Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Zestaw sprzętu do 1000zł

Recommended Posts

Witajcie :)

Otóż po ogromnym zbieraniu kasiory, zabieram się za ASG. Chciałbym kupić zestaw całego oporządzenia typu: replika, ochrona oczu, buty, ochrona twarzy i może jakieś akcesoria do repliki. Na wszystko chcę przeznaczyć maksymalnie 1000zł. Interesują mnie prawie każde repliki. Jeżeli chodzi o rodzinkę AK to jedynie stary dobry wygląd AK-47 lub mały AKS-74u, a tak to wszystko mi pasuję.

Na buty chciałbym przeznaczyć 200 zł, mogę dołożyć kolejne 200 zł jeżeli będzie to potrzebne. Buty chciałbym na każdą porę roku, żeby nie przemakały, były wygodne, za kostkę i w kolorze tan. Jeżeli takie istnieją to poproszę o wybór.

Czyli maksymalnie chciałbym się zamknąć 1200zł, ale ta kwota zależy tylko od butów.

Dziękuję i pozdrawiam :)

1000zł to jednak trochę mało, policzmy:

50zł okulary lub 200zł google, zależy co wolisz.

Mundur najtańszy jest flecktarn, koło 50zł, jak chcesz coś lepszego innego, no to cena rośnie do 100 albo 200zł. Napisz jakie camo cię interesuje.

Ochrona twarzy, maska typu stalker 50zł

Buty tutaj 200-250zł to minimum.

Więc w opcji najtańszej masz ze 400zł. Opcja lepsza to 600-700zł. Wtedy z replik zostaje ci tylko CM028.

Do repliki będziesz musiał dokupić jeszcze akumulator i ładowarkę. To koszt minimum 120zł.

Nie wiem jak twoje możliwości finansowe, ale powiem ci tak:

Replika to jest podstawa, no i ochrona oczu oczywiście. Na tych 2 rzeczach się nie oszczęda. Bez reszty można się na początku obejść. Jeżeli masz tylko 1000zł i ani grosza więcej nie możesz dorzucić, to kupiłbym za 150zł szpej (maska, okulary, fleck) i za 800zł można już dostać dobrą replikę. Co do butów, mogą trochę poczekać. Na chwilę obecną ja biegam w kozakach. No i wybór butów, to nie jest prosta sprawa. To, że dla mnie but X jest wygodny, nie znaczy, że dla ciebie też będzie. Musisz sam przymierzyć.

Musisz więc odpowiedzieć sobie najpierw na pytania:

-Google czy Okulary?

-Jaki kamuflaż cię interesuje (tu radzę popytać jakie są wymagania w lokalnych grupach, bo może będziesz chciał do którejś dołączyć)

-Czy buty są ci koniecznie potrzebne w tej chwili, czy masz coś w czym możesz chwilowo chodzić?

-Jaka rodzina replik cię interesuje. Bo nie będziemy ci wciskać plastikowej giety, jeżeli bardziej podoba ci się M4.

Dla jasności, nie twierdzę że buty nie są konieczne i nie warto w ogóle ich kupować, bo są jednym z ważniejszych elementów wyposażenia. Ale w kozakach też można biegać, a z repliką z bazaru już nie bardzo.

Z tym budżetem to możesz już wybrzydzać. Jeżeli chodzi o kolejność wydatków to polecam taki schemat:

1. Ochrona oczu i twarzy. Wolisz gogle czy okulary? Nosisz okulary korekcyjne? Wraz z maską ochronną powinno wystarczyć 250zł na akcesoria wysokiej klasy.

2. Mundur, tu polecam demobil. 100zł powinno wystarczyć na bluzę + spodnie w DPMie lub Flecku, może nawet na kurtkę. Oryginalne ciuchy mundurowe biją na głowę chińskie kopie jeżeli chodzi o wytrzymałość. Oczywiście mowa tu o tej samej półce cenowej. Nie wiem jak sprawa ma się z drogimi kompletami mundurowymi. Od początku zabawy używam DPMu, od 2009 roku drugi komplet bo z poprzedniego wyrosłem.

3. Buty, jak wyżej. Tu czekam na opinię bardziej obeznanych w temacie. Lepiej dołożyć parę złotych i mieć buty na lata, a przydają się także poza airsoftem. Powiedzmy 400zł.

4. Zostaje na replikę jakieś 400zł czyli Mp5 JG, G36 JG/GFC/BOYi i AK od cymy z serii. CM. 028 za którymi nie przepadam ze względu na badziewny wygląd. Jeżeli masz znajomych posiadających ładowarkę mikroprocesorową (strzelający się bądź modelarze) poproś ich niech ładują także Twoją, znacznie wydłuży to żywotność baterii.

