Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

MP5 jako replika główna dla początkującego (do 400zł)

Recommended Posts

Witam, chciałbym zapytać czy MP5 od JG jest lepsze od MP5 Galaxy. Cenowo nieco się różnią (JG droższe o 30zł), również fps przemawia na korzyść repliki od JG, ale jednak mimo to więszość osób na forum poleca MP5 Galaxy (G.5). Replika będzie używana w lesie i starej żwirowni, powinna dorównywać takim konstrukcjom jak np. 028 od Cymy. Z góry dziękuję za odpowiedź.

Trudno powiedzieć jednoznacznie czy lepsze jest JG czy Galaxy, to bardzo złożona sprawa.

MP5J i MP5SD6 mają dłuższą lufę i są bardziej uniwersalne, ich użytkowość to las>CQB, ale ma gearbox V.2, ktory jest bardziej awaryjny.

MP5K i MP5PDW, to repliki stosunkowo krótkie, choć ich parametry dorównują takim konstrukcjom jak CM.028, MP5 i wielu innym ze średniej półki. Mają gearbox V.3 a ich użytkowość to Las<CQB. Poza tym MP5K może być używany jako replika broni bocznej, są nawet do nich kabury, sam takiej używam.

Gdybym ja miał wybierać postawiłbym na MP5PDW, a Ty wybierz tę, która Ci się bardziej podoba.

Pamiętaj, że na skuteczność repliki ogromny wpływ ma jakość używanych kulek, używaj wyłącznie dobrych G&G, MadBull lub 5,95 o gramaturze 0,25, w ostateczności Guarder 0,23g.

Replika będzie mi przez spory okres czasu (rok-dwa) służyła jako podstawowa, a jej główną konkurencją będą konstrukcje za 300-500zł, takie jak CM.028. Będzie używana głównie w lesie. W przeciągu kilku miesięcy planuję wydać kilka stówek na tuning. Widziałem gdzieś jakieś listewki czy coś do gearboxa, czy to rozwiązałoby problem awaryjności? Poza tym, jak często gearbox V2 może ulec awarii? Jest to wyjątkowo rzadkie czy raczej psuje się po 2000 kulek?

Ogólnie biorę pod uwagę te 3 repliki:

Galaxy:

http://gunfire.pl/product-pol-1152189936-Replika-pistoletu-maszynowego-Model-P5-M-type-G5M-.html

ten model ma już szynę do montażu celownika (a kolimator z pewnością będę kiedyś tam montować), więc od razu jakaś tam oszczędność bo nie muszę kupować szyny. Poza tym wygląda bardziej "metalowo" niż MP5 od JG, ale może to tylko kwestia zdjęć

JG:

http://gunfire.pl/product-pol-1152189624-Replika-pistoletu-maszynowego-JG069MG.html

Według mnie najlepiej wygląda (chociaż Galaxy jest jakby z lepszego materiału), a pod względem technicznym również przedstawia się całkiem nieźle. Ogólnie jestem najbardziej skłonny kupić ten model, ale mimo wszystko bardzo się waham i nie jestem pewien. Poza tym, mam wrażenie że w tym modelu kolba wsuwa się zdecydowanie dalej niż w replice Galaxy.

http://gunfire.pl/product-pol-1152189562-Replika-pistoletu-maszynowego-JG068MG.html

Z całej trójki wygląda chyba najgorzej - szczególnie nie podoba mi się składana, a nie regulowana kolba. Ma jednak najwyższy FPS (nie wiem jak z celnością)

Poza tym, pytanie: Do każdej z tych replik nada się jakikolwiek magazynek typu "Magazynek do replik MP5", czyż nie?

Przykład:

I jeszcze jedno małe pytanko: Jaki wycior trzeba mieć do replik ASG? Czy w ogóle jest on bardzo potrzebny aby zachować celność (tak jak w wiatrówkach), czy może raczej trzeba czyścić raz na 20 tysięcy strzałów a i tak niewiele to daje?

Zwróć uwagę, że repliki JG są niedostępne, a ta G5M jest ohydnym, nie pasującym do niczego bastardem, a kolba ma niewielki zakres regulacji i nawet złożona bardzo przedłuża replikę. :icon_confused3:

Jeśli już to z dostępnych aktualnie replik weź MP5K albo dozbieraj pieniążków i kup MP5SD6 lub MP5A3.

Listwy o które pytałeś dostaniesz tutaj.

Magazynki do MP5 są wszystkie kompatybilne, więc nie ma znaczenia jakie kupisz, najlepiej metalowe Mid-capy CM.

Wycior będziesz miał w komplecie z repliką. Ja czyszczę lufę po każdej strzelance, a wycior przydaje się choćby do przepchnięcia zaciętej kulki.

Do wszystkich tych replik optymalne będą kulki G&G.

Ps

Replika http://gunfire.pl/product-pol-1152189562-Replika-pistoletu-maszynowego-JG068MG.html ma stałą kolbę, nie składa się.

Edited by Powała

MPK5 raczej na pewno nie chcę bo nie ma kolby, a poza tym mocą nie powala (mimo wszystko jest najtańsza). Muszę przyznać że bardzo spodobała mi się MP5SD6, ale będę jeszcze musiał pomyśleć czy chcę wydawać aż tyle kasy. Chociaż muszę przyznać, że pozytywne opinie, blow-back i 400+ fps to bardzo zachęcająca propozycja, już nei mówiąc o tym, że przecena -20%. Wie ktoś kiedy ta promocja się kończy?

mówię o tej: http://gunfire.pl/product-pol-1152192530-Replika-pistoletu-maszynowego-CM049J.html

Ja Ci podałem link do MP5SD6 bez BB. Ten BB jest śmieszny i bezsensowny, szkoda dopłacać.

to fakt, mój błąd i niedoczytanie. Miałem na myśli MP5A3 ( http://gunfire.pl/product-pol-1152192530-Replika-pistoletu-maszynowego-CM049J.html )

W każdym razie czy 3kg (a nawet więcej) jak na ASG to dużo czy mało? Widziałem że ktoś pisał że te repliki są duże i nieporęczne, a ja w sumie nie wiem jaka jest "optymalna" masa repliki. Czy może to wpływać na np. zwiększony czas celowania bądź słabszą celność? Czy będzie możliwe noszenie takiej repliki na plecach podczas używania innej? (to się raczej nie zdarzy bo jak kupię którąś z tych za 5+ stów to będzie mi służyć przez co najmniej kilka lat, ale i tak pytam)

Model z BB jest tylko o 20 zł droższy od modelu bez, a poza tym i tak bardziej podoba mi się wizualnie więc raczej chyba zdecyduję się na CM049J. Czy w replikach o takiej cenie jest potrzebny jakiś tuning?

3 kg to lekka replika. Na pewno nie będzie miało to wpływu na czas i skuteczność celowania. Będzie można ją nosić na plecach (na pasie) bez problemów.

Jak długo Ci posłuży, to zależy jak będziesz o nią dbał, jak intensywnie będziesz jej używał i ile ryżu dostał Chińczyk składający ten egzemplarz, ale zazwyczaj te repliki służą bez większych awarii przez >2 lata.

Blow-back w replikach elektrycznych to tylko "lans" bez efektu odczuwalnego odrzutu.

Na początek warto zażyczyć sobie wymianę gumki hop-up na zieloną G&G, lub białą Guardera, ewentualnie lufę precyzyjną 6,02-6,04. Większe przeróbki pozostaw sobie na czas po upływie gwarancji.

Edited by Powała

Brałbym JG ze względu na więcej miejsca na baterię. Galaxy też takie cudowne nie jest, egzemplarz z którym miałem do czynienia nie miał dystansera i działał jak kosiarka. Niby drobnostka, a jednak zielonemu trudnobyłoby zlokalizować przyczynę słabego zasięgu.

Na tym filmiku (prezentacja repliki MP5) zauważyłem, jak dużo zmieniła zmiana baterii na lepszą. I teraz pytanie: Ile kosztuje taka bateria i czy rzeczywiście dużo ona daje?

Cwaniaki nie doładowali stockowej baterii, żeby wydawało się ze jej wymiana jest obowiązkowa.

Nie ma co patrzeć na MP5 inne niż Cyma i SRC. Miejsce na baterię w 100% rozwiązuje zakup wersji ze stałą kolbą lub jej dokupienie http://www.specshop.pl/product_info.php?products_id=11706

Blow Back dopy nie urywa. Wiadomo, w elektryku go nigdy nie czuć, ale ten z MP5 Cymy ma niefajny odgłos. U siebie go wykastrowałem po jakimś czasie.

Cwaniaki nie doładowali stockowej baterii, żeby wydawało się ze jej wymiana jest obowiązkowa.

No to dzięki że powiedziałeś, chociaż w sumie i mi się wydawało że przy replice za prawie 700zł bateria nie może być aż tak zła...

Nie ma co patrzeć na MP5 inne niż Cyma i SRC. Miejsce na baterię w 100% rozwiązuje zakup wersji ze stałą kolbą lub jej dokupienie http://www.specshop....oducts_id=11706

Wciąż nie wiem ile kosztuje bateria, ale raczej i tak gdybym kupował to kupiłbym o wielkości mniej więcej takiej jak domyślna, ponieważ stałej kolby zbytnio nie chcę.

Blow Back dopy nie urywa. Wiadomo, w elektryku go nigdy nie czuć, ale ten z MP5 Cymy ma niefajny odgłos. U siebie go wykastrowałem po jakimś czasie.

Wcale nie zależy mi na blow-backu (może troszkę), bo widzę przecież że mało to widać i poza tym nic nie daje, no ale tak czy siak fajny bajer za którego niewiele się dopłaca. Co do dźwięku to cięzko mi się wypowiedzieć, ponieważ słyszałem mało replik i nie wiem jak powinny pracować, ale bardzo źle chyba nie jest.

Chociaż z drugiej strony blow-back w replice pistoletu jest chyba niemal konieczny. (ale na razie pistoletu kupować nie będę, taka tylko myśl)

I jeszcze jedno: Czy blow-back znacząco wpływa na tempo zużywania baterii?

Blow Back w micro stopniu wpływa na tempo rozładowywania baterii. Jest to niezauważana różnica.

Jak masz zmieniać baterię to na lipo. Koszt około 50zł za baterię i 150zł za ładowarkę (Imax B6, Redox Beta). Bez odpowiedniej ładowarki lipo nie naładujesz.

No to dzięki za odpowiedzi jeszcze jedno małe pytanko:

Do tej repliki kulki 0,25 czy 0,28?

http://gunfire.pl/pr...ego-CM049J.html

Poza tym, czy nie lepiej zaoszczędzić 50zł kosztem braku BB i 10 fps mniej? (A może są jeszcze jakieś różnice? [edit: o cholera... w jednym miejscu jest napisane że 400fps a już w innym że 370-380.. to chyba nie biorę, ale jeszcze nie wiem - czekam na opinie ekspertów])

http://gunfire.pl/pr...ego-CM041J.html

Edited by trurl

Na dzień dobry miałem 390fps, obecnie 410. Śmigam na 0,28 G&G, u mnie latają najlepiej. Do stocka jednak weź 0,25 i małą paczuszkę 1000 kulek 0,28. 0,25 na pewno sprawdzą się dobrze, ale może 0,28 lepiej, jednak nie koniecznie.

Tak praktycznie to licz na 370-380 fps w obydwu replikach. Zdecydowanie bez Blow-back, szkoda pieniędzy, za to nie oszczędzaj na Kulkach.

Czyli po obu tych replikach mogę się spodziewać bardzo podobnych osiągów? Czy na pewno?

Edited by trurl

Mam chyba z 15 magazynków typu Mid i Real do MP5 - CM041. Pasują może i jest lekki ruch w magazynku ale podają idealnie.

Dzięki za odpowiedź, ale pytałem o tworzywo :icon_wink:

I jeszcze jedno: Poleci mi ktoś jakiś pas i system mocowania do MP5? Wiem że powinienem sam poszukać ale nie mam pojęcia co pasuje a co nie :( (Najlepiej zawieszenie jednopunktowe, poza tym chodzi mi głównie o to że nei wiem jak się ten pas przypina do repliki i za co)

Oczywiście najlepiej aby było to w sklepie Gunfire

Edited by trurl