arek2xl Posted October 21, 2013 Report Share Posted October 21, 2013 macie filmik powiedzcie czy dobrze. Quote Link to post Share on other sites
AKTG Posted October 21, 2013 Report Share Posted October 21, 2013 Moim zdaniem regulacja wysokości silnika to czynność zdecydowanie subiektywna. Generalnie dążymy aby GB chodził jak najciszej i nic nie chrobotało ani nie wyło. Ja ustawiam silnik na końcu(o ile jest taka potrzeba), razem z pirewszymi przestrzelaniami GB. Quote Link to post Share on other sites
arek2xl Posted October 21, 2013 Author Report Share Posted October 21, 2013 Tyloo chodziło mi oto czy według uszu doświadczonych osób jest prawidłowo gb spodkładkowane dodam że gb był słabo nasmarowany. Quote Link to post Share on other sites
VinniePaz Posted October 21, 2013 Report Share Posted October 21, 2013 O ile wiem to sprawdza się to na sucho a nie na słabo nasmarowanym... Quote Link to post Share on other sites
arek2xl Posted October 22, 2013 Author Report Share Posted October 22, 2013 Sprawdza się bez smarów podczas ręcznego obrotu zębatkami lecz jak się już silnik założy układ musi być dobrze nasmarowany jeśli nie jest może po dłużysz czasie się uszkodzić któraś z zębatek. Quote Link to post Share on other sites
arek2xl Posted October 22, 2013 Author Report Share Posted October 22, 2013 Macie jeszcze filmik bez silnika ładnie chodzi czekam na opinie ekspertów. Quote Link to post Share on other sites
AKTG Posted October 23, 2013 Report Share Posted October 23, 2013 Dałbym ci lajka ale nie mam fb. Quote Link to post Share on other sites
DobryDobrodziej Posted October 24, 2013 Report Share Posted October 24, 2013 A ja nie wiem, czy to w ogóle da się ocenić via oględziny filmu na YT. Radził bym ci raczej zaprezentować swoje dzieło jakiemuś doświadczonemu serwisantowi "na żywo". Dodatkowo, jak już robisz film, na którym silnik kręci zębatkami, lepiej byś nagrał pracę kompletnego GB, a nie tylko zębatek, bo i tak silnik zagłusza ich ruch. Korzystając jedynie z informacji przekazywanej w tych filmach: jest ok, choć wydaje mi się, że zębatki kręcą się delikatnie zbyt swobodnie (ale tu znowu trudno ocenić to bez możliwości dotknięcia). Quote Link to post Share on other sites
lech Posted October 24, 2013 Report Share Posted October 24, 2013 Nie ma czegoś takiego jak "zbyt swobodnie" ;) Póki nie mają luzów na boki jest ok Quote Link to post Share on other sites
DobryDobrodziej Posted October 24, 2013 Report Share Posted October 24, 2013 Właśnie o to mi chodzi, ale na filmie trudno ocenić jak jest. Quote Link to post Share on other sites
lech Posted October 24, 2013 Report Share Posted October 24, 2013 Trzeba złapać BG i nim pomachać w osi zębatek. Jeśli nic nie klekocze = jest ok ;) Quote Link to post Share on other sites
mike88 Posted October 24, 2013 Report Share Posted October 24, 2013 Trzeba złapać BG i nim pomachać w osi zębatek. Jeśli nic nie klekocze = jest ok :icon_wink: lol....nie ma jak fachowa opinia na temat podkładkowania Quote Link to post Share on other sites
arek2xl Posted October 24, 2013 Author Report Share Posted October 24, 2013 Mają lekko na boki luz w osi mały luz silnikowa i trochę większy środkowa. Quote Link to post Share on other sites
mike88 Posted October 24, 2013 Report Share Posted October 24, 2013 Mają lekko na boki luz w osi mały luz silnikowa i trochę większy środkowa. luz około 2mm powinien być na silnikowej od strony zębów, reszta po 1mm w miejscu łączenia się z kolejną zębatką. Żadnych klekotań itp Jak nie wiesz jak się do tego zabrać lub czy jest dobrze - google i szukaj poradników, na pewno są. Quote Link to post Share on other sites
arek2xl Posted October 24, 2013 Author Report Share Posted October 24, 2013 (edited) Niestety klekoczą czyli muszę od góry zniwelować luzy podkładkami. Po prostu chcę żeby nie zjadło mi zębatek na 11,1 lipo. Kupię precyzyjne podkładki po 0,2 mm i spróbuję od góry je podłożyć, aby zniwelować te luzy. Edited October 24, 2013 by arek2xl Quote Link to post Share on other sites
mike88 Posted October 24, 2013 Report Share Posted October 24, 2013 żeby zaoszczędzić Ci czasu - proponuję abyś środkową ustawił w pierwszej kolejności tak jak być powinna, potem tłokową i na końcu silnikową. Dawanie podkładek "na górę" może ale nie musi wypalić :) Zrób to raz dokładnie i będziesz zadowolony Quote Link to post Share on other sites
arek2xl Posted November 27, 2013 Author Report Share Posted November 27, 2013 macie film z już poskładanego gb w cymce dobrze brzmi? Quote Link to post Share on other sites
Jey85 Posted November 27, 2013 Report Share Posted November 27, 2013 Nie słychać zębatek, nie słychać by zęby o siebie ocierały ale nie wiem czy np nei są za luźno. Quote Link to post Share on other sites
arek2xl Posted November 27, 2013 Author Report Share Posted November 27, 2013 no myślę że dobrze wydedukowałeś bo nie podkładałem więcej wsadziłem silnik i nie klekotały więc stwierdziłem że będzie git. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts