matrix1234 Posted March 10, 2014 Report Share Posted March 10, 2014 Witam wszystkich!! Od tego lata mam zamiar zacząć brać udział w strzelankach ASG. W oczy mi się rzucił karabinek Armalite M15A4 R.I.S od Classic Army. Co o nim sądzicie? Czy warto go kupić? Pod uwagę jeszcze biorę AK Cymy (cm.048). Który waszym zdaniem będzie się lepiej sprawował i był podatny na tuning? Bardzo bym was prosił o opinie na temat tego M15A4. Pozdrawiam Poniżej zamieszczam dane tego M15: Dane techniczne: - producent: Classic Army - materiał : ABS + metal - pojemność magazynka: 300 BB - długość: 760/870 mm - długość lufy: 363 mm - waga: 3250 g - systemy: Hop-UP - prędkość wylotowa: 320 fps Quote Link to post Share on other sites
Emcet Posted March 10, 2014 Report Share Posted March 10, 2014 (edited) Cyma będzie tańsza w dalszym tuningowaniu, jednak obecnie jej ceny są dość nieprzyjemne. Po wyjęciu z pudełka cyma będzie miała małą przewagę nad CA w zasięgu, ale to CA będzie pracowało z większą kulturą. Edited March 10, 2014 by MrMCET Quote Link to post Share on other sites
matrix1234 Posted March 10, 2014 Author Report Share Posted March 10, 2014 Dziękuję bardzo za odpowiedź. Czy orientujesz/orientujecie się może co to za seria tego M15A4? Bo to Sportline raczej nie jest. Czy to jest pełnoprawne CA czy jakaś budżetowa wersja. Wypytuję się tak bo jest ona w dość dobrej cenie i skłaniam się w jej kierunku. Quote Link to post Share on other sites
Emcet Posted March 10, 2014 Report Share Posted March 10, 2014 (edited) Jeśli ma metalowy korpus to jest to proline (czy jak to tam zwął) CA. Tyle, że z oznaczeniami Armalite. Edited March 10, 2014 by MrMCET Quote Link to post Share on other sites
matrix1234 Posted March 10, 2014 Author Report Share Posted March 10, 2014 Ostatnie moje pytanie co ma większą wytrzymałość i z czym będą mniejsze problemy? Quote Link to post Share on other sites
Emcet Posted March 10, 2014 Report Share Posted March 10, 2014 Wytrzymałość większą będzie miała Cyma, ale może być z nią na początku nieco więce problemów, jednak nie musi. Quote Link to post Share on other sites
matrix1234 Posted March 10, 2014 Author Report Share Posted March 10, 2014 Czyli że z tych dwóch lepiej wziąć Cymę pomimo że jest trochę droższa tak? Quote Link to post Share on other sites
Nitro Posted March 10, 2014 Report Share Posted March 10, 2014 Cyma jest ok, ale licz się z tym, że kluczowe elementy konstrukcyjne to znal. Z czasem pęknie ogon kolby, lufa dostanie luzu, podstawa szczerbinki pęknie. Idzie to przeżyć.jeżeli masz możliwość to skorzystaj z promocji w gf i kup coś lepszego, typu lct, e&l. Z -20% idzie napewno coś fajnego full stalowgo wychaczyć. Od biedy polecam również kałachy boyi. Przyzwoite, choć teź częściowo znalowe. Stalowych w Polsce już ni ma. Quote Link to post Share on other sites
matrix1234 Posted March 10, 2014 Author Report Share Posted March 10, 2014 A to M15A4 R.I.S odpada? Nie warto w to wchodzić? Quote Link to post Share on other sites
Nitro Posted March 10, 2014 Report Share Posted March 10, 2014 Jeżeli plastik to nie warto, jeżeli metal to może być. Quote Link to post Share on other sites
matrix1234 Posted March 10, 2014 Author Report Share Posted March 10, 2014 W pełni metalowy(Waga-3250g) Jak wyżej podobno seria Proline. Quote Link to post Share on other sites
Nitro Posted March 10, 2014 Report Share Posted March 10, 2014 Jak nowy to bierz, lecz licz się z niemałą inwestycją w tuning, bo w stocku to się tylko do cqb nadaje. Quote Link to post Share on other sites
matrix1234 Posted March 10, 2014 Author Report Share Posted March 10, 2014 Tak, nowy z pełną gwarancją. Co na początku trzeba wymienić żeby nadawał się też do lasu? Chodzi mi o takie konieczne rzeczy Quote Link to post Share on other sites
adrIan Posted March 10, 2014 Report Share Posted March 10, 2014 Gumkę (Systema, Zielona G&G), preckę, tylko jakąś porządną pdi -> kmh / promyk -> systema. Możesz też wrzucić sprężynę SP110. Moje CA prześmigało w takim ustawieniu 200k kulek i dalej żyje. Co prawda wewnątrz nie wygląda już najlepiej, zęby na tłoku ostro zjechane, na zębatkach też już widać delikatne oznaki zużycia. Ale dopóki się nie sypnie nic nie wymieniam. W takim ustawieniu bedziesz miał te 50-55m zasięgu, co przy odrobinie myślenia w lesie w zupełności wystarczy. Quote Link to post Share on other sites
Rosomak15 Posted March 10, 2014 Report Share Posted March 10, 2014 Gumkę (Systema, Zielona G&G), preckę, tylko jakąś porządną pdi -> kmh / promyk -> systema. Możesz też wrzucić sprężynę SP110. Precke koniecznie? Bez tego idzie żyć, a koszt dobrej lufy nie jest mały. Gumkę i sprężynę oczywiście, ale lufę wpisałbym opcjonalnie. Quote Link to post Share on other sites
Pienio Posted March 17, 2014 Report Share Posted March 17, 2014 Wiem że to inne czasy były ale CA M15A4 mam od 2006 roku a jedyne co zmieniłem to gumka, sprężyna, kable, i lufę, a i tak to wszystko gdzieś po 4 latach użytkowania. Sentymentalnie polecam CA... Quote Link to post Share on other sites
Foxtrot29 Posted March 17, 2014 Report Share Posted March 17, 2014 Gumę i sprezyne wg mnie wystarczy. Tylko raczej M120 to max Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts