GunMartinS Posted May 17, 2014 Report Share Posted May 17, 2014 A więc kupiłem ostatnio akumulator LiPo 7.4V nano-tech oraz ładowarkę Imax B6 , która kosztowała mnie 120 zł i w życiu bym nie pomyślał , że w zestawie może nie być zasilacza ... . Ale do rzeczy wygrzebałem tam coś co nazywa się Przewód zasilający 12V DC ( Jack - Krokodylki ) , nie wiem może jestem głupi ale gdzie ja mam to podłączyć ? Do akumulatora samochodowego czy może do kontaktu ??!! Quote Link to post Share on other sites
szymucha2353 Posted May 17, 2014 Report Share Posted May 17, 2014 W części zestawów nie ma zasilacza, trzeba było dokładnie przeczytać opis aukcji :) Te krokodylki możesz podpiąć np. do akumulatora samochodowego 12v, do gniazdka ich lepiej nie wkładaj :P Musisz po prostu kupić jeszcze zasilacz 12V i minimum 5A. Quote Link to post Share on other sites
GunMartinS Posted May 17, 2014 Author Report Share Posted May 17, 2014 Ale ja to kupiłem na deltashop nie pisało nawet co jest w zestawie no ale przecierz jasne jest , że jak się sprzedaje ładowarke to czymś ją musze włączyć !? Quote Link to post Share on other sites
seger Posted May 17, 2014 Report Share Posted May 17, 2014 90% ładowarek modelarskich nie ma zasilacza w komplecie. 1. po co Ci zasilacz np. na lotnisku, skoro podpinasz ładowarkę pod akumulator samochodowy? 2. Zwiększenie kosztów początkowych. 3. Sporo ludzi kupuje jeden, dobry zasilacz i ewentualnie zmienia ładowarki tylko. Quote Link to post Share on other sites
GunMartinS Posted May 17, 2014 Author Report Share Posted May 17, 2014 Dobra jakimś cudem znalazłem zasilacz pasujący do ładowarki mianowicie z dekodera od n , tylko czy musi mieć on jakieś wymagania specjalne jakieś napięcie , natężenie prądu czy coś w tym stylu ? Quote Link to post Share on other sites
seger Posted May 17, 2014 Report Share Posted May 17, 2014 11-18 V min. 1A. Lepiej jakby miał troche wiecej amperażu, np. 1.5A Quote Link to post Share on other sites
GunMartinS Posted May 17, 2014 Author Report Share Posted May 17, 2014 No to jest chyba idealny ma 12V i 1.5A spokojnie mogę go chyba używać ? :) Quote Link to post Share on other sites
Rogaś Posted May 17, 2014 Report Share Posted May 17, 2014 Nie tak do końca. Ładując pakiety nie przekraczaj prądu ładowania jaki jest na zasilaczu, czyli te 1,5A. Dla świętego spokoju ładuj sobie prądem od 1A w dół. Nie jesteś modelarzem żeby pakiet mieć ładowane w kilka-kilkanaście minut :teeth: Quote Link to post Share on other sites
GunMartinS Posted May 17, 2014 Author Report Share Posted May 17, 2014 A jak mam go przekroczyć ? :) Czy ustawia się to jakoś na tej ładowarce ? ( Wybaczcie za pewnie tak dużą niewiedzę ale wogóle się na tym nie znam :b ) Quote Link to post Share on other sites
Rogaś Posted May 17, 2014 Report Share Posted May 17, 2014 Imax oferuje max 5A prądu ładowania o ile dobrze pamiętam (nie mam już imaxa). Skoro ładowarka może podać taki prąd to musi go dostać z zasilacza. Skoro zasilacz jest 1,5A to brakuje 3,5A :teeth: To tak na chłopski rozum. Quote Link to post Share on other sites
seger Posted May 17, 2014 Report Share Posted May 17, 2014 A jak brakuje to ładowarka zacznie piszczeć albo od razu sie wyłączy :) Quote Link to post Share on other sites
GunMartinS Posted May 17, 2014 Author Report Share Posted May 17, 2014 I ja to rozumiem , lecz jak mam przekroczyć te 1.5A i ładować 1A jak mam tylko jeden zasilacz i to wyjęty z dekodera , który ma własnie wartość 1.5 A ?! Quote Link to post Share on other sites
Rogaś Posted May 17, 2014 Report Share Posted May 17, 2014 Jak ustawisz na ładowarce 5A to ładowarka będzie chciała pobrać te 5A z zasilacza który ma tylko 1,5A. Zacznie się grzać aż się spali zasilacz lub ładowarka. Czy w ogóle wziąłeś do ręki instrukcje ładowarki i czytałeś ją ? Quote Link to post Share on other sites
GunMartinS Posted May 17, 2014 Author Report Share Posted May 17, 2014 Ta ale jest cała po angielsku a słówek z elektryki to znam mało tylko tyle chciałem wiedzieć po prostu nie za bardzo Cię wcześniej zrozumiałem ;) Temat do zamknięcia ! Quote Link to post Share on other sites
Rogaś Posted May 17, 2014 Report Share Posted May 17, 2014 W googlach jest polska wersja do wyszukania. Quote Link to post Share on other sites
GunMartinS Posted May 17, 2014 Author Report Share Posted May 17, 2014 Thx ;) Quote Link to post Share on other sites
echelon_ Posted June 16, 2014 Report Share Posted June 16, 2014 W kwestii formalnej nie sprawdzałem tego ale nie ufał bym tak do końca odnośnie tego prądu. Skoro zasilacz na wyjście podaje 1.5A * 12V czyli 18W. Skoro np. byś ładował aku 7.4V to ładowarka mogła by zapewnie dać nieco wyższy prąd: 18W / 7.4V = 2.4A Quote Link to post Share on other sites
hindus Posted June 16, 2014 Report Share Posted June 16, 2014 Tylko jeśli mamy bezstratną przetwornicę i całą elektronikę sterującą o zerowym poborze mocy ;) Ale tak niestety nie jest + pamiętajmy, że 7.4 to nie jest 7.4 tylko tak naprawdę 8.4 przy pełnym naładowaniu. Quote Link to post Share on other sites
echelon_ Posted June 16, 2014 Report Share Posted June 16, 2014 Ale niech ludzie nie sugerują równości prądu bo to nie o to chodzi. Pesymistycznie wolał bym tę równość założyć ale jednak niech naród jest świadomy praw rządzących światem ;) Quote Link to post Share on other sites
zjadaczmandarynek Posted June 20, 2014 Report Share Posted June 20, 2014 Ja powiem tak, też miałem problemy na początku z ImaxB6 bo też zasilacza nie miałem. W innym temacie z dużą pomocą Hindusa oraz sagera krok po kroku postawiłem swoją ładowarke na nogi i działa. A co do ładowania to uważam, że dużo czasu to akurat nie zajmuję. Quote Link to post Share on other sites
Emcet Posted June 24, 2014 Report Share Posted June 24, 2014 Słuchajta, wyjmuję dzisiaj imaxa żeby podładować baterię i spostrzegłem, że na blachach Deansa mam czarny osad, przypominający coś w rodzaju śladów po hamowaniu, dodatkowo jedna z cieńszych, elastycznych blaszek ma zwęglone 2mm powierzchni, a jej reszta nosi ewidentne przebarwienia od przegrzania o.0 Wina ładowarki, jednej z baterii, czy kiepskiej wtyczki? Quote Link to post Share on other sites
hindus Posted June 24, 2014 Report Share Posted June 24, 2014 (edited) Wina za dużego prądu :icon_wink: dała go oczywiście bateria (bo co jak co, ale max. 5A z Imaxa nie usmaży tak grubych styków) więc pozostaje nam kwestia odbiorcy takiego prądu czyli repliki. Może przez chwilę jakaś przycinka się zrobiła i prąd mocno skoczył? A dalej się ubrudziło całe złącze. Edited June 24, 2014 by hindus Quote Link to post Share on other sites
Emcet Posted June 24, 2014 Report Share Posted June 24, 2014 (edited) Ale spalona jest wtyczka od ładowarki, te od replik są ok. Używałem czasem Lipo Storage, tak z nudów. Niby max na ładowarce to 1A rozładowywania, ale może wtedy któryś lipol dmuchnął pełną parą? Kwestia tego czy to będzie się powtarzać? Wina leży chyba po stronie ładowarki skoro dopuściła do przeciążenia na tyle długiego, by zacząć zwęglać styki? Edited June 24, 2014 by MrMCET Quote Link to post Share on other sites
hindus Posted June 24, 2014 Report Share Posted June 24, 2014 Ja bym uważał zarówno na baterię jak i ładowarkę. Sprawdź kable, czy nie ma jakichś przebić. A wszystko działa ok? Tzn i pakiet i ładowarka? Quote Link to post Share on other sites
Emcet Posted June 24, 2014 Report Share Posted June 24, 2014 Dzisiaj ładowałem batkę dla kolegi, problemu nie było. Patrząc po bateriach jakie nią ładuję to zdecydowanie wywyższa się pakiet 3Ah, 40C zdolny do bombardowania tymi 120A. Nigdy nie łapał idealnie równego napięcia na ogniwach, a przy "storydżowaniu" do dłuższego leżakowania wytracał napięcie zdecydowanie szybciej na jednej z nich. Tylko jego wtyczka wygląda na zdrową. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts