wiciok Posted July 2, 2014 Report Share Posted July 2, 2014 Prawdopodobnie jutro dostanę go na testy, więc jeśli ktoś ma jakieś pytania, to zapraszam. Quote Link to post Share on other sites
pan kozaq Posted July 2, 2014 Report Share Posted July 2, 2014 Zrób krótką reckę jak możesz, wrzuć fotki, napisz, jak się strzela i jak z kulturą pracy Gb. Quote Link to post Share on other sites
wiciok Posted July 2, 2014 Author Report Share Posted July 2, 2014 Chyba się nie rozumiemy :icon_razz2: Będę robić dużą, wumasgową recenzję na portal. Wszystkie wymienione przez Ciebie elementy są tam w standardzie. Pytam, bo może kogoś interesuje coś konkretnego. Quote Link to post Share on other sites
Kaemista Posted July 2, 2014 Report Share Posted July 2, 2014 On jest już do kupienia gdzieś? Bo nic nie moge znaleść. Czekam na porządną recke :) Quote Link to post Share on other sites
pan kozaq Posted July 2, 2014 Report Share Posted July 2, 2014 Wiciok- nie mam więcej pytań :) Quote Link to post Share on other sites
wiciok Posted July 2, 2014 Author Report Share Posted July 2, 2014 On jest już do kupienia gdzieś? Bo nic nie moge znaleść. Czekam na porządną recke :) Specshop ma go chyba mieć niebawem. Do nas przyszedł bezpośrednio z ASG. Quote Link to post Share on other sites
Huba_lbn Posted July 2, 2014 Report Share Posted July 2, 2014 (edited) Też od dawna obserwuję tą replikę i mam mieszane uczucia. Dużo niewymienialnych części, ale to normalne przy zupełnie nowych replikach i dość dużej dawce innowacji. Da się przeżyć. Replika jest raczej przeznaczona do cqb ze względu na swoje gabaryty, a magazynki blokujące strzał bez kulek idealne na mil-simy, które są w lasach. Coś takiego by się przydało w dużych elektrykach. Wsadzenie dłuższej lufy zeszpeci replikę. Nie patrząc na to wszystko i tak bym kupił, gdyby nie cena. Jeszcze rok temu miało to być około 1500 zł, teraz ostatnio słyszałem o 1800-2000. Niestety dla mnie za duzo. Zobaczymy ile jak już będzie dostępna. Co do pytań, to może: czy będzie się ją sensownie dało używać w lasach na dłuższych dystansach? Na ile będą pasowały takie części tuningowe jak tłoki, cylindry, głowice, dysze? Z niecierpliwością czekam na recenzję. Edited July 2, 2014 by Huba_lbn Quote Link to post Share on other sites
wiciok Posted July 11, 2014 Author Report Share Posted July 11, 2014 Recenzja się pisze, a na razie mogę powiedzieć, że osiągi są bardzo dobre (zasięg skuteczny prawie jak moje 400-fpsowe G36 z 2x dłuższym promykiem) - zasługa dużych fps (jeszcze nie mierzyłem, ale przy strzelaniu w ogóle nie widać kulek) i silikonowej gumy. Burst robi robotę. Bolt-catch - raczej zbędny bajer, gdyby było EBB to wtedy robiłby wrażenie. W środku standardowy jest tłok, obie głowice, cylinder, zębatki, łożyska ślizgi 7mm. Niestandardowy jest szkielet (ale wygląda na wytrzymały), popychacz, płytka selektora plus oczywiście prowadnica (niełożyskowana) i cała elektronika. Dysza nie jest uszczelniona, co zakrawa na lekką kpinę, długość 18,45mm, czoło płaskie. W środku jest spory deficyt smaru, i to zarówno na zębatkach (w ogóle nie są nasmarowane! za to podkładkowanie jest ok), jak i w cylindrze (jakiś półpłynny syf, pewnie silikon, zdecydowanie potrzeba czegoś lepszego). Silnik krótki (chyba, muszę się upewnić, że nie jest to przypadkiem typ średni), czarny Ultimate Basic, magnesy bardzo mocne. Kable słabe. Z zewnątrz bardzo dobre odwzorowanie oryginału, ergonomia rewelacyjna. W zestawie jeden low-cap na 75kulek... Ogółem - fajna i bardzo dobrze wykonana zabawka, ale zdecydowanie nie dla każdego. Więcej szczegółów jak skończę recenzję. Quote Link to post Share on other sites
wiciok Posted July 15, 2014 Author Report Share Posted July 15, 2014 Recka skończona, teraz pozostaje czekać, aż Reg ją wrzuci na portal. Odnośnie użytkowania na terenie otwartym, to zasięg skuteczny wyszedł 50m, całkowity 60, czyli da radę. Zmierzone średnio 397fps, odchyły minimalne, pomimo nieuszczelnionej dyszy. Quote Link to post Share on other sites
Kaemista Posted October 7, 2014 Report Share Posted October 7, 2014 I jak Wiciok, jak się spisuje? Posiada ktoś jeszcze tą (tę?) replike? Jakieś opinie, wrażenia? :) Quote Link to post Share on other sites
wiciok Posted October 7, 2014 Author Report Share Posted October 7, 2014 No przecież test już od dawna wisi: http://wmasg.pl/pl/armoury/show/572693 Quote Link to post Share on other sites
Kaemista Posted October 7, 2014 Report Share Posted October 7, 2014 Widziałem, widziałem, chciałem wiedzieć coś "wincyj" ;-) Quote Link to post Share on other sites
wiciok Posted October 7, 2014 Author Report Share Posted October 7, 2014 To nic się nie dowiesz, bo wbrew obiegowej opinii repliki testowe nie zostają u recenzenta. Quote Link to post Share on other sites
Michalm_PSF Posted March 11, 2015 Report Share Posted March 11, 2015 Odczucia użytkownika i różne warianty konfiguracji :) Quote Link to post Share on other sites
malczos Posted January 22, 2016 Report Share Posted January 22, 2016 czy ktoś ma, używa i mógłby się wypowiedzieć? Quote Link to post Share on other sites
otis8 Posted February 4, 2016 Report Share Posted February 4, 2016 sugerujecie koniecznosc poprawy smarowania? Quote Link to post Share on other sites
malczos Posted March 14, 2016 Report Share Posted March 14, 2016 Witam. Pytanie do obeznanych w temacie Scopriona. Podobno przy sprężynie 130, 140 zalecana jest wymiana prowadnicy sprężyny. Na jaką? Quote Link to post Share on other sites
wiciok Posted March 14, 2016 Author Report Share Posted March 14, 2016 Do wyboru masz tylko łożyskowaną prowadnicę od ASG. Nie widzę większego sensu, stokowa jest metalowa i raczej ciężko żeby się popsuła. Quote Link to post Share on other sites
malczos Posted March 17, 2016 Report Share Posted March 17, 2016 (edited) na pewno nie ma alternatyw dla tej od ASG? Edited March 17, 2016 by malczos Quote Link to post Share on other sites
KondziuM Posted March 23, 2016 Report Share Posted March 23, 2016 (edited) Mój kolega ma scorpiona i jak mu ktoś ułamał ucho od prowadnicy przy wymianie sprężyny to zamówił nową prowadnicę od producenta i chyba dostał jakąś inną/lepszą. Swoją drogą całą niedziele biegałem z tą repliką po lesie na sprężynie 110 i naprawdę przyjemnie się z tego strzela. Dziwna sprawa była w cqb bo w Norwegi mamy limit 300 fps i jak kolega zamontował guardera sp80 to było 330 fps. Po dość mocnym przycięciu sprężyny chrono dalej pokazywało powyżej 310 fps bodajże. Edited March 23, 2016 by KondziuM Quote Link to post Share on other sites
jackub Posted April 12, 2016 Report Share Posted April 12, 2016 Ja niestety trafiłem na dość niepokorny egzemplarz, po każdym strzelaniu prowadnica sprężyny do wymiany, odłamany jeden ząbek w prowadnicy, a używam tylko stokowej sprężyny. Replika ma swój klimat... który gaśnie w miarę jej użytkowania. Quote Link to post Share on other sites
otis8 Posted April 20, 2016 Report Share Posted April 20, 2016 prowadnice i spręzyne mozna wyjmowac tylko po zdjeciu kolby.. bo inaczej urywa ''skrzydełko'' prodwadnicy przy próbie kręcenia poza tym w częsciach zamiennych w ASGDK jest prowadnica ..i jest dużo lepszej jakości niż stockowa. warto zainwestowac Quote Link to post Share on other sites
otis8 Posted April 22, 2016 Report Share Posted April 22, 2016 http://scorpion.adrenalina.pro/pages/portfolio/stock.html akcesoria +adaptery kolby Quote Link to post Share on other sites
jackub Posted May 1, 2016 Report Share Posted May 1, 2016 Już 3 prowadnica sprężyny poszła... wyciągam prawidłowo zgodnie z instrukcją :) . Kolba potem prowadnica ... i strzelanie i klops... Zakupiłem wzmocnioną prowadnicę łożyskowaną i to co dało się zaobserwować to: Na sprężynie stokowej przy starej prowadnicy 395 fps na nowej 425-430 fps. na m100 w starym układzie 351 na nowym 375-380 fps No i jeszcze jedno... magi ... Lubią aktualnie Rocets platinium, jak i guardery... PJ nie podają. Co do hopka to mam szczęście jest ok. Quote Link to post Share on other sites
jackub Posted May 5, 2016 Report Share Posted May 5, 2016 Czyżby łożyskowanie pomagało zwiększyć fps? No i czy wszystkie te prowadnice były "zwykłe", czy CNC? Prowadnica dokładnie taka http://www.specshop.pl/product_info.php?products_id=14844&name=ASG_-_Prowadnica_sprezyny_Vortex_do_Scorpion_EVO_3_A1_-_18163 Kulturka pracy tez sie wyraźnie poprawiła. Co do komory to jeszcze jej nie rozbierałem. gwarancja ... :( UPDATE co do kulek MADBULL i BLASTER OK Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts