Despero92 Posted March 9, 2014 Report Share Posted March 9, 2014 Witajcie Ostatnio będąc w sklepie budowlanym kupiłem okulary ochronne GOG-FRAMEB identyczne jak te: Czy nadawałyby się na strzelankę? Ofc mam je zamiar przestrzelać z ok. 330 FPS, zobaczymy co będzie, ale chciałbym się dowiedzieć czy w ogóle ktoś używa jakichkolwiek okularów BHP na strzelankach? Wyczytałem, że maja klasę wytrzymałości F. Temat piszę, bo wkurzają mnie parujące gogle :P Czas spróbować okularków. Pozdrawiam. Quote Link to post Share on other sites
Sylver Posted March 10, 2014 Report Share Posted March 10, 2014 Podobne jakiś czas temu pękły kumplowi na nosie:) Ja bym im nie zaufał. Quote Link to post Share on other sites
MarekMac Posted March 10, 2014 Report Share Posted March 10, 2014 1. 330 fps to mało - może narazie wystarczy, póki strzelasz się w jakimś małym, lokalnym gronie, ale pamiętaj o ponownym przestrzeleniu ich z mocniejszej repliki, gdy tylko taka będzie brała udział w strzelance. 2. Czy okulary mają atesty? Jeśli nie to nikt Ci nie zagwarantuje, że wytrzymają. Co prawda mam podobne i wytrzymują, ale atest daje pewność (no, prawie pewność), że wszystkie egzemplarze takiego modelu wytrzymają, a brak atestu może oznaczać, że jeden egzemplarz wytrzyma 1000fps, a drugi rozsypie się po podmuchu wiatru. 3. Są ludzie, którzy używają okularów BHP, ale (przynajmniej w moich okolicach) nie robią tego w ciemno - każdy egzemplarz przestrzeliwują z mocnej repliki. Quote Link to post Share on other sites
wilq1979 Posted March 10, 2014 Report Share Posted March 10, 2014 Patrząc na to, jak są zbudowane to będą mocno parować. Po drugie, to mają zagięte szybki i w polu widzenia może to wywołać dyskomfort. Dodając do tego uwagi MarekMac`a to bym ich do ASG nie używał a jedynie zgodnie z przeznaczeniem producenta. Quote Link to post Share on other sites
Tiloren Posted March 10, 2014 Report Share Posted March 10, 2014 Bardzo podobne okularki były swojego czasu używane przez rekrutów w mojej ekipie przekonanych że nadają sie one do as'u. Szybki rzeczywiście wytrzymały strzał z przyłożenia 400 fps jednak ramka i mocowania sie połamały...od jednego strzału.. Były 3-4 szutki takich okularów w ekipie- w każdej ułamało sie mocowanie szybki z ramką po jednym strzale. Quote Link to post Share on other sites
Merrowing Posted March 10, 2014 Report Share Posted March 10, 2014 Potwierdzam, na początku swojej zabawy też takie miałem - szybki mam do dzisiaj, ale jeden strzał skutecznie złamał oprawki. Na szczęście zdarzyło się to gdy okulary były na ziemi a nie na mojej głowie. Quote Link to post Share on other sites
Despero92 Posted March 10, 2014 Author Report Share Posted March 10, 2014 (edited) Powiem Wam, że jeśli chodzi o widoczność to jest bardzo dobra, nawet lepsza od moich gogli. Ale przestrzeliłem je z mojego AGM 003 long (ponad 300 FPS) z 1-2m to wytrzymały. Widać tylko tak jakby "pryszcz" na powierzchni. Ale jednak nie bede z nimi ryzykował. Żeby nie zaczynać nowego tematu to jakie okularki polecacie w miarę tanie, żeby były dobre i co najważniejsze nie parowały strasznie. Czytałem, że te UVEXy są w miarę ok. Edited March 10, 2014 by Despero92 Quote Link to post Share on other sites
Tiloren Posted March 10, 2014 Report Share Posted March 10, 2014 najtańsze z najtańszych i o dziwo b. wytrzymałe są okulary SPECS(można je kupić na allegro albo armyworldzie-ok. 20zł) okulary peltor tora msa racers Quote Link to post Share on other sites
szwondel Posted March 10, 2014 Report Share Posted March 10, 2014 Osobiście nigdy nie wybrałbym się na strzelankę w takich okularach. Co prawda, sam gdy zaczynałem zabawę też z takich korzystałem, ale teraz wiem, że na ochronie oczu nie ma co oszczędzać, lepiej kupić coś pewnego, niż później żałować. Jedne okulary wytrzymają dany strzał, inne nie. :) Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts