magicznywladek Posted August 16, 2014 Report Share Posted August 16, 2014 Witam, zastanawiam się nad kupnem pałki teleskopowej firmy ESP i mam pewien dylemat. Jaki rozmiar pałki powinienem wybrać, waham się pomiędzy 21 cali a 26. Mam 195 cm wzrostu i nie wiem, która będzie bardziej poręczna. Prosiłbym o szybką odpowiedź ze strony obeznanych użytkowników. Quote Link to post Share on other sites
Krwawy Posted August 16, 2014 Report Share Posted August 16, 2014 (edited) Ekhem... Troche myląca nazwa tematu :teeth: A tak na poważnie to nie jest to forum o pałkach teleskopowych :icon_wink: Jesteś w błędzie - ten dział jest jedynym słusznym miejscem na tym forum by zadać tego typu pytanie. Szmer Edited August 18, 2014 by szmerglu Quote Link to post Share on other sites
Yahalom Posted August 16, 2014 Report Share Posted August 16, 2014 Tak naprawdę wszystko od tego gdzie i jak będziesz ją nosił. Do codziennego, skrytego noszenia - 21" Quote Link to post Share on other sites
magicznywladek Posted August 16, 2014 Author Report Share Posted August 16, 2014 Jakbym nie nazwał to i tak by było dwuznacznie ;p Wiem, że zajmujecie się ASG ale mało jest miejsc gdzie można zapytać w sieci odnośnie batonów. No raczej będzie ona noszona dosyć często, niby 26 - większy zasięg lecz 21 można nawet do kieszeni wsadzić i nie rzuca się w oczy. Quote Link to post Share on other sites
Yahalom Posted August 16, 2014 Report Share Posted August 16, 2014 26" i większe są dobre jak nosisz je na służbie - masz miejsce na pasie głównym/kamizelce, żeby szybko i sprawnie ją dobyć. W warunkach codziennych, w cywilu - 21" to takie optimum. Quote Link to post Share on other sites
Powała Posted August 17, 2014 Report Share Posted August 17, 2014 (edited) (...) Jaki rozmiar pałki powinienem wybrać, waham się pomiędzy 21 cali a 26. Mam 195 cm wzrostu i nie wiem, która będzie bardziej poręczna. (...) Najlepiej zapytaj swojej partnerki... :hahaha: Na poważnie, idź do sklepu i pomacaj co Ci lepiej leży w ręku, to sprawa bardzo indywidualna. :icon_cool: Edited August 17, 2014 by Powała Quote Link to post Share on other sites
Ryzbor Posted August 17, 2014 Report Share Posted August 17, 2014 @Yahalom: a gdzie takową pałkę trzeba nosić? Bo szukam od dłuższego czasu w internecie i za bardzo nie mogę nic znaleźć. Kieszeń od bojówek odpada bo lata jak szalona. Kabura wystaje i może da radę pod dłuższą kurtką. A Helikony CPU niby jakieś specjalne kieszenie na to mają. Quote Link to post Share on other sites
Powała Posted August 17, 2014 Report Share Posted August 17, 2014 http://www.miwo-military.net/-produkty/pid,529/Kieszonka-na-pa-k-teleskopow- Quote Link to post Share on other sites
Yahalom Posted August 17, 2014 Report Share Posted August 17, 2014 Generalnie to korzystałem z takich rozwiązań: - pas Skymarshal/FBI, - spodnie UTP (mają na tyłku specjalną kieszeń), - w dedykowanej kaburze, umieszczonej normalnie na pasku od spodni - wystająca część chowa się pod bluzą/kurtką, - luzem, w kieszeni kurtki, - w drzwiach kierowcy w samochodzie :icon_wink: Prawda jest taka, że w sumie żaden wariant nie gwarantuje, że zdążysz ją wyciągnąć w razie 'W' - taką (powiedzmy) pewność da tylko noszenie jej na zewnątrz co rzuca się w oczy :icon_wink: SFU/CPU mają zdaje się wąską kieszonkę na przodzie - powinna też tam pasować ;) Quote Link to post Share on other sites
Ryzbor Posted August 17, 2014 Report Share Posted August 17, 2014 Dziękuje za rady. Jak już się skuszę na pałkę to dam sobie wszyć u krawcowej takie kieszonki w spodnie jak mają UTP. Sprawdza się to rozwiązanie i jest wygodne? Co do SFU: będzie wystawać tylko troszkę ;) . Quote Link to post Share on other sites
Yahalom Posted August 17, 2014 Report Share Posted August 17, 2014 Tak, taki sposób noszenia dawał radę :) Quote Link to post Share on other sites
Hornet Posted August 17, 2014 Report Share Posted August 17, 2014 magicznywladek, a umiesz się tą pałką posługiwać i bynajmniej nie mam na myśli machania nią na prawo i lewo? Wyciąganie w momencie zagrożenia czegoś czym nie umiemy się poprawnie posługiwać często kończy się tym że zostanie nam to odebrane i zostanie użyte przeciw nam :teethh: Quote Link to post Share on other sites
Yahalom Posted August 17, 2014 Report Share Posted August 17, 2014 A to to już inna sprawa :teeth: W mniej pesymistycznym wariancie po prostu wyleci Ci z ręki i zanim się zorientujesz co się dzieje to będziesz w jeszcze większej kropce :teeth: Quote Link to post Share on other sites
magicznywladek Posted August 17, 2014 Author Report Share Posted August 17, 2014 Tak, potrafię, aczkolwiek będę chciał zwiększyć swoje umiejętności. Co do długości to chyba wybiorę 21", różnica może i jest po rozłożeniu ale nie chcę się z tym za bardzo afiszować a i tak w niektórych przypadkach "trzymanie na dystans" się nie sprawdzi. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts