Ferduch Posted October 12, 2013 Report Share Posted October 12, 2013 Witam. Od dłuższego czasu rozmyślam nad układem, który skutecznie uniemożliwi strzelanie, bez kulek w magazynku. Układ Starałem się aby koszty były jak najniższe, a zarazem jak najprostsze w budowie. Do układu potrzebujemy: -Fotorezystor*: 1zł/szt -Włącznik 2szt: u każdego pewnie znajdzie się jakiś. -Źródło E2: tu potrzebujemy bardzo małe napięcie ok 0,6 V, zależy tylko jaką diodę wybierzemy. Koszt: parę gorszy. -cieniutką blaszkę miedzianą, która będzie znajdować się na magazynku. Sposób działania. Oczko nr.1 Zasilanie E1 (czyli bateria naszej repliki) odpowiada za dostarczenia napięcia do fotorezystora oraz wykrycia czy magazynek jest w replice. Sposób wykrycia maga działa na zasadzie zetknięcia się dwóch kabelków z cieniutką miedzianą blaszką przyklejoną do maga, co zamknie nam oczko. Oczko nr.2 odpowiada za świecenie diody (D1), które będzie zmieniać rezystancję fotorezystora. Oczywiście posiada wyłącznik aby nie trzeba było co 5 minut zmieniać bateryjki. Fotorezystor tak jak dioda, będzie znajdowała się w komorze, w 2 wycięciach po obu stronach komory. Zalety i wady, które dostrzegłem na tą chwilę. Zalety: -nareszcie będzie można mieć replikę PTW, bez wydawania grubej kasy. -dodatkowa elektryka chodź dzięki, wyłączniku nr. 1, 2 i 3 możemy tak naprawdę w parę sekund odciąć nasz układ od zasilania repliki. -Bardzo tani koszt, bo w mniej niż 5 zł się zmieścimy, ze wszystkim co potrzebujemy. -bardzo mała awaryjność. Wady. -Troszkę miejsca jednak zajmuje, co skutecznie utrudni nam montaż układu w emkopodobnych replikach. -potrzeba ingerencji w konstrukcję komory H-U -Aby w 100% wykorzystać układ będziemy musieli bawić się z doklejaniem blaszki do maga. Wiem, że układ jest jeszcze do dopracowania, więc jakby coś to proszę pisać. Mam wrażenie, że to naprawdę może urozmaicić grę asg nadając jej realizmu. Chciałem, aby wszystko leciało z jednego źródła, ale niestety jestem na zbyt małym stopniu "wtajemniczenia" :P Na 100% znajdzie się tutaj ktoś o wiele bardziej połapany w tym ode mnie i coś dopiszę w tej sprawie ;). Teraz pora na problemy. Staram się znaleść miejsce gdzie w hopku po wystrzeleniu wszystkich kulek zostaje pusta przestrzeń. Pewnie układ da się jeszcze lepiej zaprojektować, jak coś to śmiało pisać. Pozdrawiam, i proszę o pomoc :) Quote Link to post Share on other sites
gloomer Posted October 13, 2013 Report Share Posted October 13, 2013 No jestem jeden szczególny problem, że większość magazynków nie wywala wszystkich kulek tylko zawsze parę kulek zostaje Jak rozwiążesz ten problem? Quote Link to post Share on other sites
BlackShaman Posted October 13, 2013 Report Share Posted October 13, 2013 Poza tym nawet jeżeli wszystkie kulki wylecą z maga to nadal 2-3 kuleczki pozostają w HU Quote Link to post Share on other sites
ahmed91 Posted October 13, 2013 Report Share Posted October 13, 2013 Jakiś czas temu na gufire był w sprzedaży układ ASHU Jest to komora która odcina zasilanie repliki w momencie kiedy wykryje że mag nie podaje już kulek (więc nie ma problemu z magami które nie podają wszystkich kulek) Jeżeli dobrze pamiętam ASHU kosztowało około 100zł Jedyną wadą tej komory jest to że do poprawnego działania potrzebuje ASCU 3 generacji Quote Link to post Share on other sites
Ferduch Posted October 13, 2013 Author Report Share Posted October 13, 2013 Wiecie co mam nową koncepcję. Zasada ta sama, tyle, że wszystko będzie zamknięcie w magu. Ma to swoje wady, ale będzie o wiele prostsze. Coś się stanie, jak nie będę się odzywał przez jakiś czas a na końcu przedstawie gotowy projekt ? Nie chcę aby ten temat został zamknięty Quote Link to post Share on other sites
Winiacz Posted October 14, 2013 Report Share Posted October 14, 2013 Ja to już dawno temu kminiłem coś żeby odcinało zasilanie poprzez zamknięcie obwodu w magazynku (popychacz kulek w magazynku z blaszką na górze zamykałby obwód po dotknięciu blaszek przy wylocie kulek), ale po pierwsze jestem za leniwy, po drugie magazynki w giecie sypią mi się i bez tego. No i wtedy odpadają też hi-capy. Quote Link to post Share on other sites
Szelma1981 Posted October 14, 2013 Report Share Posted October 14, 2013 Mam nietęgi pomysł. Zwarcie :) Jęzeli ktos ma zwykły mosfet z układem wykrywajacym zwarcie i odłaczajacym silnik, można by było rozkminić coś takiego że w górnym miejscu popychacza kulek, sam popychacz zamykałby obwód robiac zwarcie obwodu. Konieczne by było wyprowadzenie styków na zewnatrz magazynka i zrobienie złaczki w magwellu. Co sądzicie ? Quote Link to post Share on other sites
l_isek Posted October 14, 2013 Report Share Posted October 14, 2013 Po każdym magu następuje zwarcie na mosfecie przez co "awaryjnie odcina zasilanie do silnika" ? Nie wróżę tej koncepcji jakiejkolwiek przyszłości... Quote Link to post Share on other sites
N0mad Posted October 14, 2013 Report Share Posted October 14, 2013 (edited) ZONK http://forum.wmasg.p...rotkie-zwarcie/ Mój pierwszy temat na tym forum :P Edited October 14, 2013 by N0mad Quote Link to post Share on other sites
Ferduch Posted October 15, 2013 Author Report Share Posted October 15, 2013 Kurcze ostatnio widziałem filmik na YT jak koleś przerobił swojego sr-25 od PJ w której właśnie był taki układ o którym mówimy. Ktoś może wie o jaki filmik mi chodzi ? Quote Link to post Share on other sites
Ferduch Posted October 17, 2013 Author Report Share Posted October 17, 2013 (edited) Dobra, wiem już że motyw z fotorezystorem i dioda jest do kitu (wszystko co wykombinowałem poszło do śmieci). Czuję, że najlepszym rozwiązaniem będzie tranzystor. ... Ktoś się wypowie ? Będzie to działać ? Nie wiem czy rezystor R1 jest potrzebny. @Edit Pech chciał, że znalazłem z 12 tranzystorów i parę rezystorków :D Jutro pokombinuję i postaram się jak najszybciej zdać raport. Edited October 17, 2013 by Ferduch Quote Link to post Share on other sites
14100715 Posted October 17, 2013 Report Share Posted October 17, 2013 Opcja strzelania bez kulek jest czasami przydatna. ;) Quote Link to post Share on other sites
Ferduch Posted October 18, 2013 Author Report Share Posted October 18, 2013 No w sumie racja, zawsze można prowadzić ogień zaporowy bez kulek :P Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts