Kacper1597 Posted April 27, 2014 Report Share Posted April 27, 2014 Witam. Czy montował ktoś kolbę od Beryla do RK-02 ? Jeśli tak to jak ? Zależy mi na tym by nie przerabiać nic w kolbie ani nie montować jej na stałe do korpusu. Quote Link to post Share on other sites
bart98 Posted April 27, 2014 Report Share Posted April 27, 2014 montowali ale jest bardzo trudno, lepiej RK-06 Quote Link to post Share on other sites
Scharf Posted June 12, 2014 Report Share Posted June 12, 2014 Wiem że Znachor ( nick z WMASG.PL ) robił takie przeróbki, wyślij mu PW. Quote Link to post Share on other sites
uli23 Posted June 12, 2014 Report Share Posted June 12, 2014 Da się. Niestety kolba będzie się składać na drugą stronę. Wystarczy obrócić zawias i go trochę doszlifowac, zrobić tulejkę i gotowe. Przyda się też wymiana zatrzasku na stalowy. http://zapodaj.net/1d557c23c8927.jpg.html http://zapodaj.net/ae9d0b6a35f56.jpg.html Quote Link to post Share on other sites
Znachor Posted December 8, 2014 Report Share Posted December 8, 2014 (edited) odgrzeje kotleta, ale myśle, ze warto. Kolbę do beryla da się zamontować do rk-02/03/05/01 tylko trzeba wiedzieć jak i mieć m/in spawarkę, i ogon kolby i trochę umiejętności manualnych :icon_biggrin: Edited December 8, 2014 by Znachor Quote Link to post Share on other sites
Tomciaz Posted December 8, 2014 Report Share Posted December 8, 2014 Aha. A coś bliżej na ten temat? Udało Ci się obsadzić tę kolbę w RK-02, masz jakieś porady? Czy odkopałeś temat dla samego "wiem, ale nie powiem"? Quote Link to post Share on other sites
Znachor Posted December 8, 2014 Report Share Posted December 8, 2014 Przypominam, ze robię beryle na zamówienie. Kilka juz wyszło spod moich rak z dorabianych ogonem. Dodatkowo w temacie o berylu jest tez mnóstwo przykładów. Wystarczy poczytać, pomyśleć, zasięgnąć języka u berylorobow. Quote Link to post Share on other sites
Tomciaz Posted December 9, 2014 Report Share Posted December 9, 2014 Zadałem sobie trochę trudu żeby przekopać parę tematów i jest kilka metod, wiążących się z dzierganiem w korpusie repliki. Poniżej streszczę dwie, o ile dobrze zrozumiałem ich sens. 1. Trzeba wymontować składaną kolbę wraz z obsadą i wsadzić w jej miejsce ogon o którym mówił przedmówca (na nitach). Zbędne dziury należy zaspawać a klocek kolby dociąć aby było miejsce na tył gera. 2. Do istniejącej obsady można przykręcić kolbę na śrubę wywaliwszy uprzednio zawias i jeżeli wywierci się otwory na tej samej wysokości w klocku kolby i obsadzie. Metoda wydaje się jednak mniej skuteczna przez brak oparcia w ogonie (którego RK-02 nie ma) a na pewno jest niekoszerna. Tylw z gubsza, chyba że coś źle odczytałem. Tak czy inaczej trzeba posiadać umiejętność obróbki metalu. Quote Link to post Share on other sites
AeroL Posted December 9, 2014 Report Share Posted December 9, 2014 ...1. Trzeba wymontować składaną kolbę wraz z obsadą i wsadzić w jej miejsce ogon o którym mówił przedmówca (na nitach). Zbędne dziury należy zaspawać a klocek kolby dociąć aby było miejsce na tył gera... Trzeba jeszcze "wyprostować" tył atrapy komory zamkowej i to w zasadzie będzie pełna recepta Quote Link to post Share on other sites
asgszczepan Posted December 10, 2014 Report Share Posted December 10, 2014 W sumie teraz tak myślę, że to było by dla mnie jak bułka z masłem. :) i nawet moge sądzić że zrobiłbym tak ze wiekszosc nie pozna sie co jest grane :D Quote Link to post Share on other sites
Tomciaz Posted December 10, 2014 Report Share Posted December 10, 2014 (edited) Trzeba jeszcze "wyprostować" tył atrapy komory zamkowej i to w zasadzie będzie pełna recepta A nie wystarczy nawiercić nowych otworów poniżej starych przy ogonie i podnieść montowanego dupala w całości? Czy będzie za ciasno? Jak tak patrzę na dostępność części to pozostaje mi albo polować na body do RK-06 albo przykręcić kolbę na śrubę lub dwie wg metody nr 2. Edited December 10, 2014 by Tomciaz Quote Link to post Share on other sites
asgszczepan Posted December 10, 2014 Report Share Posted December 10, 2014 (edited) No nie, bo tył w rk02 jest ścięty a w rk06 jest prosty. O to cały zamęt . :icon_smile: jak założysz ogon kolby do atrapykomory w rk02 , zamontujesz kolbe i będzie ona prosto, to wtedy powstanie luka w kształcie trójkąta patrząc z boku. I tą lukę trzeba zamaskowac, najlepiej spawarką. Jak ktos chce to mu mogę pomóc ze spawankiem. Tutaj próbka moich możliwości, maskowanie otworów przy dopasowywanmiu listwy bezpiecznika w replice Tantala. Edited December 10, 2014 by asgszczepan Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts