Blf123 Posted May 3, 2014 Author Report Share Posted May 3, 2014 (edited) To lepiej mp5 niż cm.030 Edited May 3, 2014 by Blf123 Quote Link to post Share on other sites
Blf123 Posted May 4, 2014 Author Report Share Posted May 4, 2014 (edited) warto coś wymienic w mp5 od galaxy ? Edited May 4, 2014 by Blf123 Quote Link to post Share on other sites
Foley11 Posted May 4, 2014 Report Share Posted May 4, 2014 Ewentualnie gumkę HopUp i baterię na LiPo (to pociąga za sobą kupno innej ładowarki). Quote Link to post Share on other sites
karol_alasz Posted May 4, 2014 Report Share Posted May 4, 2014 (edited) Co do selektora ognia i jego luzach oraz poprawkach zapraszam do tematu o problemie auto w cm 0.30... 10-30 minut i już nie ma problemu z trybem Auto. http://forum.wmasg.pl/topic/143514-problem-z-glockiem-18c-cyma/#entry1896934 Edited May 4, 2014 by karol_alasz Quote Link to post Share on other sites
Powała Posted May 5, 2014 Report Share Posted May 5, 2014 (edited) to może lepiej kupic http://www.taiwangun...&campaign-id=19 Lepiej kupić to. Lepiej dołożyć jeszcze 40.- zł i kupić MP5PDW. Ma kolbę i ciut dłuższą lufę, na którą można zamontować tłumik dźwięku. "Bebeszki" takie same jak w MP5K. Obydwie to w tej chwili najlepsze repliki niskobudżetowe. Doskonałe do CQB, zdają egzamin też w lesie i jako replika zapasowa. Edited May 5, 2014 by Powała Quote Link to post Share on other sites
Kapso Posted May 5, 2014 Report Share Posted May 5, 2014 (edited) Jak dla mnie to najbardziej użyteczna klamka do ASG. Zasięg 20m w zupełni wystarczający a tryb auto stawia ją ponad większością gazowych klamek. Z długim magazynkiem w CQB po prostu rządzi a konwersja na lipo wcale nie jest taka kosztowna. Mając do czynienia z 3 0.30 nie stwierdziłem problemów ani z magami, ani z selektorem, także nie jest to chyba reguła. Zdecydowanie polecam! PS: Powała, czy jest jakikolwiek temat w którym nie polecasz MP5? ja osobiście nie polecam jako repliki bocznej, ciut za duże. Edited May 5, 2014 by Kapso Quote Link to post Share on other sites
Powała Posted May 5, 2014 Report Share Posted May 5, 2014 Jak dla mnie to najbardziej użyteczna klamka do ASG. Zasięg 20m w zupełni wystarczający a tryb auto stawia ją ponad większością gazowych klamek. Z długim magazynkiem w CQB po prostu rządzi a konwersja na lipo wcale nie jest taka kosztowna. Mając do czynienia z 3 0.30 nie stwierdziłem problemów ani z magami, ani z selektorem, także nie jest to chyba reguła. Zdecydowanie polecam! PS: Powała, czy jest jakikolwiek temat w którym nie polecasz MP5? ja osobiście nie polecam jako repliki bocznej, ciut za duże. Odpowiem po kolei: - te 20 m zasięgu CM.030 mierzyłeś "na oko" czy linijką 20 cm, bo z mojego doświadczenia 15 m to max... - tryb auto, przy tej pojemności magazynka, to max 3 sekundy strzelania, więc jego przydatność jest wątpliwa nawet jeśli ktoś nauczy się strzelać krótkimi seriami 3-4 kulki... - złe doświadczenia z magami już mi się wyjaśniły i potwierdziły po "instrukcji" Arenda... - widocznie mało czytasz, bo nie polecam MP5 jako BOCZNEJ, a jako główną, która MOŻE pełnić rolę repliki ZAPASOWEJ i to z powodzeniem i efektami zdecydowanie większymi niż CM.030... - też polecam CM.030 ale nie ZDECYDOWANIE, a jedynie umiarkowanie, jednak jeśli ktoś waha się między CM.030 a MP5, to zawsze polecę MP5 (oczywiście w wersji K lub PDW). Quote Link to post Share on other sites
Kapso Posted May 5, 2014 Report Share Posted May 5, 2014 Odpowiem po kolei: - te 20 m zasięgu CM.030 mierzyłeś "na oko" czy linijką 20 cm, bo z mojego doświadczenia 15 m to max... - tryb auto, przy tej pojemności magazynka, to max 3 sekundy strzelania, więc jego przydatność jest wątpliwa nawet jeśli ktoś nauczy się strzelać krótkimi seriami 3-4 kulki... - złe doświadczenia z magami już mi się wyjaśniły i potwierdziły po "instrukcji" Arenda... - widocznie mało czytasz, bo nie polecam MP5 jako BOCZNEJ, a jako główną, która MOŻE pełnić rolę repliki ZAPASOWEJ i to z powodzeniem i efektami zdecydowanie większymi niż CM.030... - też polecam CM.030 ale nie ZDECYDOWANIE, a jedynie umiarkowanie, jednak jeśli ktoś waha się między CM.030 a MP5, to zawsze polecę MP5 (oczywiście w wersji K lub PDW). 1. Dalmierzem. Z 17-18m byłem w stanie trafić w słupek o średnicy +|- 20cm, człowieka bez problemu na 23 ściągniesz, lekkim lobem pewnie i więcej. 2. A przepraszam, czego więcej potrzebujesz? jak dla mnie pistolet=broń boczna także powinna mi starczyć aby w szybkim czasie ściągnąć kogoś w momencie jak skończył mi się magazynek w replice etc. Na pewno jest 10x bardziej skuteczny niż większość pistoletów gazowych. 4-5.Tutaj przyznaję rację, po prostu myślałem że piszemy o broni bocznej, wtedy MP5 wygrywa bez wątpliwości. Głównie piłem do tego Ten Glock jest świetną repliką zapasową w CQB i nic więcej. Z czym się nie zgodzę wcale. W cqb z Cm.030 możesz spokojnie latać jako główną(ale najlepiej mieć magazynki długie) i to z bardzo dobrym skutkiem, gdyż stajesz się wtedy bardzo mobilny. Jako boczna sprawdza się w każdej sytuacji. Quote Link to post Share on other sites
Powała Posted May 5, 2014 Report Share Posted May 5, 2014 (edited) 1. Dalmierzem. Z 17-18m byłem w stanie trafić w słupek o średnicy +|- 20cm, człowieka bez problemu na 23 ściągniesz, lekkim lobem pewnie i więcej.(...) Zgodzę się jeśli określasz to jako zasięg maksymalny, ale nie "skuteczny" to znaczy trafienie odczuwalne przez trafionego. Miałem trzy klamki elektryczne, żadna nie sięgała "skutecznie" ponad 15 m. Ostatnio na Manguście porównywaliśmy z kolegą zasięg CM.030 z P226 [KJW] - dzień do nocy... Ale dość oftopu. Osiągnęliśmy konsensus co do jednego - CM.030 jako broń boczna na pewno sprawdza się. Nie ulega wątpliwości, że jest to niezła alternatywa dla "zamarzających" i "syfonujących" gaziaków. Ja nazwałbym ją - "ostatniej szansy". Edited May 5, 2014 by Powała Quote Link to post Share on other sites
Kapso Posted May 5, 2014 Report Share Posted May 5, 2014 Zgodzę się jeśli określasz to jako zasięg maksymalny, ale nie "skuteczny" to znaczy trafienie odczuwalne przez trafionego. Miałem trzy klamki elektryczne, żadna nie sięgała "skutecznie" ponad 15 m. Ostatnio na Manguście porównywaliśmy z kolegą zasięg CM.030 z P226 [KJW] - dzień do nocy... W momencie strzelania serią gwarantuję że da się odczuć bez problemu. Co do zasięgu, dobrą gazówką i na 40-50m kogoś ustrzelić się da, ale moim zdaniem mieć lepiej możliwość strzelania serią na 20m, niż ogień pojedynczy na 50m. Jeśli mowa o replice bocznej oczywiście. Osiągnęliśmy konsensus co do jednego - CM.030 jako broń boczna na pewno sprawdza się.(a w CQB sprawdzi się jako główna) Quote Link to post Share on other sites
Blf123 Posted May 5, 2014 Author Report Share Posted May 5, 2014 A jaki tłumik do mp5 da się doczepić bez przeróbek ? Quote Link to post Share on other sites
Powała Posted May 6, 2014 Report Share Posted May 6, 2014 (edited) (...) moim zdaniem mieć lepiej możliwość strzelania serią na 20m, niż ogień pojedynczy na 50m. Jeśli mowa o replice bocznej oczywiście. (...) Zapewniam Cię, że biorąc pod uwagę roff CM.030, tak samo szybko wystrzelam magazynek z gaziaka, jak Ty serią z CM-a... :icon_wink: (...)Osiągnęliśmy konsensus co do jednego - CM.030 jako broń boczna na pewno sprawdza się.(a w CQB sprawdzi się jako główna) Niech Ci będzie... :icon_mrgreen: Podsumowując, warto kupić CM.030... :maniak_OK: jeśli planujemy używać go jako repliki bocznej, ewentualnie jako głównej w CQB. Edited May 6, 2014 by Powała Quote Link to post Share on other sites
Blf123 Posted May 6, 2014 Author Report Share Posted May 6, 2014 To jednak mp5 galaxy, a jaki tłumik by pasował ? Quote Link to post Share on other sites
Rogaś Posted May 6, 2014 Report Share Posted May 6, 2014 14mm lewo lub prawo skrętny ale dopiero jak kupisz sobie adapter gwintu. Quote Link to post Share on other sites
Powała Posted May 6, 2014 Report Share Posted May 6, 2014 Na początek nie kupuj tłumika. W ASG tłumiki mają drugorzędne znaczenie. Żeby były skuteczne, muszą być dobrej jakości a takie są drogie. Zaopatrz się w dobre kulki, najlepiej MadBull 0,23 g, lub G&G 0,25 g i będziesz zadowolony. Dodatkowy osprzęt po kolei w późniejszych terminach. Quote Link to post Share on other sites
Blf123 Posted May 6, 2014 Author Report Share Posted May 6, 2014 warto w nim wymienic baterie czy ta w replice wystarczy ? Quote Link to post Share on other sites
Kapso Posted May 6, 2014 Report Share Posted May 6, 2014 Może warto byłoby się przenieść do tematu o MP5 Galaxy? Quote Link to post Share on other sites
arend Posted May 6, 2014 Report Share Posted May 6, 2014 Blf123 ostatni raz cię proszę żebyś zaczął pisać zgodnie z zasadami. Quote Link to post Share on other sites
Powała Posted May 7, 2014 Report Share Posted May 7, 2014 warto w nim wymienic baterie czy ta w replice wystarczy ? Na początek wystarczy, a później warto wymienić na LiPo. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts