Saba Posted November 4, 2013 Report Share Posted November 4, 2013 Witam. Posiadam M4A2 od PJ. Po jakiś dwóch latach pękł mi szkielet gearboxa, który natychmiast zamieniłem na szkielet od JG (to bez znaczenia, ale wyjęty z HK416 JG). Ku mojemu zdziwieniu, po złożeniu, górne i dolne body nie są zgodne. W przednim miejscu na pin są różnice, które uniemożliwiają jego włożenie a co za tym idzie złożenie repliki w całość. Jestem zdesperowany, gdyż próbowałem już wszystkiego. Proszę o pomoc :) Quote Link to post Share on other sites
Fishbonee Posted November 4, 2013 Report Share Posted November 4, 2013 A porównywałeś stary szkielet z tym nowym? Dziwne trochę, bo v2 to jednak v2 i nie powinno być takich problemów. Skoro w innym miejscu jest otwór na pin, to musisz kombinować, ew szukać szkieletu identycznego z PJ. Quote Link to post Share on other sites
szymx1 Posted November 4, 2013 Report Share Posted November 4, 2013 A które piny Ci się nie zgadzają? Bo dziwne składałem już 2 emki na szkieletach JG 8mm i 7mm i zawsze wszystko pasowało. Quote Link to post Share on other sites
Saba Posted November 5, 2013 Author Report Share Posted November 5, 2013 Gearboxy identyczne, nie pasuje mi pin przedni. Tylni nie ma w sumie dużo do gadania bo jest jedynie do montażu gearboxa. Mały środkowy również ok, wchodzi i siedzi pięknie. Przedni pin nie chce wejść gdyż body jest jakby minimalnie "za mało wsunięte" - ciężko nazwać problem. Po prostu otwory nie pokrywają się idealnie co uniemożliwia włożenie pinu = złożenie repliki do kupy. Quote Link to post Share on other sites
HeeL Posted November 5, 2013 Report Share Posted November 5, 2013 A próbowałeś delikatnie odciągnąć rączkę przeładowania? Quote Link to post Share on other sites
szymx1 Posted November 5, 2013 Report Share Posted November 5, 2013 Może zrób jakieś fotki? Quote Link to post Share on other sites
BBombello3 Posted November 5, 2013 Report Share Posted November 5, 2013 możliwe że Ci komora HU nie pzwala mocniej wsunąć korpusu, ale wtedy by wychodziło że GB jest dłuższy minimalnie od poprzedniego. Quote Link to post Share on other sites
Scharf Posted November 18, 2013 Report Share Posted November 18, 2013 Problemem może być komora, dźwignia przeładowania, lub złe spasowanie rygli w tylnej części uppera. Quote Link to post Share on other sites
kermit Posted December 4, 2013 Report Share Posted December 4, 2013 (edited) Złóż replikę na zasadzie - poluzuj śrubę w prowadnicy kolby, wyjmij rączkę silnika, wybij tylni pin - gearbox ma latać w body. Jak uda ci się zsunąć body i założyć przedni pin wtedy przykręć resztę części. Edited December 4, 2013 by kermit Quote Link to post Share on other sites
Rekkluse Posted July 18, 2014 Report Share Posted July 18, 2014 Pozwolę sobie odkopać- mam podobny problem- cm.005 po wymianie szkieletu na chyba JG za nic nie chce się zakmnąć. Po prostu nie. Mam wrażenie jakby gearbox był za długi albo coś uniemożliwiało jego prawidłowe ułożenie. Ktoś miał podobny problem i go rozwiązał? Quote Link to post Share on other sites
Winiacz Posted July 18, 2014 Report Share Posted July 18, 2014 Złóż bez komory HU i lufy. Jeśli się da, to wiesz już gdzie problem siedzi, jeśli i wtedy nie, to poszukiwanie odpowiedzi trwa dalej. Quote Link to post Share on other sites
Rekkluse Posted July 18, 2014 Report Share Posted July 18, 2014 Bez hopka i na luźnej śrubie prowadnicy kolby jest to możliwe ale i tak trzeba trochę siły użyć aby zacisnąć połówki w okolicy przedniego pina. Z hopem jest to niemożliwe. Co w tej sytuacji zrobić? Że ma być po kosztach chyba dodawać nie muszę? :icon_biggrin: Quote Link to post Share on other sites
Winiacz Posted July 18, 2014 Report Share Posted July 18, 2014 Że po kosztach to wiadomo odkąd "cyma" padło w twojej wypowiedzi. Droga eliminacji - przyłóż komorę do szkieletu, zobacz czy dobrze się wpasowywuje, sprawdź komorę bez docisku, po kolei, aż znajdziesz winnego. Quote Link to post Share on other sites
Rekkluse Posted July 19, 2014 Report Share Posted July 19, 2014 Chyba mam winowajce. Czy w HU po stronie od gb taki wystajacy pierscien powinien wchodzic w szkielet? W starym sie miescil a w nowy nie wchodzi. I znowy rozbieranie gearboxa.. Ehh :( Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts