ptaq1234 Posted December 15, 2013 Report Share Posted December 15, 2013 Witajcie. Ostatnio we wrześniu w moim p90 rozwalił się tłok i zakup nowego długo odkładałem, aż do teraz. Pakuję wszystko do karabinu, zadowolony że będzie działać, a tu lipa, nie ciąnie tłoka. Sprawdziłem inną baterią (8.4V, 2 Ah) i śmiga aż miło. Pierwsze co zrobiłem to sprawdzenie baterii miernikiem: 9,6 1,5 Ah: napięcie po naładowaniu >10V prąd przy próbie strzału 4,5-5 A 8,4 2 Ah: napięcie po naładowaniu >9V prąd przy próbie strzału 4-4,5 A Czemu w takim razie bateria 9,6V nie działa? Z góry dzięki za pomoc :) Link to post Share on other sites
wiciok Posted December 15, 2013 Report Share Posted December 15, 2013 Hmmm, zmierz może napięcie pod obciążeniem na obu batkach. Link to post Share on other sites
Rogaś Posted December 15, 2013 Report Share Posted December 15, 2013 Któraś z cel na tym pakiecie 9,6V może być uszkodzona. Zrób jak wiciok radzi :teeth: Link to post Share on other sites
ptaq1234 Posted December 15, 2013 Author Report Share Posted December 15, 2013 póki co formatuję ją jeszcze raz i ładuję prądem 1 A (bo po ładowaniu 0.5 A właśnie takie objawy były). Już się ładuje ponad półtorej godziny a to raczej dobry znak ;) w międzyczasie odłączałem ją od ładowania i coś tam strzelało, a napięcie było 11V, więc może będzie dobrze. Dam znać pewnie za jakąś godzinkę :) Link to post Share on other sites
Rogaś Posted December 15, 2013 Report Share Posted December 15, 2013 Osobiście zalecam ładować NiMh mniejszymi prądami, rzędu 0,2A-0,4A. Mały prąd pozwoli na pełniejsze, że tak określę, naładowanie pakietu. Link to post Share on other sites
ptaq1234 Posted December 15, 2013 Author Report Share Posted December 15, 2013 Wiem, ale jak 0.5A nie chciało doładować, a teraz załadowałem 1A i pięknie strzela. Próbowałem mierzyć napięcie podczas strzału, ale chyba mi się końcówki miernika omsknęły, strzeliło coś przy "podstawie" baterii i zaczęła się żarzyć :/ więc już kończę pomiary bo więcej z tego szkody będzie niż pożytku :) Po naładowaniu (i nieszczęsnym zwarciu) ma 11,12V i strzela z b.dobrym ROFem więc uznaję ją za działającą :) Formatowanie pomogło dzięki za chęć pomocy i przepraszam za tak bezsensowny temat :) jakby coś się z nią działo dalej to napiszę :) Link to post Share on other sites
Recommended Posts