jakubpoz Posted May 16, 2014 Report Share Posted May 16, 2014 Witam wszystkich forumowiczów. :icon_wink: Ostatnio wziąłem się za wymianę sprężyny w mojej cymce, na SP130. Niestety po założeniu jej, broń nie strzelała O.o Słychać było tylko próbę ruszenia silnika. Skoro replika nie chciała strzelać to zmieniłem na stockową 120. Po skręceniu gearboxa, podłączeniu baterii i naciśnięciu spustu usłyszałem dziwny dźwięk, więc znów rozkręciłem gb. Ze środka wysypały się 3 zęby z środkowej zębatki. Co mogło być powodem tego? Czytałem, że gb z cm.048 spokojnie wytrzymuje sprężyny mocniejsze niż SP130 to czemu przy stockowej pękły? Quote Link to post Share on other sites
seger Posted May 16, 2014 Report Share Posted May 16, 2014 Bo sa źle spodkładowane a zebatki cymy to kupa tak na prawde. Jakieś sproszkowane gówno. Quote Link to post Share on other sites
jakubpoz Posted May 16, 2014 Author Report Share Posted May 16, 2014 A czy te SHS będą dobre? http://gunfire.pl/product-pol-1152196107-Zestaw-wzmocnionych-zebatek-do-gearboxa.html Quote Link to post Share on other sites
senkuPH Posted May 16, 2014 Report Share Posted May 16, 2014 (edited) Polecałbym tę droższą serię SHS. Te wykonaniem niewiele odbiegają od cymowskich, mój komplet miał małe zadziorki na ząbkach :icon_mrgreen: Edited May 16, 2014 by senkuPH Quote Link to post Share on other sites
jakubpoz Posted May 16, 2014 Author Report Share Posted May 16, 2014 Ale powinny dać rade? :D A może ktoś mi jeszcze podpowie, czemu przy SP130 tłok zostawał w tylnej pozycji? Ładowałem baterie, miała napięcie 9,8V, ale i tak nie udało się oddać strzału. Co może być przyczyną? Quote Link to post Share on other sites
szymucha2353 Posted May 16, 2014 Report Share Posted May 16, 2014 W cymach masz ZnAlową wkładkę w tłoku i łożyskowaną prowadnicę. SP130 ma duużo zwojów i czasami nie mieści sie w tłoku wraz z łożyskiem prowadnicy. Musisz wywalić stokową głowicę tłoka i dać taką normalnie montowaną, przykręcaną śrubą od wewnątrz tłoka bez łożyskowania. Quote Link to post Share on other sites
jakubpoz Posted May 16, 2014 Author Report Share Posted May 16, 2014 W cymach masz ZnAlową wkładkę w tłoku i łożyskowaną prowadnicę. SP130 ma duużo zwojów i czasami nie mieści sie w tłoku wraz z łożyskiem prowadnicy. Musisz wywalić stokową głowicę tłoka i dać taką normalnie montowaną, przykręcaną śrubą od wewnątrz tłoka bez łożyskowania. Właśnie też o tym myślałem. A jaką głowicę polecasz? Quote Link to post Share on other sites
szymucha2353 Posted May 16, 2014 Report Share Posted May 16, 2014 Najtańsze SHS są dobre. Quote Link to post Share on other sites
jakubpoz Posted May 16, 2014 Author Report Share Posted May 16, 2014 Najtańsze SHS są dobre. Ta będzie dobra? http://azteko.pl/shs-wentylowana-glowica-tloka-pom-p-6381.html Quote Link to post Share on other sites
szymucha2353 Posted May 16, 2014 Report Share Posted May 16, 2014 Tak, będzie dobra. Quote Link to post Share on other sites
Zachar Posted May 16, 2014 Report Share Posted May 16, 2014 Skoro replika nie chciała strzelać to zmieniłem na stockową 120 Stockowa sprężyna to nie jest dobra spręzyna. Zdarzają się takie wąskie prowadnice i takie szerokie spręzyny(zwykle stocki), że zachodzi takie zjawisko: Jeżeli ostatni zwój sprężyny zsunie się z łożyska prowadnicy, to uwież mi, jest to przeszkoda nie do pokonania dla najlepszych na rynku tłoków i zębatek... Prowadnica na zdjęciu to SHS. Jest dość wąska i prawie wszystkie stockowe spręzyny które poiadam ześlizgują się w ten sposób, a tak zwane "markowe" siedzą normalnie. Quote Link to post Share on other sites
senkuPH Posted May 16, 2014 Report Share Posted May 16, 2014 Dlatego warto "postawić" sobie prowadnicę i przymierzyć czółno sprężyny. Spotkałem się kilka razy z tym, o czym pisze Zachar, faktycznie efekty są kosztowne. Tak poza tematem powiem, że stockowe sprężyny G&P są chyba najwęższymi jakie widziałem, raz siadła mi zbyt ciasno na trzpień prowadnicy (stożkowy, ścinała się przy końcu) Quote Link to post Share on other sites
jakubpoz Posted May 17, 2014 Author Report Share Posted May 17, 2014 Jeszcze raz się zapytam, aby upewnić się przed zakupem ;D. Czy głowica tłoka rozwiąże problem z nie strzelaniem na SP130? Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts