henek55 Posted January 30, 2014 Report Share Posted January 30, 2014 Witam Zmieniam w swojej cm0.28 kable na niskooporowe i mam pytanie czy złączna mała tamiya (http://cyber-fly.pl/environment/cache/images/0_0_productGfx_8dd41287e60dde62634bce42f406779a.jpg) lepiej przewodzi prąd czy jak bym zastosował duże wsuwki męską i żeńską (http://images.kangoo.pl/89113202/11355/large/wsuwka_zenska_6_3mm_czerwona_cala_izolow.jpg) oczywiście zaizolowaną? Chcę usłyszeć która lepiej przewodzi prąd i mniejszy opór stawia. Nie odpowiadajcie typu: Jest wygodna w podłączaniu. Nie będę kupował innych. Z góry dzięki za poprawne odpowiedzi Link to post Share on other sites
Emcet Posted January 30, 2014 Report Share Posted January 30, 2014 Tamiye dają duży opór, co do penisowtyczków które podałeś to nie wiem :D Dobrym rozwiązaniem byłoby dokupienie T connector'ów, te na pewno są ok. Link to post Share on other sites
henek55 Posted January 30, 2014 Author Report Share Posted January 30, 2014 ale te wsówki są szerokie to chyba dobrze moim zdaniem przewodzą prad i lepsze jest rozwiązanie od tamiye :D ale jak coś wiecie więcej to piszcie :D Link to post Share on other sites
Emcet Posted January 30, 2014 Report Share Posted January 30, 2014 Co ma szerokość złączki do przewodnictwa prądowego? Z tego co mi wiadomo to nikt na forum nie korzysta z tych wtyczek, za to osoby obeznane w temacie z powodzeniem stosują T con. Link to post Share on other sites
mikunda Posted January 30, 2014 Report Share Posted January 30, 2014 Akurat rozmiar (a raczej przekrój/powierzchnia) ma znaczenie ;) Faktem jednak jest, że wsuwki zwiększają prawdopodobieństwo zwarcia i już lepiej użyć t-connecta. Link to post Share on other sites
henek55 Posted January 30, 2014 Author Report Share Posted January 30, 2014 Nie chce T connector'ów. Dlaczego wsuwki zwiekszaja prawdopodobienstwo zrobienia zwarcia beda podlaczane prawidlowo. Ktore rozwiazanie z tych 2 ktore podalem polecacie? Krotka i szybka odpiwiedz :D7 Link to post Share on other sites
wiciok Posted January 30, 2014 Report Share Posted January 30, 2014 Ja już bym zostawił Tamyie. Link to post Share on other sites
karol_alasz Posted January 30, 2014 Report Share Posted January 30, 2014 (edited) Wsuwki są w miarę dobrze izolowane ale po połączeniu-i tak musisz termokurczkę albo izolkę od strony przewodów zastosować...jak bateria będzie rozłączona to krawędzie styków są dość blisko krawędzi izolacji i wtedy nietrudno o zwarcie. Wsuwki tez charakteryzują się bardzo mizerną jakością materiału co może łatwo wpłynąć i na ich korozję jak i na opór prądu- Jakoś na naszym rodzimym rynku nie spotkałem się z dobrej jakości tego typu połączeniu-szczególnie kupowanym w detalu i w dodatku w komplecie z jakąś walizką narzędziową... Do niskich prądów się nadają (używałem wsuwek do podłączenia sygnału spustu do MOSFET'a) ale do tych większych już nie bardzo- dlatego modelarskie wtyczki to właśnie najczęściej T-deans albo XT-60 (ze złoconymi końcówkami i grubymi "obudowami"), względnie Tamiya (mała czy duża)... Prawy Alt Ci się popsuł ? verb007 Edited January 30, 2014 by verb007 Link to post Share on other sites
Rogaś Posted January 30, 2014 Report Share Posted January 30, 2014 W modelarstwie są stosowane wtyki bananowe, od średnicy 2mm w górę. Mogą one działać jak wtyczka tylko pytanie, po kiego grzyba sobie komplikować sprawę? Jeśli nie chcesz T-Conecta to zastosuj małą Tamiye. Temat uważam za wyczerpany. Zamykam. Link to post Share on other sites
Recommended Posts