG14 (na razie gunfire nie ma jej na stanie), jest to replika karabinu G36C. Na początek stockowa powinna Cię zadowolić. Quote Link to post Share on other sites
Nath Posted October 9, 2013 Report Share Posted October 9, 2013 Kup Galaxy, porządną ochronę oczu, kulasy żeby zasypać magazynek, postrzelaj trochę, złapiesz bakcyla, będziesz kisił kapuchę na lepszą luśnię. Nie złapiesz bakcyla to sprzedasz gnata z małą stratą. Quote Link to post Share on other sites
koczkodan33 Posted October 10, 2013 Author Report Share Posted October 10, 2013 Dobra, to zbieram na tą MP5, a potem docelowo na hakasię. Pytanie: 2. Słyszałem, że ładowarki dołączane do zestawu to "czyste zło". Z tego co się orientuję, to warto nabyć mikroprocesorówkę. I tu pojawia się moje pytanie: Czy istnieją ładowarki do baterii typu Ni-mh (chyba tak się piszę) i Li-po (2 funkcyjne)? Jeśli tak, to co byście polecali? Quote Link to post Share on other sites
Mark97 Posted October 10, 2013 Report Share Posted October 10, 2013 (edited) Tak istnieją ładowarki mikroprocesorowe, które obsługują kilka typów baterii, ładowarkom o świetnym stosunku ceny co do jakości jest Imax B6. Edited October 10, 2013 by Mark97 Quote Link to post Share on other sites
Nath Posted October 10, 2013 Report Share Posted October 10, 2013 Ładowarka z zestawu to po prostu zwykły chamski prostownik, który nieumiejętnie użyty załatwi ci batkę na cacy. Tak jak Mark97 napisał-weź imaxa b6 albo jego klona (powerbean chociażby). W kryzysowej sytuacji naładowałem akumulator samochodowy imaxem :D. Quote Link to post Share on other sites
l_isek Posted October 10, 2013 Report Share Posted October 10, 2013 MP5 będzie dobra na początek. Co do baterii to polecam jakiegoś małego lipola ze sklepu dla modelarzy (30 - 50 PLN) i najprostszą ładowarkę do niej (50 - 60 PLN). Imax na pewno lepszy ale zastanów się czy ci jest potrzebny... Przypominanie w co drugim temacie o ochronie oczy jest delikatnie drażniące. Za niedługo ktoś zapyta o możliwość wymiany body w swojej emce i otrzyma odpowiedź: -Jeżeli zapyta to usunę. Ten dział nie służy do takich duskusji. Buniek92 "tylko nie zapominaj o porządnej ochronie oczu" Quote Link to post Share on other sites
koczkodan33 Posted October 11, 2013 Author Report Share Posted October 11, 2013 Dobra czyli potrzebuję: 1. REPLIKA- MP5 Galaxy 2. OCHRONA OCZU- Bolle X800 lub Bolle X810 (najlepiej, żeby później pasowały do jakiegoś hełmu) 3. BATERIA- to zobacze sobie gdzieś w modelarskim (do jakiego wolatżu i amperażu max?) 4. ŁADOWARKA- z tego co patrzę to zależąod wolatażu batki Chyba wszystko na początek. Co o tym zestawie myślicie? PS. Ładowarka z zestawu to po prostu zwykły chamski prostownik, który nieumiejętnie użyty załatwi ci batkę na cacy. To można tego używać umiejętnie czy bezwzględnie do kosza? Quote Link to post Share on other sites
karaluch8 Posted October 11, 2013 Report Share Posted October 11, 2013 Chciałbym dodać że google parują. Radzę się zastanowić, chodź pewnie są i takie co nie parują, to już się pytać tego co się zna :) Quote Link to post Share on other sites
Nath Posted October 11, 2013 Report Share Posted October 11, 2013 Baterię tym naładujesz, natomiast łatwo załatwić ją na cacy. Quote Link to post Share on other sites
Mark97 Posted October 11, 2013 Report Share Posted October 11, 2013 (edited) Bateria najlepiej 7,4 co do pojemności to wybór pozostawiam Tobie, 1500 mAh na pewno wystarczy. Co do ładowarki to poważnie zastanów się nad Imaxem, nią naładujesz prawie każdy typ baterii, po prostu jest uniwersalna. Z resztą ładowarka to taki przedmiot, który kupuje się tylko raz, więc warto w to zainwestować. W kwestii gogli to nie ma co przesadzać, jeżeli muszą być to koniecznie gogle to weź ESS NVG (używane), które można dostać za 50-80 zł na Allegro - jeżeli zaś nie muszą to być gogle to rozejrzyj się za atestowanymi okularami (Uvex, MSA, Bolle, Peltor 3M). Wiem, że na ochronie oczu nie wolno oszczędzać ale podałem koledze tańsze odpowiedniki - nie wydawaj mnóstwa pieniędzy ponieważ nie wiesz czy Airsoft Ci się spodoba. :icon_wink: Pozdrawiam, Mark. Edited October 11, 2013 by Mark97 Quote Link to post Share on other sites
Powała Posted October 12, 2013 Report Share Posted October 12, 2013 (edited) Kup Galaxy, porządną ochronę oczu, kulasy żeby zasypać magazynek, postrzelaj trochę, złapiesz bakcyla, będziesz kisił kapuchę na lepszą luśnię. Nie złapiesz bakcyla to sprzedasz gnata z małą stratą. Ładowarka z zestawu to po prostu zwykły chamski prostownik, który nieumiejętnie użyty załatwi ci batkę na cacy. Tak jak Mark97 napisał-weź imaxa b6 albo jego klona (powerbean chociażby). W kryzysowej sytuacji naładowałem akumulator samochodowy imaxem :icon_biggrin:. Nic dodać, nic ująć, Nath dobrze radzi :icon_exclaim: Ps Chciałbym dodać że google parują.(...)Dziwne, mi google nie parują, chyba, że nachucham na monitor... :hahaha: Edited October 12, 2013 by Powała Quote Link to post Share on other sites
Bart_Forrester Posted October 12, 2013 Report Share Posted October 12, 2013 Chciałbym dodać że google parują. Radzę się zastanowić, chodź pewnie są i takie co nie parują, to już się pytać tego co się zna :icon_smile: Tydzień od rejestracji nie minął, a prawda objawiona poleciała. Quote Link to post Share on other sites
Nath Posted October 12, 2013 Report Share Posted October 12, 2013 Co do gogli to jak najbardziej polecam Bolle X800, używam jednej pary od ponad 4 lat, szybka nieco się już rysnęła, ale dalej świetnie spełniają swoją rolę. Jak stosujesz z maską typu stalker to nie parują (choć ja generalnie z tych potliwych). Quote Link to post Share on other sites
koczkodan33 Posted October 12, 2013 Author Report Share Posted October 12, 2013 Dobra dzięki wszystkim, jakbym coś jeszcze potrzebował to napiszę. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts