WITB Posted October 28, 2013 Report Share Posted October 28, 2013 Zapraszamy serdecznie do oglądania naszego pierwszego filmu. Liczymy na wasze opinie i oceny :) Mamy nadzieję, że się spodoba. Miłego oglądania! :) Quote Link to post Share on other sites
B3Lf öÖö (LastSniper) Posted October 28, 2013 Report Share Posted October 28, 2013 (edited) Krytyka: Rozdziałka mizerna i wygląda za bardzo ponuro co przytłumia realizm, muzyka mnie nie urzekła a końcowej sceny nie zrozumiałem. Leżał na ziemi z bronią na sobie a wy podnieśliście ją lufą skierowaną w waszą stronę w dodatku leżał w pozycji niewygodnej żeby spać więc rozumiem, że zasłabł na tym dachu a wy go zakuliście i poszedł sprawnie jakby nigdy nic. Co mi się podoba: Mimo, że muzyka zamula to niektóre ruchy (np ten pierwszy po przejsciu przez okno) były wykonane bardzo dobrze. Któryś z Was ma niebieskie buty? :hahaha: Ogólnie widać, że się "przyłożyliscie", dzięki temu oglądałem (co prawda z muzyką na 1/10) z zaciekawieniem. A teraz wszyscy co myślą, że ktoś jest głupi bo ma inne zdanie... czas na was. Edited October 28, 2013 by LastSniper Quote Link to post Share on other sites
wally Posted October 28, 2013 Report Share Posted October 28, 2013 Pod względem taktycznym - staliście na krawędzi przepaści i tym filmem zrobiliście milowy krok naprzód. Quote Link to post Share on other sites
1beduin Posted October 28, 2013 Report Share Posted October 28, 2013 Super, że wam się chce ;) Proponuję poczytać troszeczkę o kadrowaniu i o języku filmowym, to że każdy umie pisać, nie oznacza, że każdy jest pisarzem, podobnie jest ze sztuką filmową. To że masz kamerę i potrafisz wcisnąć guziczek z napisem REC, nie oznacza że jesteś filmowcem. Wasze ujęcia to same plany ogólne, brak zbliżeń, detali itd. Tylko teraz UWAGA! Trzeba wiedzieć kiedy te plany powinny się pojawić (to taka gramatyka języka filmu ;) ) Dlatego proponowałem troszeczkę na ten temat poczytać (teraz jest dużo książek na ten temat) Druga sprawa to MONTAŻ. (który też ma swój język) Takie dłuuuugie ujęcia były modne w okresie kina niepokoju i przeważnie coś miały powiedzieć. W filmach akcji montaż jest dynamiczny ujęcia trwaja po 2-3sek. Tak, tak włącz jakiekolwiek kino akcji i licz ile trwa ujęcie (mam nadzieję, że wiesz co to ujęcie) Muzykę też nie wklejajcie w całych utworach, tylko starajcie się budować napięcie muzyką, wycinając fragmenty utworów. To tyle uwag, jeżeli uważasz, że dasz radę nie stosując się do powyższych zasad, to staniesz się kolejnym producentem śmieci na youtube ;) Quote Link to post Share on other sites
UberSoldier Posted October 28, 2013 Report Share Posted October 28, 2013 W 0:19 idziecie jak teletubbisie :D Quote Link to post Share on other sites
WITB Posted October 28, 2013 Author Report Share Posted October 28, 2013 Pod względem taktycznym - staliście na krawędzi przepaści i tym filmem zrobiliście milowy krok naprzód. Wally, nie wiem jak rozumieć Twój komentarz. W sensie, że wpadliśmy do tej przepaści czy że ją przeskoczyliśmy? Quote Link to post Share on other sites
B3Lf öÖö (LastSniper) Posted October 28, 2013 Report Share Posted October 28, 2013 (edited) Wally, nie wiem jak rozumieć Twój komentarz. W sensie, że wpadliśmy do tej przepaści czy że ją przeskoczyliśmy? Przepaść musiała by mieć mile ;P Edited October 28, 2013 by LastSniper Quote Link to post Share on other sites
The-Naturat Posted October 28, 2013 Report Share Posted October 28, 2013 Muzyczka "trochę" nie pasuje tu... i więcej akcji... pełno na yt jest filmików tego typu... Quote Link to post Share on other sites
JarekPN Posted October 29, 2013 Report Share Posted October 29, 2013 (edited) Całkiem zgrabnie moim zdaniem, jak na amatorską produkcję "na żywo". Bo zakładam, że to były raczej ujęcia pojedyncze, ewentualnie pojedyncze powtórzenia w celu zrobienia innego kadrowania. Jak ktoś robił choć raz taki filmik, to wie, że wbrew pozorom nie tak łatwo ;-) 1beduin dobrze sugeruje i warto wziąć pod uwagę Jego sugestie :-) Nic tu w sumie dodać. No, może tylko, że warto przed rozpoczęciem nagrania przygotować jakiś nawet najprostszy scenariusz z opisem scen, ujęć, kadrów, najazdu kamery itd. Taktycznie, to pewnie można by się przyczepiać do wielu rzeczy ;-) Ale żeby zrobić poprawnie wszystko, i sceny, i taktykę, to musielibyście zbudować po prostu kilkuosobowy zespół filmowy, w którym każdy pilnowałby innych elementów i krzyczał co chwilę "stop! powtarzamy!" :icon_smile: ; bo nie da się jednocześnie kontrolować realizacji i grać główną rolę, a operator kamery nigdy nie będzie do końca reżyserem, bo mimo chęci zawsze będzie się koncentrował na czymś innym. Warto mieć świadomość, że dający dobry efekt film trwający 10 minut, może wymagać nawet do 60 minut nagrania (materiału, bo czas jego realizacji to osobna kwestia), żeby w postprodukcji było z czego poskładać akcję. Ale pewnie nie o to chodziło, żeby konkurować ze Spielbergiem, tylko o fun i pamiątkę w portfolio teamu. Jeśli tak, to wg mnie mission completed ;-) Edited October 29, 2013 by JarekPN Quote Link to post Share on other sites
johny13 Posted October 29, 2013 Report Share Posted October 29, 2013 A moze by tak napisac- piewszy film grupowy ( druzynowy ) ?? po co ten hamerykanski makaronizm ? Quote Link to post Share on other sites
SaintPierre Posted October 29, 2013 Report Share Posted October 29, 2013 Bardzo fajny i interesujący film o tym jak nie działać na Rosanowie (jeśli ktoś zna miejscówkę). Minimum 3x zasłużyliście na wzorowe KIA. Ogląda się nawet przyjemnie, jeśli oleje się taktykę i bezpieczeństwo. Pzdr Quote Link to post Share on other sites
DamiŁ Posted October 29, 2013 Report Share Posted October 29, 2013 gosc w dresie i niebieskich butach wymiata.. i ten kaptur.. full pro :P a ogólnie jak powyżej, jesli nie patrzec na taktyke itp to całkiem spoko :) wogle ta akcja gdy tego po zawale zakuwaliscie.. cisnienie mi skoczyło.. myslałem ze cos sie stanie.. ale dobrze wam poszło, nie było ofiar :P Quote Link to post Share on other sites
Emcet Posted October 29, 2013 Report Share Posted October 29, 2013 Sporo wolnego czasu poświęciłem na naukę zdobywania ciekawych ujęć, montażu i obróbki filmów. Patrząc na ten film widzę masę błędów, króre czynią go kiczowatym. Co jak co ale to Wasz pierwszy film, więc nic straconego, ja sam po wielu próbach nadal popełniam gafy w moich produkcjach. Zazwyczaj jakiś czas po opublikowaniu filmu, kiedy człowiek ochłonie, zauważa się te niedociągniecia i myśli się "Ja pierdykam, nie wierze że pokazalem tą niedoróbe ludziom" ;) Quote Link to post Share on other sites
muffasaSF Posted November 24, 2013 Report Share Posted November 24, 2013 (edited) Rihanna hahaha!!! :hahaha: Edited November 24, 2013 by muffasaSF Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts