zibid Posted December 7, 2005 Report Share Posted December 7, 2005 rano przyszła do mnie paczka z CA36 no i no i tu się zaczynają schody bo po wystrzeleniu około 150-200 kulek w okresie kilku godzin AEG przestał strzelac A czy jesteś pewnien, że bateria była naładowana i uformowana? Szkoda schrznić baterię strzelając z niej bez wcześniejszej obsługi. Inna rzecz, że w moim przypadku nawet obsługa nie na wiele się zdała. W moim G36K (CA) "bakteria" 1100 mAh/9,6V umarła po wystrzeleniu ok 100 - 150 QLek :( (przy sprężynie 110 guarder), w temperaturze +- 1 st. C. Przy czym wszystko jest nowe - a "bakteria" była dobrze uformowana. Podejrzewam, że winę może ponosić ładowarka i jestem na etapie sprawdzania tego wątku (miałem Ansmanna AC48, która teoretycznie powinna obsłużyć taki pakiet) - kupiłem już mikroprocesorową i zobaczymy co będzie ale jak znów siądzie po 1/3 maga to zamiast QLek poleci bateria! :evil: wystarcza na maksymalnie(!) jeden hi-cap. 150-200 kulek to mimo wszystko trochę szybko Sand - jak to jest z Twoim hi-capem? Do mojego włazi 470 szt. i jeszcze jedno czy ktoś oprucz mnie ma problemy z celowaniem tą lunetą jednym okiem (rozmazują mi się kreski). W sklepie przy kupnie macałem 2 egzemplarze - w jednym siatka była widzialna idealnie, a w drugim dopiero po odpowiednim przyłożeniu się do celownika - możliwe, że jest to jakoś regulowalne. Quote Link to post Share on other sites
Sand Posted December 7, 2005 Report Share Posted December 7, 2005 Sand - jak to jest z Twoim hi-capem? Do mojego włazi 470 szt. dokładnie o takim hi-capie mówię ;) - raz udało mi się wystrzelać cały (w ciągu długiej strzelanki, krótkie serie itp. z dłuższymi przerwami między sobą, w temperaturze ok +10 st. C). Standard przy obecnej pogodzie w okolicach zera stopni to ok. pół hi-capa na baterii 1100mAh 9,4V. Żeby się ratować właśnie jestem na etapie zamawiania baterii 2400mAh 9,4V - myślę że 2-3 hi-capy pociągnie bez bólu ;) Quote Link to post Share on other sites
zibid Posted December 7, 2005 Report Share Posted December 7, 2005 Żeby się ratować właśnie jestem na etapie zamawiania baterii 2400mAh 9,4V A to cudo się zmieści do G36K? Pochwal się ile taka impreza Cię wyniesie i skąd bierzesz? Quote Link to post Share on other sites
KosiarA Posted December 7, 2005 Report Share Posted December 7, 2005 Rozmazująca się siatka. Na początku korzystania z owego mostka z lunetką miałem tak sam problem-problem z złapaniem ostrości, siatka się rozmazywała. Jednak to mineło ;) Nie sądze żeby odlaegłość miała duże znaczenie bo już na 4 metrach można złapać ostrość. Ale to chyba kwestia tego czy celujac patrzysz na siatke czy na to co znajduje sie za nią. No i kwestia przyzwyczajenia. Jak mówiłem miałem problem z złapaniem ostrości i juz go nie mam. Pozdrawiam. Quote Link to post Share on other sites
Sand Posted December 7, 2005 Report Share Posted December 7, 2005 takie cudo się nie mieści - korzystając jednak z inwencji i doświadczenia własnego uszyłam z cordury pokrowiec podwieszany na rzepy pod guna. Nie trzeba zdejmować całej osłony (i dobijać i tak "ruchliwego" i lubiącego się gubić pina) żeby zmienić baterię. A impreza mnie wyniesie o połowę mniej niż na MG przykładowo, bo zamawiam "po znajomości" (w razie co szczegóły na priv.) Quote Link to post Share on other sites
Sand Posted December 7, 2005 Report Share Posted December 7, 2005 Nie-prościej, dłużej trwa zamówienie + wysyłka, poza tym zdeeeeecydowanie drożej ;) A poza tym: jako, że "całe życie jest waśnią o gusta i smaki" - kolba "stockowa" jest ładniejsza :P Quote Link to post Share on other sites
zibid Posted December 7, 2005 Report Share Posted December 7, 2005 Całkiem zgrabnie Ci to wyszło Sand - tylko skąd ja wezmę kordurę i kogoś ze smykałką do szycia :roll: Hmm.. nie wiem jeszcze co zrobię - kombinuję na zapas czy nie dałoby się upchać dodatkowego pakietu baterii (podłączonego równolegle) do zapasowego maga (atrapy). A tak wogóle... Bladego pojęcia nie miałem, że G36K może tak żreć prąd!? Wg producenta powinna tam być bateria mini - 600 mAh 8,4V - ciekawe czy dałoby się z niej wystrzelić. Ktoś ma jakąś koncepcję o co w tym wszystkim biega??? Przecież wypad baterii po 150 QLkach to są jakieś jaja! Quote Link to post Share on other sites
Sand Posted December 7, 2005 Report Share Posted December 7, 2005 skąd ja wezmę kordurę i kogoś ze smykałką do szycia z 3city 8) odnośnie żarcia baterii - to co robi G36 to zboczenie :/ Beta na 1300mAh 8,4V chodziła 3-5 strzelanek Steyr na 600mAh 8,4V daje radę na 2-3 strzelanki G36 na 1100mAh 9,6V starcza na 300-400 kulek przy dobrych warunkach atmosferycznych paranoja :roll: Quote Link to post Share on other sites
Small_Hunter Posted December 7, 2005 Report Share Posted December 7, 2005 Czy nie lepiej wygląda na kolbie? Gun jest wtedy troche lepiej wyważony... Ja swoją schowałem w ładownicy na magazynek: Quote Link to post Share on other sites
Sand Posted December 7, 2005 Report Share Posted December 7, 2005 Small hunter - a). a jak ją składasz? B). gun i tak jest bardzo dobrze wyważony ;) c). nie, nie wygląda lepiej :) W takiej sytuacji rzeczywiście chyba wolałabym wymienić kolbę jak w tym wątku radził Konfederat (i ktoś gdzieś tam w wątku ogólnym chyba... whatever) niż montować pudełko na kasetę video na kolbie :ok: Quote Link to post Share on other sites
zibid Posted December 7, 2005 Report Share Posted December 7, 2005 Beta na 1300mAh 8,4V chodziła 3-5 strzelanek Steyr na 600mAh 8,4V daje radę na 2-3 strzelanki No to ja nie kumam :( Generalnie przecież poszczególne modele karabinków tego samego producenta nie róznią sie aż tak diametralnie. Z czego więc wynika wariactwo G36??? Czy ktoś zbadał może kwestię docisku silnika - może tu jest pies pogrzebany (bo nadal mi się to w pale nie mieści!) Quote Link to post Share on other sites
Sand Posted December 7, 2005 Report Share Posted December 7, 2005 oszczególne modele karabinków tego samego producenta ale to nie jest ten sam producent :> ;) co nie zmienia faktu, że różnica w zużyciu prądu jest ogromna. CA siłą rzeczy potrzebuje więcej mocy niż TM - pytanie tylko czy G36 odbiega znacząco od żarłoczności innych modeli CA - jeśli nie, to słusznym rozwiązaniem jest przestawienie się po prostu na duuużą baterię :) Quote Link to post Share on other sites
zibid Posted December 7, 2005 Report Share Posted December 7, 2005 Czy CA żre więcej niż TM nie powiem - bo nie wiem - w każdym razie nie wspominano o tym (przynajmniej ja nie widziałem) - generalnie różnica może się sprowadzać do GB i silnika a te są stosowane różne w różnych modelach zarówno CA jak i TM. Znalazłem natomiast coś takiego: Na baterii 9,6V 600mAh na ogniwach sanyo mini pójdzie Ci sprężyna CA170% a nawet 190% (sorry Jack ale u mnie tak chodziło przez rok w G36 ) http://www.wmasg.pl/forum/viewtopic.php?p=...p=240625#240625 Quote Link to post Share on other sites
Small_Hunter Posted December 8, 2005 Report Share Posted December 8, 2005 A)nie składam kolby- nie odczówam takiej potrzeby. Gdybym ją miał zamontowałbym baterie po drógiej stronie kolby i nie było by potrzeby B)Ja strzelam z wersji G36E z lanym dwójnogiem z przodu, a bateria na kolbie to 12V 2400 (to też ad. pradożerności guna- dopiero ten zakup zakończyl problemy w stylu "o mój Boze, mój gun znowu przestał strzelać")- gdybym przeżucił ja pod dwójnóg to bym go guna lewą ręka nie podnósł;) C)Moim zdaniem ładownica na kolbie wygląda troche esetetyczniej- prawdziwiej. Moze to kwestia gustu. Quote Link to post Share on other sites
Błażej Posted December 8, 2005 Report Share Posted December 8, 2005 Fakt jest taki, że G36 (w każdej wersji) jest słabym materiałem na upgrade ze względu na brak miejsca na dużą baterię. Co do tych ładownic, to ja nie widziałem na zdjęciach Bundeswehry żeby żołnierze zakładali takie wynalazki na broń (ale może Wy coś takiego macie - jeśli tak to dajcie linki). Quote Link to post Share on other sites
ozy Posted December 8, 2005 Report Share Posted December 8, 2005 Ciekawych rzeczy się tu można dowiedzieć :wink: A ktoś może ma nietuningowanego G36K z 1100mAh 8,4V? Na ile kulek wystarcza taki zestaw? pozdr Quote Link to post Share on other sites
DaVID AntiTerrorist Posted December 10, 2005 Report Share Posted December 10, 2005 A ja się wiąże z takim problemem...: ...czy szyny boczne do G 36C pasują do G 36K??? A jeśli nie to jakie szyny można zamontować??? Czy są jakieś dostępne w polskich sklepach??? Quote Link to post Share on other sites
zibid Posted December 10, 2005 Report Share Posted December 10, 2005 Ciąg dalszy wątku bateryjnego: Słowem - d... blada - kanał - płacz i zgrzytanie zębów. Przy użyciu dwóch (nowych, dobrze uformowanych) baterii 1100 mAh /9,6V nie udało mi się dzisiaj (temp. 0 st. C) wystrzelić nawet 1/2 hi-capa - na oko poszło mi ok. 1/3 (może mniej) - ja się powieszę!!! Quote Link to post Share on other sites
tomow Posted December 10, 2005 Report Share Posted December 10, 2005 jestem szczęśliwym posiadaczem G36 CA z tuningiem by Machinegun 380PS :D i na jednej baterii 9.6 1100 wystrzelam jakieś 6 mid-capów (6x140=840) czyli niecałe 2 hi-capy :) pozdro Quote Link to post Share on other sites
zibid Posted December 12, 2005 Report Share Posted December 12, 2005 jestem szczęśliwym posiadaczem G36 CA z tuningiem by Machinegun 380PS i na jednej baterii 9.6 1100 wystrzelam jakieś 6 mid-capów (6x140=840) czyli niecałe 2 hi-capy Pochwal się na jakich ogniwach masz zbudowaną baterię? Quote Link to post Share on other sites
Konfederat Posted December 12, 2005 Report Share Posted December 12, 2005 Ale 2 hi-capy to chyba i tak mało... z drugiej strony na warunki jakie teraz mamy to w sam raz... Quote Link to post Share on other sites
tomow Posted December 12, 2005 Report Share Posted December 12, 2005 bateria NiCd firmy SANYO by Machinegun za 170zł :) bywało juz tak że na strzelance zabrakło prądu :( pozdro Quote Link to post Share on other sites
zibid Posted December 12, 2005 Report Share Posted December 12, 2005 bateria NiCd firmy SANYO by Machinegun za 170zł Prawdę mówiąc nie jestem zaskoczony - pytałem o typ ogniw SANYO jakie składają się na tę baterię. Ja też mam Sanyo i co!? 1100 mAh/9,6v i d..a blada - 100 Ql i dentka - polecam wczesniejsze posty. Quote Link to post Share on other sites
tomow Posted December 13, 2005 Report Share Posted December 13, 2005 nie mam zielonego pojęcia jaki typ tej baterii, mogę tylko powiedziec że jest ona w szarym kolorze :D może z twoim gunem coś jest nie tak.... może coś z silnikiem... ja nie wiem, nie znam sie na tym i tylko gdybam :? pozdro Quote Link to post Share on other sites
Sand Posted December 13, 2005 Report Share Posted December 13, 2005 wszyscy mamy taką samą "szarą baterię na ogniwach Sanyo 1100mAh 9,6V" sprzedawaną na MG i polecaną do ich tuningowanych modeli ;) Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts