Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Nieopierzony z pytaniami na ostateczna decyzje.

Recommended Posts

Witam serdecznie.

Z gory chcialem powiedziec ze czytalem materialy i poradniki zawarte na waszym forum i chcialbym pochwalic ludzi ktorzy tak latwo (chociaz czasami moglyby byc wyjasnione skroty ;p) rozsiewaja najwazniejsze informacje o airsoft :icon_wink:

Wiec do meritum. Jakis czas temu kolega zaproponowal mi dolaczenie do grupy ASG. Od bardzo dawna interesowalem sie tematami militarnymi i wszystkim z tym zwiazanym, rowniez kierunek moich studiow jest tego odzwierciedleniem. Ale do brzegu, ten wlasnie kolega probujac zachecic mnie do ASG dal mi postrzelac ze swojej cm.028(chyba)A. Zakochalem sie...ale tez zapytalem ile kosztuje taka zabawa poniewaz bylem swiecie przekonany ze aby zaczac jako tako trzeba wydac ponad tysiaka i to grubo. Wiec kiedy powiedzial mi ze za swoja uzywana cymke dal 2 stowki moje oczy urosly do 5-cio zlotowek i teraz tylko marze aby zaczac sie w to bawic.

Czytalem wasze poradniki i ogladalem na YT juz od jakiegos msc-a wszystko co tylko mozna sie dowiedziec o tym sporcie...oczywiscie nie wszystko wiem, a wrecz bardzo malo.

Tak wiec z tego faktu, chcialbym was sie poradzic. Oczywiscie jak to pewnie nie jest zadna nowoscia chcialem sobie kupic replike m4, lecz moj nisku budzet skutecznie mi to utrudnial. Jako nieopierzony fan postanowilem wiec poszukac czegos uzywanego aby chociaz sprobowac. Czytalem poradnik (czesc3 http://wmasg.pl/pl/a...les/show/232920) i zaczalem szukac po tablicy i allegro. Moje spojrzenie padlo na:

http://olx.pl/oferta...html#26036ebc5e

http://olx.pl/oferta...html#6f1fe91371

(spojrzalem na bron boyi po ogladaniu kanalu Dredzia na YT, ale po przeczytaniu poradnikow i odcinkowi poswieconemu wlasnie tej broni, gdzie opowiadal ze ze stockowej wersji nic nie zostalo odpuscilem sobie z obawy ze bron kupie za 400 i bede musial dolozyc drugie tyle aby cieszyc sie)

http://olx.pl/oferta...html#6f1fe91371 (A&K - ktora na forum cieszyla sie dosc dobra opinia, ale nie moglem znalezc informacji o akurat tym modelu)

http://olx.pl/oferta...html#6f1fe91371 (lecz ta przekrczala zncznie moj budzet)

I tak od okola miesiac szukalem emki, lecz pare dni temu przeczytalem poradnik, ktory bardzo zniechecil mnie do emek. http://forum.wmasg.p...bor-ostateczny/ Doszedlem do wniosku ze chyba nie ma sensu szukac na poczatek czegos, nad czym trzeba bedzie popracowac, a o czym nie ma sie generalnie wiekszego pojecia??? I to jest wlasnie pierwsze pytanie.

I do jakich wnioskow doszedlem. Jako iz w ASG zakochalem sie od pierwszego wejrzenia (mimo iz na ani jednym spotkaniu nie bylem ;p) w momencie kiedy kolega dal mi postrzelac ze swojej cymki, moj wzrok padl na ten wlasnie model. Wiele osob na waszym forum poleca chyba bardziej MP5 od JG czy G36 rowniez od JG. Nie powiem ze mi podobala sie w ASG bardziej emka ze wzgledow estetycznych ( jak to na laika przystalo wyglad>uzytecznosc ;p) MP5 jest bardzo chwalona, ale mi poprostu nie siedzi jej wyglad i boje sie nieskich fpsow na otwartym terenie ( w opisie 330fpsow) G36 natomiast wydaje mi sie masywna i malo poreczna (no ale jako nie mialem jej w rekach, nie moge oceniac w sumie) i boje sie rowniez tej lamanej kolby gdzie ludzie czesto i gesto powtarzaja ze takie rzeczy latwo pekaja. Czy gdzies tu sie sromotnie myle co do tych 2 egzemplarzy? No wiec po tych nieprzespanych nocach pomyslalem, ze chyba najlepiej kupic te polecana dla nowych cm.028 (w moim przypadku wersje A) nie dosc ze w moim budzecie moge sobie kupic nowa na gwarancji (co jednak bardzo mnie motywuje) to juz z niej strzelalem i lezala mi. http://gunfire.pl/pr...ego-CM028A.html TYlko co do niej mam takie pytania i jezeli wczesniej one juz padly to przepraszam ale nie znalazlem lub odpowiedzi byly zbyt lakoniczne jak na moj widocznie ograniczony umysl ;p Generalnie chodzi mi o wymiane gumki hop-up czy na sam start jest to wymagana koniecznoscia? Czy da sie wymienic w tym modelu kable bez ingerencji w GB? W nowym zestawie dostaje sie magazynek hi-cap...dla mnie lekkie lamerstwo Czytalem w waszych poradnikach ze low- capy: lowcapy King Armsa, siedza dosc luzno ale podaja nawet najgorszy kulkowy syf bez problemu. Czy taki luzny mag nie bedzie problematyczny czy irytujacy jezeli bedzie latal? I sprawa dla mnie najgorsza do ktorej nie mam glowy czyli akumulator i ladowarki. W tej Cymie ( i z gory przepraszam ze mimo iz przeczytalem to nie skumalem) jaka baterie dalezaloby zamontowac ( i czy jest to z gory konieczne) i jaka ladowarke w miare niskiej cenie.

Generalnie chodzi mi o to czy moj tok myslenia jest dobry, czy bladze jak cholera... ;]

Zeby nie bylo na ochrone oczu mam odlozona inna "kupke" pieniedzy, ale nie ma sensu kupowac kol do samochodu jezeli nie ma sie samochodu ;] Jezeli to o co zapytalem jest w poradnikach i tylko was zdenerwuje moj temat to przepraszam ale chyba w takim razie nie ogarnalem poradnikow.

Licze na pomoc i dziekuje ;]

@edit

Aha, czy na forum jest jakis poradnik o konserwacji? Widzialem jakies ogolne tematy, ale poradnika nie znalazlem.

Edited by PolishProud

Nie pchaj się w używane repliki jeżeli nie masz pojęcia o nich :teethh:

No wlasnie, o tym samym zaczalem myslec po przeczytaniu poradnikow. Najwidoczniej powiedzenie "kpujac replike, w pakiecie zostajesz mechanikiem" sie sprawdza ;]

Zacznijmy może od podstawowego pytania: Ile pieniędzy możesz przeznaczyć na replikę?

400-450 o dziwo rozpisalem sie a nie napisalem tego..budzet dosc niski dlatego myslalem o uzywce.

Czy gdybym np. kupil http://olx.pl/oferta/zestaw-asg-cm-0-31-tuning-replika-airsoft-gun-CID767-ID5tfez.html#79def3049f to jest to warte swojej ceny? Czy w przypadku kupienie repliki uzywanej jak tutaj za 280 czy nie lepiej byloby wprowadzic te ok. 150zl w nowa baterie, hop-up etc? Czy lepiej kupic noweczke? Tak mnie troche dziwi ten ak na tablicy, 420 fps po wymianie lufy i hop up +50fps to mozliwe?

Budżet w pełni wystarczający :icon_wink: Za te pieniądze kupisz przyzwoitą replikę na lata. Jeżeli Ci się nie śpieszy to poluj na promocję, korzystaj z licytacji sklepów na alledrogo i szukaj sposobów na rabaty. Ja w ten sposób kupiłem P90 za 380zł w listopadzie 2011 i używam jej do dziś dnia.

boje sie nieskich fpsow na otwartym terenie ( w opisie 330fpsow)

Niech Ci kumpel pociągnie serię z 4-5 metrów po plecach, wtedy dotrze do Ciebie, że to nie są niskie FPSy ;)

330 fps, + precka + dobrze ustawiony hop-up i odpowiednio dobrane kulki dadzą Ci z 50m zasięgu. To nie jest mało, większość walki w lasach toczy się na taki lub niższy dystans. Do tego mając 330fps wejdziesz na "budynkowe" strzelanki, gdzie mając giwerkę 400-420 fps już nie koniecznie.

Aktualnie samemu poszukuję jakieś G36 w promocji, chcę ją zrobić na 380~FPS.

Niech Ci kumpel pociągnie serię z 4-5 metrów po plecach, wtedy dotrze do Ciebie, że to nie są niskie FPSy :icon_wink:

330 fps, + precka + dobrze ustawiony hop-up i odpowiednio dobrane kulki dadzą Ci z 50m zasięgu. To nie jest mało, większość walki w lasach toczy się na taki lub niższy dystans. Do tego mając 330fps wejdziesz na "budynkowe" strzelanki, gdzie mając giwerkę 400-420 fps już nie koniecznie.

Aktualnie samemu poszukuję jakieś G36 w promocji, chcę ją zrobić na 380~FPS.

Bardziej chodzilo mi o 20m przy "gestym" terenie. Rozumiem ze to nie jest mala moc, zle sie wyrazilem. Chodzilo mi czy przy bieganiu po lasach aka bron sie nadaje czy poprostu za te cene mozna dostac cos bardziej przystosowanego ;] Moglibyscie tez skomentowac moj poprzedni post ;]?

Chodzilo mi czy przy bieganiu po lasach aka bron sie nadaje czy poprostu za te cene mozna dostac cos bardziej przystosowanego ;]

Przystosowanego do czego? To nie broń. Repliki wcale się od siebie aż tak bardzo(poza wyglądem) nie różnią(chodzi mi o osiągi). Nie koniecznie będzie tak, że AK będzie lepsze do lasu a mp5 do CQB. Bierzesz to co ci lepiej leży/wygląda a jeszcze lepiej coś, co jest mniej awaryjne. Co do poprzedniego posta: jeśli tylko możesz to nie pchaj się w używki. Sam tak zrobiłem na początku i do dziś odczuwam tego konsekwencje. Jeśli nie znasz typa, to lepiej daruj sobie i kup nówkę, szczególnie jeśli jesteś nowy.

Kulki 0,25g... masz na forum wszystko. Repliki elektryczne starczy czyścić (lufa, wycior i jazda) i by nie leżały w błocie. Jak nie umiesz/ nie chcesz to nie rozbieraj karabinu. Więcej spieprzysz niż naprawisz.

Większość replik może prosto z pudełka strzelać przez kilka lat bez specjalnej konserwacji o ile się ich nie zasyfi. Ba, większość baterii też trzyma całkiem długo. W karabinach posiadających te max 360fps nigdy mi się batka nie popsuła. Jak chcesz/ lubisz wystrzelać dużo kulek to kup lipo i po sprawie. Jak strzelasz te 100-200 kulek podczas manewrów to więcej nie trzeba. Stockowa bateria trzyma w tej cymie tak z 600 strzałów.

Jedyne co to kup gumkę HU razem z repliką i niech to założą w serwisie lub daj komuś ogarniętemu. Zasięg wzrośnie, celność też a tym samym zmaleje zużycie kulek i części.

Stockowa bateria teraz, to nie problem. Zacznie się płacz jak temperatury spadną poniżej zera :icon_wink:

W sensie że z szafy zacznie płakać rzucona 2 miesiące wcześniej replika, czekająca na wiosnę jak u zapewne większości ? :P

Jedyne co to kup gumkę HU razem z repliką i niech to założą w serwisie lub daj komuś ogarniętemu. Zasięg wzrośnie, celność też a tym samym zmaleje zużycie kulek i części.

Przepraszam co zmaleje zużycie kulek? Lol, będzie strzelać 0,7 kulki czy jak?