5. Osprzęt - jeżeli kupisz flecka to pasoszelki jeżeli DMPa to chestrig - powinieneś zmieścić się w 80zł.

Oczywiście to tylko moje propozycje, sprzęt który poleciłem nadaje się na lata. W mojej opinii lepiej wydać raz więcej niż potem pluć sobie w brodę i wydawać dwa razy tyle za pół roku. Polecam również poradnik z tematów przypiętych z tego działu, powinien trochę rozjaśnić większość zagadnień.

Więc tak. Grupa do której dołączam stylizuje się na Amerykanach, mundur jaki chcą, aby każdy z ekipy miał, to BDU Woodland. Nie noszę okularów korekcyjnych, więc bardziej okulary bym chciał niż gogle ochronne, byle by były dobrej jakości, w końcu oczy mamy jedne :) .M-kę jakąkolwiek bym chciał, ale czytałem że tanie M-ki się nie nadają, bo to loteria. Tak to pasują mi prawie każde bronie. Z MP5 preferuję tylko MP5 SD6, MP5A5 i MP5K. O AK wypowiadałem się wyżej. G36 każde mi się podoba.

Jeszcze jedna rzecz. Będę się strzelał w budynkach jak i w lesie, więc chciałbym moc maksymalnie do 400 FPS, bo to chyba maksimum jak na budynki.

Dobra, już wszystko rozumiem. Buty nie są mi na teraz potrzebne, więc na replikę maksymalnie mogę 700 zł wydać. Odkryłem że mam jakieś buty, które są za kostkę i nieźle trzymają. Więc dam linki i ocenicie, czy to by będzie dobre.

Oczy i twarz:

http://gunfire.pl/product-pol-1152193144-Okulary-I-vo-bezbarwne-oprawki-niebieskie.html lub http://gunfire.pl/product-pol-1152201346-Gogle-G-G-piaskowe.html , gogle czy okulary, obojętne.

I ochrona zębów: http://gunfire.pl/product-pol-1152200455-Maska-typu-Stalker-V3-ATC.html

Replika - tutaj możecie mi polecić coś, bo sam nie wiem i nie znam się na tym.

Mundur:

Tak jak wyżej, biorę BDU Woodland.

Wytłumaczcie mi jeszcze tylko co to są te "flecki", "DMPy" i chestrigi, bo nie wiem :)

Uvex Ivo to dobre okulary, możesz śmiało brać. Stalker też jest dobrą maską, ale jak chcesz mundur w woodlandzie to maskę weź w oliwce.

Flecktarn, DPM, Woodland, Wz93 (pantera) to są nazwy wzorów kamuflaży.

Chestrig to typ kamizelki. Przeczytaj poradniki, bo ja ci tak tego nie wytłumaczę dokładnie, a nie chcę pisać drugiego poradnika.

Co do repliki, za 700zł jest już całkiem spory wybór.

Z emek masz specne, z giet chyba da się aresa dorwać, z AK jest CM048 oraz RK od boya.Z MP5 też jest wybór, AUG, P90 od KA.

Pooglądaj co ci się najbardziej podoba (co sobie wymarzyłem i wybierzemy coś konkretnego)

Więc tak:

G36 od aresa to bardzo dobra replika. Jednak jak to G36 jest wykonana w pełni z plastiku. (jednym się to podoba innym nie)

Jeśli chodzi o specne, to całkiem przyzwoite emki. Mój kumpel właśnie sobie sprawił. Osobiście jednak wziąłbym wersje: http://gunfire.pl/product-pol-1152200031-Replika-karabinka-Specna-Arms-SA-B02.html Będziesz miał miejsce na baterie w kolbie oraz risy na froncie.

CM048 również bardzo fajna replika. Jeden z lepszych kałachów mimo, że to tylko cyma, trzyma poziom.

CM032 Tego ja bym chyba nie brał, M14 to ciężkie i nieporęczne wiosło. Do tego GB v7, jest to rzadko spotykana wersja GB, więc o części może być trudniej.

CM045 W sumie to nigdy z tym styczności nie miałem. Bebechy ponoć te same co w CM048 ale sprężyna już jest słabsza.

Ja bym się skupił na pierwszych trzech. Z nastawieniem na Aresa i Cymę.

Szczerze na Twoim miejscu wolałbym więcej budżetu zainwestować w replikę. Powiedz mi jeszcze czy konkretnie musi to być nowa replika?

CM.48 zdecydowanie odradzam, miałem i nigdy więcej. Skupienie tragiczne, nie wiem co trzeba robić, żeby uzyskać jakąś szczelnosć.

Cm.032 szkoda w to inwestować, kolega po miesiącu sprzedał i nigdy więcej nie wrócił.

CM045 dosyć fajne, poręczne cacuszko, oczywiście jest to chińczyk więc nie ma co wymagać, nie wiem jak Ty ale ja odrazu przebejcowałbym drewienka.

Co do munduru to najtaniej na początek flecktarn w tym budżecie, okulary/gogle - może jakieś uvexy (popatrz testy na necie) w granicach 50-60zł

Buty w tych pieniądzach to polecałbym nawet polskie skoczki za kilkadziesiąt złotych, kiedyś dozbierasz 200-300zł i kupisz sobie nowe.

Do tego ewentualnie maska stalker lub arafatka/kominiarka

Co do samej repliki na Twoim miejscu po odjęciu wyżej wymienionych rzeczy (koszt około 200zł) może wartoby było polować na coś używanego typu G&P/KWA za 800-900zł (ostatnio widziałem m4 kwa za 850zł). Na serio niezbyt warto pakowac się w chińczyki, odczułbyś komfort mając cos markowego. Co do akumulatora, jeżeli jesteś zainteresowany to posiadam na sprzedaż Turnigy nano-tech (1200mah 2s/1300mah 3s/1800mah 2s) dzielone/sticki w korzystnej cenie, myślę, że kazdy je poleci.

Edited by Xeermano

Co do postu wyżej, nie zgodzę się że nie warto inwestować w chińskie repliki. Kiedyś owszem była ogromna różnica w wykonaniu między Cymą, JG czy innymi chińczykami, a np Classic Army czy G&P, na dzień dzisiejszy różnice się zacierają coraz bardziej. Jeżeli ma się budżet na całość 1000zł to zdecydowałbym się na chińczyka. Najważniejsze są oczy, Uvex Evo powinny Ci starczyć, jeżeli chcesz wydać więcej pieniędzy na okulary z czystym sercem mogę polecić ESS Ice. Stalker maska też jest dobrym wyborem. Przejdźmy do repliki. Będziesz się strzelał i w budynku i na zewnątrz. Najlepszym wyborem byłoby coś z rodziny emek, niestety budżet na to nie pozwala. Dobrze w terenie mieszanym sprawują się MP5, G36 ewentualnie AKSU. Baterie dołożone do replik są marnej jakości, tutaj polecę Ci pakiety LiPo Turnigy Nanotech. 7.4V 1600mah[koło 60 zł] powinna Cię zadowolić. Lecz jeżeli się zdecydujesz na LiPo musisz pamiętać, że potrzebujesz ładowarki z balanserem. Imax B6 to koszt około 120 zł. Masz już ochronę oczu i twarzy, replikę i masz ją już czym napędzać. Czas na kulki, tutaj zdania chyba nie będą podzielone, G&G 0,25g[~40zl]. Posiadasz już prawie cały sprzęt. Czas na mundur mówiłeś, że potrzebujesz kompletu BDU woodland, niestety tutaj pewnie będziesz musiał wydać koło 200 zł za spodnie i koszule.

Podsumowując, powinieneś się zmieścić w swoim budżecie lecz tylko od Ciebie zależy co wybierzesz i jak długo sprzęt będzie Ci służył.

Pozdrawiam

Galithar

Dzięki panowie za pomoc, dobrałem już pod siebie mundur, ochronę twarzy i oczu.

Okularki - Uvexy

Maska - Stalker

Mundur - BDU Woodland

Nadal niestety mam problem z doborem repliki, czytałem że G36 Aresa jest dobre, AK cymy też są dobre, ale nie jestem pewien co do M-ki SpecnaArms, co o niej sądzicie, i czy byście ją polecili, czy żebym został przy starym poczciwym AK lub G36 ?

Co do emek specny, to jest to również dobry wybór, ale jak to z V2 bywa, na mrozach lubią pękać i tuning pod 500fps jest niezalecany.

Natomiast poza tym powinno być ok. Jutro na strzelankę jade z kumplem co ma emke od specny więc będę mógł więcej powiedzieć.

Poza tym jak stylizujesz się na amerykanów to lepiej mieć emke niż giete czy ak. W każdym razie specna nie jest typowym chińczykiem który się zaraz rozpadnie.

na początek w tym budżecie okulary balistyczne :

http://armyworld.pl/product-pol-1592-Okulary-US-Army-Okulary-SPECTACLES-BALLISTIC-PROTECTIVE-Specs-przezroczyste.html -polecam

gogle to tylko bolle x800/ prawie każde ess'y, np te:

http://armyworld.pl/product-pol-3425-Gogle-Balistyczne-US-Army-ESS-Pustynne-Przyciemniane-Oryginal-Demobil.html

mka specna arms/ G&G CM16 (ok 500-700zł), cm.048 od 800, g36 jg

woodland nowy już od 100/150.

buty później możesz, ja polecam Magnum Super Classic- wytrzymałe, lekkie, i nie pocisz się zanadto.

arafatka ok. 20zł.

• 2 weeks later...