pietrek1995 Posted November 3, 2013 Report Share Posted November 3, 2013 Mam pewien problem z moją baterią. Otóż podłączam tą baterię na noc do ładowania ładowarką mikroprocesorową i jest wszystko dobrze (ładuje się około 6-7 godz. i przechodzi w stan podtrzymywania), i nagle na strzelance po wystrzeleniu ok. 100-200 kulek nagle zdycha w pół strzału i po zabawie. Ale wieczorem nagle odzyskuje siły by oddać kilka strzałów kontrolnych. Mógłby mi ktoś powiedzieć co mogło się stać z tą baterią, i jak to ewentualnie naprawić? PS: W momencie kiedy przestaje działać po ok. 2-3 pociągnięć za spust silnik się nagrzewa. PS2: Mam tą baterię od marca bieżącego roku. Quote Link to post Share on other sites
hindus Posted November 4, 2013 Report Share Posted November 4, 2013 Jakie napięcie baterii? Quote Link to post Share on other sites
pietrek1995 Posted November 4, 2013 Author Report Share Posted November 4, 2013 Napięcie 8.4V, a ładowarkę ustawiłem na 7 cells i prąd ładowania na 500mA. Quote Link to post Share on other sites
hindus Posted November 4, 2013 Report Share Posted November 4, 2013 Bateria chińska czy markowa? Zaczęło się tak dziać nagle czy dawno nie strzelałeś i dopiero miałeś okazję sprawdzić? Quote Link to post Share on other sites
pietrek1995 Posted November 4, 2013 Author Report Share Posted November 4, 2013 Jest to bateria od King Arms`a, oraz używana regularnie (średnio raz na dwa tygodnie + ewentualne sprawdzanie repliki) od kiedy ją kupiłem, tj od marca br. Quote Link to post Share on other sites
hindus Posted November 4, 2013 Report Share Posted November 4, 2013 Faktycznie, nie spojrzałem na tytuł. No efekt wskazuje na niewydolność baterii, czyli albo silnik z jakiegoś powodu pobiera więcej prądu niż poprzednio, albo - co w sumie bardziej prawdopodobne - bateria kończy żywotność. W sumie 8.4V dla NiMHa oznacza stosunkowo małą moc, zalecam ładowanie możliwie niewielkim prądem. To powinno wpakować do baterii więcej prądu. A co do za replika? Może bateria już wcześniej działała trochę na granicy wydajności i przez te miesiące po prostu się zużyła? Quote Link to post Share on other sites
echelon_ Posted November 4, 2013 Report Share Posted November 4, 2013 (...) silnik się nagrzewa Może replika coś psioczy? Quote Link to post Share on other sites
pietrek1995 Posted November 4, 2013 Author Report Share Posted November 4, 2013 Może bateria już wcześniej działała trochę na granicy wydajności i przez te miesiące po prostu się zużyła? Jeżeli chodzi o to czy strzelałem już ostatkiem sił baterii, to tak, miałem taką sytuację na drugiej i trzeciej strzelance z tą baterią, potem już udawało mi się oszczędzać ją i nagle zaczeła się pojawiać w\w sytuacja. Quote Link to post Share on other sites
hindus Posted November 4, 2013 Report Share Posted November 4, 2013 Może replika coś psioczy? Może się grzać jak spada napięcie i silnik przestaje kręcić, ale prąd dalej płynie i rozgrzewa jego nieruchome uzwojenie. Quote Link to post Share on other sites
echelon_ Posted November 4, 2013 Report Share Posted November 4, 2013 Więc autor musi nam powiedzieć kiedy się silnik grzeje. Jak ten pracuje czy kiedy nie. Jeśli przypadek pierwszy to replika do sprawdzenia. Jeśli drugi tak jak sugerujesz to batka. Quote Link to post Share on other sites
pietrek1995 Posted November 4, 2013 Author Report Share Posted November 4, 2013 Silnik zaczyna się grzać dopiero po tym jak batka się wyczerpie, ale mimo to i tak słychać jak próbuje jeszcze pracować bez prądu, więc najprawdopodobniej to wina baterii. Tylko mnie najbardziej zastanawia dlaczego przestaje działac po tak krótkim czasie (100-200 kulek oraz pół roku normalnego użytkowania)? Quote Link to post Share on other sites
hindus Posted November 4, 2013 Report Share Posted November 4, 2013 Może jedno z ogniw niedomaga/padło i faktycznie masz batkę 7.2V, chociaż po naładowaniu wygląda na 8.4, ale przy strzelaniu napięcie na jednym z nich spada bardzo szybko i dlatego bateria traci moc? Quote Link to post Share on other sites
pietrek1995 Posted November 10, 2013 Author Report Share Posted November 10, 2013 (edited) Ta bateria ciągle mnie zadziwia. Mianowicie dzisiaj działała przez ponad 2 godz. i udało mi się wystrzelić trochę ponad 1 hi-capa (o pojemności ok. 500-600 kulek) :icon_eek2: a wcześniej tak jak pisałem wyżej nie dociągała nawet do 100 kulek. Może mi to ktoś racjonalnie wytłumaczyć? PS. O dziwo dzisiaj batka, jak i silnik, w ogóle się nie nagrzały podczas strzelania. Edited November 10, 2013 by pietrek1995 Quote Link to post Share on other sites
hindus Posted November 10, 2013 Report Share Posted November 10, 2013 Może jedno ogniwo się odrobinę zregenerowało, albo po prostu - naładowało? Ew. wyższa temperatura zewnętrzna niż poprzednia? Ciężko powiedzieć bez zbadania wydajności każdego z ogniw osobno. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts