Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Problemy z silnikiem CA

Recommended Posts

Mam m15a4 z CA i 3dni temu przestal strzelac na poczatku myslalem ze to bateria wiec naladowalem ja i okazalo sie ze karabin nadal nie strzela prubowalem jeszcze kilkanascie razy i czasem dochodzilo do pojedynczego wystrzalu wiec rozkrecilem go i doszedlem do wnioksu ze to silnik raz sie kreci a raz nie (zazwyczaj nie) ale znaczy to ze nie jest jeszcze w 100% padniety i tu pytanie czy ktos sie juz z czyms takim spotkal?? Co moglo nawalic? I co z nim teraz zrobic? A moze powinienem juz zamawiac nowy?

No nie wiem. To znaczy nie uznać zawsze mogą, ale pytanie czy słusznie.

Jeśli nie wyjmowałeś, nie wymieniałeś bezpiecznika i bezpiecznik się nie spalił, tzn. że silnik dostał dopuszczalny przez producenta prąd, zatem jak najbardziej należy sie wymiana w ramach gwarancji.

W takim przypadku uszkodzenie silnika nie ma nic wspólnego z tuningiem, ale oczywiście do wszystkiego można sie przyczepić.

Przy strzelaniu na SEMI tez sie grzeje :(. Kupilem niedawno nowa baterie i po niej to sie dziac zaczelo. Po pierwszej strzelance na nowej baterii (sformatowanej) przetopila sie tasma zabezpieczajaca te blaszki laczace pojedyncze akumulatorki. Z tego wnioskuje ze akumulatorek musial podac takie napiecie ze az tasme przetopilo, i od tamtej pory akumulatorki i silnik sie gzreja. NIezaleznie czy na starej czy na nowej baterii. MG kazal MP5 przyslac wiec zaraz pakuje i wysylam .....

jezeli na bateri ktora zakupiles przegrzal sie "most" az roztopilo ci izolke to znaczy:

1, ze ktores/kilka z ogniw jest padniete (w tym wypdku grzeje sie akumulator)

2.pobor pradu jest tak duzy ze bateria jest za slaba (grzeje sie silnik, bateria, zlaczki)

3. silnik jest walniety (grzeje sie silnik, moze grzac sie bateria bateria)

co mozna zrobic?

podpiac najpierw inna baterie (najlepiej firmowa)

podpiac inny silnik

podpiac obydwie rzeczy inne

jesli nadal sie grzeje trzeba prwdopodobnie zabrac sie za reszte elektryki (złaczki, styk w GB, sprawdzic czy kable nie maja uszkodzonej izolki itp)

I. na 95% to nie jest wina GB samego w sobie (chyba ze sie posypaly zeby i zablokowaly ale wtedy nie strzelalby wogule a wnioskuje ze strzela tylko sie grzeje

II. stopienie tasmy pokazuje nam ze "most" dzial jak bezpiecznik, mialem taki przypadek na jednej z baterii, czyli cos jest nie tak z ogniwami a nie ze bateria podala za duzy prad no i silnik bedzie sie grzac bo ma za duzy opor a za malo dostaje "papu" a bateria bedzie sie grzala bo masz opor na ogniwach

(byc moze ogniwa byly OK ale w momecie przegrzania "mostu" prawdopodobnie szlak trafil jedno z nich)

(koszulki ogniw tez mogly sie pzregrzac i teraz moglo sie rownierz zrobic zwarcie na ogniwac)

PS

mam dziwne przeczucie ze to sie dzieje na nie firmowej bateri (zadnych naklejek, zadnych znakow producenta) nie ktore sklepy maja takowe w ofercie, popraw mnie jesli sie myle (jesli jednak mam racje to patrz ad.II)

Guna zapakowalem dzis w paczke i poszla do MG zeby go posprawdzali. Jesli chodzi o baterie to obie byly firmowe SANYO, roznily sie tym, ze na starej zalczki byly zalepione jakims czarnym materialem a na nowej zwykla szara tasma (tzw. Duck tape).

Jesli chodzi o GB to ogladalem go dzis z Moralezem i raczej wszystko wygladalo na OK. Zobaczymy na werdykt MG.

A jesli chodzi o baterie, to po tym jak przegrzalo styki w nowej baterii, stara tez zaczela sie gzrac, wiec podejrzewam ze to mzoe byc cosik z silnikiem, bo teraz niezaleznie od tego jaka bateria jest podpieta i tak sie grzeje razem z silnikiem.

Ale dzieki za pomoc :)

• 4 weeks later...

W moim M15a4 silnik padł po 10 miesiącach. Objawy takie same: kręci się, jeżeli go ruszyć ręką. Stąd konkluzja - jedna z cewek padła. Wysłałem go wczoraj do MG, zobaczymy czy naprawią.

EDIT: Zanim się zepsuł mocno się grzał - mino wystrzelenia 100-200 kulek krótkimi seriami, tak że cała rączka była ciepła.

• 4 weeks later...

Dziś już drugi silnik padł w moim CA33E. Nie mam ochoty po wymianie silnika na nowy znów odliczać dni do awarii, mam w związku z tym pytanie:

Czy zwykły silnik TM EG1000 sobie jest wystarczająco silny na bebechy CA, czy dzialal by normalnie w ca33e?