Jump to content

Recommended Posts

Posted

Witam.

Wczesniej bylem przekonany ze lepiej nie lutowac kabli do kostki stykowej tylko "wtyczki" ktora pozniej mozna wlozyc na wystajace blaszki z kostki stykowej. Spotaklem sie z opiniami ze lepiej je bezposrednio lutowac (chodzi mi o kable) do kostki, dlatego ze sa duzo nizsze opory. Bd uzywal tylko semi. Zalezy mi na tym, zeby nie zacinal sie tlok/zebatki/silnik przy szybkim naciskaniu spostu. Pytanie - czy jest sens to robic w moim wypadku ?

Pozdrawiam

Posted (edited)

Przy szybkim naciskaniu spustu zacinki na semi spowodowane są złym ustawieniem zębatek w stosunku do przerywacza.

A co do wtyczek to oczywiste, że je wywalić i lutować bezpośrednio. Wtyczki to tylko dodatkowy opór, a kabli od kostki stykowej się nigdy nie odłącza ?

Edited by adrIan
Posted

No ogólnie chodzi o zmniejszenie oporów ale przede wszystkim o wpływ na zacięcia silnika (na semi sie czasami zdarza). - ale lutowanie to czy nie lutowanie to nie ma raczej nic do zacięć.

Zapomniałem dopisać też o reakcji na spust - używam tylko semi i musi ona być jak największa.

Załóżmy, że miałbym auto - 15k/s - kable przy kostce nie lutowane. Jakbym je przylutował, dałoby to chociaż 1k/s więcej ? Bo Jeśli nie to, nie widzę sensu. Aż tak, to to chyba nie zmniejsza oporów. Jeśli ktoś ma jakieś porównanie to proszę o info.

Posted

Zmniejszy opory to na pewno. Mniejszy opór = większa sprawność. Jeżeli masz mosfet to nie zwiększy nic, jeśli go nie masz to różnica będzie nieznaczna ale będzie, obstawiam ze 4-5 rpm.

Posted

No to się zdecyduj. Z mosfetem ma to jakiś sens - łatwiej wszystko rozebrać, jak można porozłączać kable, również w przypadku awarii mosfeta można by to jakoś poskładać w warunkach polowych żeby działało - oczywiście, jeśli zastosujemy wtyczki również wszędzie indziej.

Bez mosfeta - całkowicie bez sensu.

Posted

Ok, dzięki za odpowiedzi Panowie. Jeszcze się nad tym zastanowię ;)

Tak przy okazji zapytam. Czy ten układ, na z podanej strony, jest mosfetem z hamulcem silnika ( tak żeby nie była naciągnięta sprężyna) ? Użyję tylko jednego IRF3703PBF. Myślę, że przy m100-m110 jest OK. Chyba, że to coś zmieni (użycie dwoch IRF3703) jeśli chodzi zacięcia (tak jak opisywałem wyżej) ?

Posted

Nie, układ z linka nie ma AB - to tylko 2 identyczne tranzystory złączone po to, żeby były mniej obciążone i dzięki temu się nie spaliły. Bez sensu trochę - jak tranzystor jest za słaby, to trzeba kupić lepszy, różnica w kosztach jest groszowa.

Posted

Nie, układ z linka nie ma AB - to tylko 2 identyczne tranzystory złączone po to, żeby były mniej obciążone i dzięki temu się nie spaliły. Bez sensu trochę - jak tranzystor jest za słaby, to trzeba kupić lepszy, różnica w kosztach jest groszowa.

Wiciok, z sensem wierz mi.

Tranzystor jest na 200A, więc nie ma opcji by był za słaby. Ale puść 200A przez nóżki obudowy. Odprowadź tą moc z takiej małej obudowy... Dlatego lepiej dać 2 nawet słabsze tranzystory niż jeden mocny. Ja się właśnie bawię możliwościami IRL3713 i czarno widzę puszczanie go na pełnej mocy. W replice niewykonalne. Jeżeli nawet nóżki wytrzymają (chwilę) to radiatorem musiałby być aluminiowy GB. Prawda taka, że prędzej spalisz obudowę niż złącze. Choć jeszcze wcześniej poddadzą się kable i luty.

Posted

Zacznijmy może od tego, że w replice żaden silnik nie weźmie tyle prądu (aku też by musiał być naprawdę potężny - np. 4Ah 50C), więc to raczej akademicka dysputa.

W normalnych warunkach 1 tranzystor wystarczy - może i dwa będą lepsze, ale po prostu nie sądzę, żeby miało sens robienie układu z aż takim zapasem mocy. Jak ktoś chce - niech robi. Ja osobiście nie widzę potrzeby komplikowania układu, zwiększania jego rozmiarów i zwiększania kosztów.