VesResMes Posted August 21, 2014 Report Share Posted August 21, 2014 Wczoraj kupiłem baterię Lipo 7,4 V, dokładnie taką: http://www.specshop.pl/product_info.php?cPath=22_233_297&products_id=12183&name=Arma_Tech_-_LiPo_-_7,4V_2200_mAh_25C_[1] i ładuje ją ładowarką: http://www.specshop.pl/product_info.php?cPath=22_233_196&products_id=12025&name=iMaxRC_-_Ladowarka_B3_-_LiPo Problem tkwi w tym, że ładuje ją już ok. 5 godzin i dalej nie jest naładowana. Podpowie ktoś ile czasu ładuje się taką baterię, bądź podpowie w jaki sposób wyliczyć czas ładowania. :) Quote Link to post Share on other sites
Zachar Posted August 21, 2014 Report Share Posted August 21, 2014 Walnięta ładowarka. Gdyby było inaczej, to po 5 godzinach prawdopodobnie miałbyś mały pożar w domu :icon_wink: Nowy akumulator jest naładowany standardowo w 30-50% (magazynowane li-po są doładowane do poniżej połowy pojemności). Ta ładowarka ładuje 800 mAh, akumulator masz 2200 mAh. Jeżeli brakowało mu do maksymalnej pojemności 1500 mAh, to tak na zdrowy rozsądek doładowanie do 100% nie powinno trwać dłużej niż nieco ponad 2 godziny. Sprawdź multimetrem jaki ładowarka daje prąd. Chyba że ładowarkę masz dobrą (sprawdzoną), a akumulator jest już "martwy". Quote Link to post Share on other sites
echelon_ Posted August 21, 2014 Report Share Posted August 21, 2014 Ta ładowarka ładuje 800 mAh... 800 mA Tak, czepiam się. Ale masz rację. Odnośnie reszty. Quote Link to post Share on other sites
The-Naturat Posted August 21, 2014 Report Share Posted August 21, 2014 Na 90% ładowarka... mi 1 taka jednego lipola "uśmierciła". Sprawdź napięcia najlepiej i wtedy będzie wszystko wiadomo. Quote Link to post Share on other sites
VesResMes Posted August 21, 2014 Author Report Share Posted August 21, 2014 Nie mam tego przyrządu do mierzenia napięcia. :x A co do ładowarki i baterii to były one świeżo wyjęte z pudełka. Quote Link to post Share on other sites
Merrowing Posted August 21, 2014 Report Share Posted August 21, 2014 Mam podobną ładowarkę i by zaczęła ona ładować trzeba najpierw podłączyć akumulator, a później dopiero przewód sieciowy. Nie wiem czy tu też tak jest, ale może tu jest problem? Prosty multimetr kosztuje 10-15zł i przydaje się, więc warto kupić. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts