Dziamdzia Posted January 16, 2014 Report Share Posted January 16, 2014 Chcę bym podłączył , jednak nie wiem na jaki prąd nastawić , czytałem że akumulatory tańszych firm muszą mieć często mniejszy prąd ładowania (mam aku od gfc) Quote Link to post Share on other sites
hindus Posted January 16, 2014 Report Share Posted January 16, 2014 Dopuszczalny prąd ładowania masz wypisany z tyłu baterii. Da się go nawet odczytać ze zdjęcia na stronie http://gunfire.pl/product-pol-1152200493-Akumulator-LiPo-7-4V-2300mAh-20C.html Fakt, jest po angielsku, nie wiem czy dołączona była instrukcja w ojczystym języku, domyślam się, że nie każdy zna angielski. Otóż te akumulatory można ładować prądem nie większym niż 2C. Czym jest C i jak ładować właściwie dowolne LiPo masz w artykule na wmasgu -> http://wmasg.pl/pl/armoury/show/3893?conv=True Quote Link to post Share on other sites
Dziamdzia Posted January 19, 2014 Report Share Posted January 19, 2014 Hmmm z tego co zrozumiałem to że dla mojej baterii maksymalny prąd ładowania wynosi 4,6 . Po dogłębnym przeczytaniu instrukcji wnioskuję iż dla mojej baterii prąd ładowania powinien wynosić 3,0 A , limit pojemności 2300 mAh , a na ile ustawić górny limit natężenia ? Bo tak czytam ale nigdzie nie znalazłem jak się ustawia ilość ogniw ani napięcia Quote Link to post Share on other sites
hindus Posted January 19, 2014 Report Share Posted January 19, 2014 (edited) Prąd ładowania = limit natężenia. Ładowarka powinna ładować w 2 fazach. Najpierw - stałoprądowo, zdefiniowanym przez użytkownika natężeniem maksymalnym, a następnie - po osiągnięciu maksymalnego dopuszczalnego napięcia, stałonapięciowo, zmniejszając prąd ładowania aż do zera. Limit natężenia ustaw większy, np. na 3000mAh, bo trzeba doliczyć stratę w postaci ciepła, które oddaje pakiet w trakcie ładowania. Inaczej będziesz miał niedoładowane ogniwa. A, jeśli nie spieszy Ci się, to ładuj niższym prądem, np. prądem 300mA. Na pewno nie zaszkodzi, bateria przyjmie prawdopodobnie większą pojemność, niższa temperatura podczas procesu ładowania przedłuży jej żywotność. Edited January 19, 2014 by hindus Quote Link to post Share on other sites
Dziamdzia Posted January 19, 2014 Report Share Posted January 19, 2014 Hmm ok prąd 300 mh to jakieś niecałe 0,5A ? Przepraszam , jestem zielony ale nadal nie wiem jak ustalić napięcie ani ilość ogniw , a moze to sie dzieje automatycznie po podłączeniu ? Quote Link to post Share on other sites
Emcet Posted January 19, 2014 Report Share Posted January 19, 2014 Jeśli nie potrafisz zamienić 300mA na A, to weź podręcznik dla hmmm... 4 klasy podstawówki i doczytaj sobie o przedrostku "mili" Quote Link to post Share on other sites
Dziamdzia Posted January 19, 2014 Report Share Posted January 19, 2014 Dobrze , przepraszam , ale nadal męczy mnie prawdopodobnie kolejne głupie pytanie , Jak ustawić napięcie ? Bo ilość ogniw wyliczy sobie z rodzaju bateri Quote Link to post Share on other sites
rotek824 Posted August 21, 2014 Report Share Posted August 21, 2014 Odgrzeję kotleta, bo sam mam problem z tą ładowarką. Mianowicie chcę naładować lipo 11,1 20c 1100 mAh od GFC. Podpinam balanserem, włączam tryb lipo i prąd ładowania na 1A. Klikam, aby zacząć ładowanie, a tu Err0. CO TO JEST ?! Tak samo dzieje się na lipo 11,1 20c od Arma techa ... Wiecie może co zrobić, żeby zaczęło normalnie ładować ? Quote Link to post Share on other sites
wiciok Posted August 22, 2014 Report Share Posted August 22, 2014 Podłącz wtyczkę? Quote Link to post Share on other sites
rotek824 Posted August 22, 2014 Report Share Posted August 22, 2014 Od kiedy lipo ładuje się wtyczką Quote Link to post Share on other sites
MarekMac Posted August 22, 2014 Report Share Posted August 22, 2014 W niektórych ładowarkach trzeba podpinać i balanser i "zwykłą" wtyczkę. Taki mają klimat. Quote Link to post Share on other sites
rotek824 Posted August 22, 2014 Report Share Posted August 22, 2014 O kurde faktycznie, dzięki wielkie, nawet nie pomyślałem, bo inne ładowarki samymi balanserami potrafią ładować :) Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts