StanPL Posted November 28, 2013 Report Share Posted November 28, 2013 (edited) Witam. Jestem początkujący i chciałbym wiedzieć jaką replikę kupić(na replikę mam 500 zł na ochronę mam osobny budżet). Podobają mi się g36 i ak. Która replikę z tych które podałem w temacie wybrać? A jeśli nie te repliki to jakie? Edited November 28, 2013 by StanPL Quote Link to post Share on other sites
Powała Posted November 28, 2013 Report Share Posted November 28, 2013 (edited) Określ jakim budżetem dysponujesz - na samą replikę, to będziemy mogli coś podpowiedzieć. Pamiętaj, że musisz jeszcze mieć kasę na ochronę oczu i kulki... Edited November 28, 2013 by Powała Quote Link to post Share on other sites
Buniek92 Posted November 28, 2013 Report Share Posted November 28, 2013 Primo: Którąkolwiek z tych dwóch wybierzesz to będzie dobry dobór. Ja wybrałbym gietę ze względu na system szybkiej wymiany sprężyny. Ktoś inny zdecydowałby się na AK bo ma body wykonane ze stali. Bierz to co się Tobie wizualnie podoba. Quote Link to post Share on other sites
Vaco Posted November 28, 2013 Report Share Posted November 28, 2013 Określ jakim budżetem dysponujesz - na samą replikę, to będziemy mogli coś podpowiedzieć. Pamiętaj, że musisz jeszcze mieć kasę na ochronę oczu i kulki... Szybko da się wywnioskować, że na replikę ma 500 zł a na ochronę posiada osobne oszczędności. StanPL - G36 mają to do siebie, że możesz je obwiesić czym tylko zechcesz, latarki, rączki taktyczne, optyka i inne mniej lub bardziej przydatne rzeczy. RK musiałbyś poszukać wersji SW albo S, wtedy masz pewność, że wszystko jest w niej stalowe, a nie z innego metalu, który może łatwo ulec uszkodzeniu. Do tego replika według mnie najlepiej prezentuje się w surowym stanie, mocno wizualnie zniszczona, bez żadnych kolimatorów, zmienionych chwytów na takie z szynami montażowymi. A jeżeli Ty masz inne zdanie, to musisz zainwestować w specjalny montaż pod optykę, właśnie nie wiem teraz ale pewnie są chwyty przednie z zamontowanymi szynami. To wszystko swoje kosztuje. Do G36 magazynki są jakie tylko potrzebujesz, nawet takie, które mają plastikowe atrapy amunicji zamontowane wewnątrz itd. Można je ze sobą łączyć, gdyż posiadają takie specjalne zaczepy na sobie. Taki bajerek, ale jest. Replika też jest lżejsza, kolbę można składać, łatwo się dostać do Gb. wymiana lufy też nie sprawia większych problemów. Do RK znowu magazynki mnie trochę przerażają, bo są duże i osobiście miałem problem z dostaniem takich jak potrzebowałem - mid/real-cap, a jak już znalazłem, to były drogie (dla mnie). Łączyć je można za sprawą taśmy (jeden magazynek prawidłowo do komory, drugi odwracam do góry nogami i sklejasz) bądź specjalnych łączników kosztujących w granicach 20 zł. Chyba, że będziesz używał magazynka z zestawu (mniejszy realizm ale mniejsze koszta) to wtedy nie potrzebujesz tych bajerów. Za to obie repliki są prawie bezawaryjne, da się je ładnie tuningować, są dobrze wykonane wizualnie oraz w obu przypadkach musisz poprosić aby zrobili przegląd, przesmarowali i zamontowali lepszą gumkę Hop-Up. Jaką? Poszukaj. Zaopatrz się również w odpowiednią ochronę oczu, atestowane okulary bądź gogle (około 50/80 zł) bo jest to najważniejsza część Twoich zakupów. Nie kupuj żadnych ACM ładnie wyglądających. Uvex Ivo są dostępne w granicach 40 zł i są dobre. Gogle to nie przytoczę modelu, ale poszukaj w Googlach "zielonapantera" on ma w swojej ofercie gogle, które spełnią wszystkie najważniejsze warunki. W przyszłości zaopatrz się w lepszą baterię, gdyż ta z zestawu może ulec zamrożeniu w zimie, a co za tym idzie replika przestanie strzelać. Jeżeli nazbierasz kwotę około 200 zł, to zaopatrz się w ładowarkę iMax B6 (+ zasilacz) oraz baterię LiPo 7,4 najlepszym rozwiązaniem dla tych replik. Pamiętaj również o tym, aby używać dobrych jakościowo kulek oraz nie używać ich ponownie, gdyż spowodują usterkę w replice! Dobre kulki to kwestia 40 zł za 1kg. Najlepsze G&G 0,23/0,25 dla tych replik. Quote Link to post Share on other sites
sdrzymala Posted November 28, 2013 Report Share Posted November 28, 2013 jak dla mnie, bierz giete, ale jg, ja ją mam, powiem że są bardzo podatne na tuning mocowy, wytrzymują... sporo ;), boyia jeszcze nie widziałem, ale z tych dwóch replik musisz się zastanowić, albo plastik, albo stal, miałem rk i też mogę je polecić, ale niestety, moja replika przyszła ze zjechanym gwintem tłumika :/ Poza tym, zależy co ci się bardziej podoba, bo to też ważne :D Quote Link to post Share on other sites
arend Posted November 28, 2013 Report Share Posted November 28, 2013 Normalnie się tu robi zbiorowisko analfabetów. I to jeszcze pierdoły wciskających że aż boli. StanPL i g36 i kałasze seriiRK Boya są porządnie wukonane i niezawodne. Weż co ci się podoba bardziej. Natomiast gieta JG jest repliką taką sobie. Znaczy jest tak samo jak cyma 028/031 polecana na start, ale jest to replika przestarzała technicznie, z ograniczonymi możliwościami tuningu. Pisanie że G36 JG jest podatny na tuning tylko i wyłącznie wciskaniem pierdoł. Akurat jest mało podatny na tuning pomijając wymianę lufy i gumki hopa. G36 JG ma słaby, nie wytrzymujący mocnych sprężyn szkielet gera, oraz słabe jego mocowania. Trochę lepiej to wygląda przy rebrandowanych przez GFC replikach.ale też niestety silniejsze tuningi mogą wyłamać ger z korpusu. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts