OczkoSX Posted August 12, 2014 Report Share Posted August 12, 2014 Witam was wszystkich ;) Jestem początkującym AirSoft'owcem i chciałbym zamówić jakąś replikę, która będzie spełniać moje oczekiwania ;) Oczekuję, po niej: - wagi do 3kg, nie chcę jakiegoś ciężkiego bubla (oczywiście można troszkę ten limit znieść) - ceny do 600zł (myślę, że jak na początek to jest rozsądne minimum jak i maksimum jednocześnie) - celności (zasięg skuteczny do 50m mile widziany) - szybkostrzelności - elektryk - oczywiście wygody i niezawodności ;) - możliwości dalszej rozbudowy Główna rywalizacja odbywa się między G36C oraz MP5 (bardziej skłonny bym był G36C). Linki jakie znalazłem w sieci: G36C D/BOYS http://www.taniemilitaria.pl/g36c-001-ebb-dboys-p-2221.html#.U-oxafl_tG4 G36C CM003 Cyma http://www.taniemilitaria.pl/g36c-cm003-p-101.html#.U-oxhvl_tG4 G36C CM011 Cyma http://www.taniemilitaria.pl/g36c-cm011-cyma-p-2414.html#.U-oxpPl_tG4 G36C JG http://www.taniemilitaria.pl/g36c-jg1138-p-1328.html#.U-oxofl_tG4 MP5K JG http://www.taniemilitaria.pl/mp5k-jg201-p-584.html#.U-ox1Pl_tG4 MP5 JG http://www.taniemilitaria.pl/mp5-jg203-p-1677.html#.U-ox2_l_tG4 MP5AP CM041J Cyma http://www.taniemilitaria.pl/mp5a5-cm041j-cyma-p-543.html#.U-ox3vl_tG4 A więc tak: Z G36C myślę, że najlepszym wyborem będzie Cyma. Zastanawia mnie, czy jest duża różnica między CM003, a CM011? Może lepiej będzie kupić tańszą wersję i ją podrasować za zaoszczędzone pieniądze? Z MP5 zastanawiałem się nad MP5 od JG i MP5K z tej samej firmy. MP5AP stylistycznie mi nie podchodzi :< (osiągi ma chyba całkiem dobre). MP5K bym traktował bardziej jaką broń, gdzie głównie chodzi o szybkostrzelność, a nie celność na której strasznie mi zależy. Wybór głównie padł na CM011. Uważacie, że taka zabawka będzie dobra na początek? Może macie jakieś inne propozycje? Proszę, nie ślijcie mi AK - mam o niej zdanie za bardzo main-streamowej i powszechnej :D Quote Link to post Share on other sites
OFF Posted August 12, 2014 Report Share Posted August 12, 2014 Z G36C myślę, że najlepszym wyborem będzie Cyma. Zastanawia mnie, czy jest duża różnica między CM003, a CM011? Może lepiej będzie kupić tańszą wersję i ją podrasować za zaoszczędzone pieniądze? Różnica jest, CM011 to taka tańsza wersja. Niestety nie kupisz już nowej CM003, pozostają tylko używki (a z nimi różnie już bywa). Quote Link to post Share on other sites
OczkoSX Posted August 12, 2014 Author Report Share Posted August 12, 2014 Niestety celuje w nówki :<. Czy np. G36C od JG będzie lepsze od CM011? Słyszałem, że jest słabsze od CM003, ale od słabszego modelu? Dodatkowo mógłbyś się wypowiedzieć na temat innych replik? Wymiana gumki Hop-Up jest obowiązkowa tylko w modelach Od Cymy czy też zalecana w innych? Quote Link to post Share on other sites
Emcet Posted August 12, 2014 Report Share Posted August 12, 2014 Z tego wszystkiego cm041 będzie najlepsze. O wynalazkach JG nie ma co się rozpisywać, są kiepskie. Cm011 to budżetowa linia cymy, lepsze od JG, ale i tak bez szału. Cm003 to fajny sprzęt, ale nówki nie dostaniesz. Boyi to takia wielka zagadka, wytrzyma albo nie wytrzyma. Quote Link to post Share on other sites
OczkoSX Posted August 12, 2014 Author Report Share Posted August 12, 2014 (edited) Nie żebym był wybredny, ale najmniej mi się podoba ze wszystkich tu modeli ;(. Specyfikacje ma ładną. Przy wyborze kieruję się głównie nią, ale fajnie by było jakby również była ładna (przynajmniej dla mnie, wiecie +10 do lansu :icon_biggrin:). Nie ma jakichś innych lepszych modeli w tej cenie? Tak czy inaczej dzięki za odpowiedż EDIT. Na dodatek ma GearBox'a V2. Warto wymieniać baterie na LiPo? Dysponuję ładowarką Turnigy Accucell 6 (została mi po modelu RC). Dodatkowo dużo daje układ MOSFET? Warto o niego zadbać po zakupie? Edited August 12, 2014 by OczkoSX Quote Link to post Share on other sites
Nitro Posted August 12, 2014 Report Share Posted August 12, 2014 G36 jg to przestarzały szajs. Trzeszczący, pękający plastik, konstrukcja oparta głównie na śrubkach. Gorsza replika to już tylko cm028, lub mp5 galaxy. Z tanich replik jedyne warte uwagi to: Kałachy boyi- pancerne, niezawodne, jak na chińskie repliki całkiem dobrze wykonane. Emki Specna. Po prostu emka. U mnie odpada bo to kupa znalu. Mp5 cyma- solidne, choć znalowe Gieta bojca- loteria. Klon Aresa. Po zakupie obowiązkowa wizyta u magika. Quote Link to post Share on other sites
OczkoSX Posted August 12, 2014 Author Report Share Posted August 12, 2014 Jakie AK byś polecał od D/Boys? Co do "emek" Specna nie mogłem żadnych znależć... Widzę, że MP5 od Cymy są niedostępne nigdzie... Czyli wybór pada na kałacha? Nic innego, sensownego w tej cenie nie wskuram? Quote Link to post Share on other sites
OFF Posted August 12, 2014 Report Share Posted August 12, 2014 Emki Specna Arms znajdziesz w sklepie Gunfire ;) Quote Link to post Share on other sites
OczkoSX Posted August 12, 2014 Author Report Share Posted August 12, 2014 SA-b01 będzie najlepszym wyborem wśród replik do tych "powiedzmy 600zł" ? Charakteryzuje ona się niezłą szybkostrzelnością i zasięgiem i celnością? Jest wygodna w użyciu? Niezawodna? Quote Link to post Share on other sites
OFF Posted August 12, 2014 Report Share Posted August 12, 2014 W dziale "Repliki elektryczne" znajdziesz wątek poświęcony replikom M4 firmy Specna Arms. Poszczególne modele będą się różnić tylko wyglądem, na portalu jest również recenzja dwóch modeli. Zapoznaj się z nią. Quote Link to post Share on other sites
OczkoSX Posted August 12, 2014 Author Report Share Posted August 12, 2014 (edited) Jestem już chyba zdecydowany na SA :icon_wink: Są jakieś radykalne różnice w specyfikacji modelów SA-B01 oraz SA-B05? Warto dołożyć te 100zł? Wyglądem kusi, nie powiem PS. Jakie są różnice między SA-A, a SA-B ? Edited August 12, 2014 by OczkoSX Quote Link to post Share on other sites
daro22 Posted August 13, 2014 Report Share Posted August 13, 2014 Tylko wygląd. Quote Link to post Share on other sites
OczkoSX Posted August 13, 2014 Author Report Share Posted August 13, 2014 Okej, dziękuję wszystkim za odpowiedzi. Zdecydowałem się na model SA-B05. Jeszcze raz dzięki Quote Link to post Share on other sites
OczkoSX Posted August 13, 2014 Author Report Share Posted August 13, 2014 Jednak mam jeszcze jedno pytanie. SA-A05 i SA-B05 różnią się długością lufy. Czy jest duża różnica między 290mm a 229mm ? Zdaje mi się że precka 229 jest lepiej dostępna, ale ma to jakieś przełożenie na wydajność? Mógłbym w razie czego zamontować dłuższą do powiedzmy 30cm ? Quote Link to post Share on other sites
polskiniko Posted August 13, 2014 Report Share Posted August 13, 2014 (edited) Długość lufy nie wpływa na zasięg repliki. Bierz to, co Ci się bardziej podoba. Edited August 13, 2014 by polskiniko Quote Link to post Share on other sites
OczkoSX Posted August 13, 2014 Author Report Share Posted August 13, 2014 A co z niestandardową lufą? Mogę bez problemu brać coś dłuższego? Preckę jakiejś dovrej firmy? Quote Link to post Share on other sites
Emcet Posted August 13, 2014 Report Share Posted August 13, 2014 Lol. Nie bierz Specny, jak się to wyremontuje to strzela, ale w stocku to eeee... NIE. Do Specny stówa, 150zł na poprawki to minimum. Jak chcesz sobie od razu po rozpakowaniu popykać ze swojego M4 to weź PJ. W stocku lepiej się sprawdzi, Specna dopiero zaczyna łapać przewagę przy tuningu. Quote Link to post Share on other sites
OczkoSX Posted August 13, 2014 Author Report Share Posted August 13, 2014 Może ktoś to potwierdzić? Chciałbym dodać, że po zakupie z pewnością zakupię lufę precyzyjną, MOSFET, LiPo, Hop Up zieloną. Nigdy nie słyszałem o P&J Quote Link to post Share on other sites
Emcet Posted August 13, 2014 Report Share Posted August 13, 2014 No teraz już o nich wiesz. Co do poprawek Specny, uderzasz od dupy strony, jedyne co trafiłeś to po części gumka. W Specnie, totalnie ultra mega obowiązkowo na stracie robisz: 1.Podkładkowanie 2.Smarowanie 3.Wymiana Gumki Naprawdę warto również: 1.Wymienić dyszę 2.Wymienić kable Zielona GG jest za tłusta do tej repliki, zawija wszystko w kosmos. Ja w jendej Specnie mam Przezroczystego Guardera, w drugiej Czarną Systemę Energy. Działają jak należy. Dalsze grzebanie już według uznania. Quote Link to post Share on other sites
OczkoSX Posted August 13, 2014 Author Report Share Posted August 13, 2014 1. Podkładkowanie czyli regulacja zębatek? 2. Taka dysza będzie OK? http://www.specshop.pl/product_info.php?products_id=10947 3. Czy powyższe czynności wymagają rozkręcania GB? Wiąże się to z utratą gwarancji? 4. O kablach niskooporowych chciałem napisać ale zapomniałem 5. Mosfet się nie przyda? 6. LiPo i preclufa nie robią dużej różnicy? Co do pakietu to chciałbym na wymianie zyskać ROF i wydajność, a od lufy lepsze skupienie Quote Link to post Share on other sites
Emcet Posted August 13, 2014 Report Share Posted August 13, 2014 1. Tak 2. Dysza w Specnie jest niestadradowa. Protech do M4 (nie M16!) zgrywa się z nią dobrze, ale trzeba go trochę wypucować od środka, bo może nie chcieć wejść na głowicę. 3. Tak. Tak 4. OK 5. Nie, zbędny bajer, zazwyczaj najsłabsze ogniwo w replice. 6. Jakiej firmy ta lufa? Bo spodziewam się że wcale nie będzie taka prec jak sądzisz :P LiPo zawsze ok, tylko do lipo trzeba ładowarki, kolejne 100/150zł. Quote Link to post Share on other sites
OczkoSX Posted August 13, 2014 Author Report Share Posted August 13, 2014 3. Opłaca się to robić na początku? W końcu utrata gwarancji? Może przerzekać ten rok? 5. Myślałem że zwiększa wydajność ogniwa z artykułu tutaj ale jak tak to nie będę się tym bawić 6. Myślałem nad Promykiem albo KW, ale to póżniej. Mam ze starego modelu RC Turnigy Accucell 6 więc bez problemu ;) Quote Link to post Share on other sites
infektius Posted August 13, 2014 Report Share Posted August 13, 2014 Lol. Nie bierz Specny, jak się to wyremontuje to strzela, ale w stocku to eeee... NIE. Tu masz odpowiedz na pytanie o numerze 3. Quote Link to post Share on other sites
OFF Posted August 13, 2014 Report Share Posted August 13, 2014 Przeczytałeś w ogóle recenzję temat poświęcony tym replikom? Quote Link to post Share on other sites
OczkoSX Posted August 13, 2014 Author Report Share Posted August 13, 2014 Czytałem o M4 od SA, ale od P&J nie znalazłem. Z tego co przeczytałem to większość problemów jest z Hop Up, a gumkę chcę od razu wymienić... Czy P&J po tych samych modyfikacjach będzie lepsza od SA ? Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts