REMOV Posted June 27, 2005 Report Share Posted June 27, 2005 Polecam zerknąć na film. Pojawia się w nim m.in. bezkolbowy model broni na bazie kbk AKMS-a, istne dzieło sztuki rodem z Iraku. Po pierwsze, twóca dospawał drugi spust wraz z osłoną, a następnie połączył stary z nowym za pomocą prętu w kształcie litery U, wyprowadzonym po lewej stronie. Po drugie, na końcu komory zamkowej, tam gdzie kiedyś mieściła się kolba AKMS-a dorobił stopkę. Rolę chwytu pełni magazynek (jak kiedyś w radzieckim AO-46). Po trzecie, w miejscu dawnego celownika przyspawał podstawę pod celownik optyczny. Po czwarte, zadbał o swoje bezpieczeństwo dorabiając bezpiecznik nastawny przed strzałem przypadkowym hakowy, czyli po ludzku haczyk blokujący rączkę napinającą, tak aby suwadło nie mogło się ruszyć. No i po piąte dokręcił tłumik. Istotę zmian rozumiem - skrócenie całkowitej długości broni. Tajemnice mechanizmu spustowego Kolba w zbliżeniu Celownik oraz bezpiecznik nastawny od strzałów przypadkowych :wink: Działanie bezpiecznika, hak w pozycji zabezpieczającej rączkę suwadła Ogólny wygląd broni Widok z lewej strony na pręt, widać magazynek w gnieździe Quote Link to post Share on other sites
Majkiel Posted June 27, 2005 Report Share Posted June 27, 2005 Wygląda to to trochę tak niepewnie, ale byle działało... Z tego co widziałem to różne dziwadła w tym Iraku robią... Quote Link to post Share on other sites
Adams Posted June 28, 2005 Report Share Posted June 28, 2005 Nie bardzo rozumiem jak ten haczyk ma chronic przed strzalem przypadkowym, moglbys rowinac ten temat? Jezeli naboj bedzie w komorze to tylko moze zabezpieczyc przed seria. Dobrze mysle? I w czym jest lepszy od standardowego bezpiecznika? I wydaje mi sie ze jest to bardziej AKM(lub jego wersja) po AKMSie zostaly by chyba otwory z boku. Quote Link to post Share on other sites
Jarcher Posted June 28, 2005 Report Share Posted June 28, 2005 Ten haczyk przekręcasz tak aby zablokował zamek przed ruchem do tyłu - taki prosty, zewnętrzny sposób blokady. Ale te połączenie między spustami mnie rozbroiło. :) Ogólnie: Ciekawe...proste...ale wykonanie takie "domowe"... ale wielki + za kreatywność :D Quote Link to post Share on other sites
Adams Posted June 28, 2005 Report Share Posted June 28, 2005 Ten haczyk przekręcasz tak aby zablokował zamek przed ruchem do tyłu - taki prosty, zewnętrzny sposób blokady. To widze, ale w AKM bezpicznik tez blokuje ruch suwadla do tylu(przynajmniej na tyle zeby nie mozna bylo zaladowac naboju). Quote Link to post Share on other sites
izi Posted June 28, 2005 Report Share Posted June 28, 2005 Jak bedziesz miał pod ręką AK, to stuknij kolbą o ziemie i zobacz jak pięknie się sam odbezpiecza i przeładowuje ;) Quote Link to post Share on other sites
Adams Posted June 28, 2005 Report Share Posted June 28, 2005 Jak bedziesz miał pod ręką AK, to stuknij kolbą o ziemie i zobacz jak pięknie się sam odbezpiecza i przeładowuje A to juz jest argument, sprawdze przy okazji ;) Quote Link to post Share on other sites
Foka Posted June 28, 2005 Report Share Posted June 28, 2005 Mnie zaskoczyła skuteczność tego tłumika dźwięku. Jasne, film nie odda pełnej głośności strzału ale i tak jestem pod wrażeniem. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts