Kuba1121 Posted August 26, 2014 Report Share Posted August 26, 2014 Witam wszystkich użytkowników forum. Na wstępie chciałbym oznajmić, że moja styczność z asg ogranicza się do kilkurazowego strzelania z gazowego boczniaka kolegi, jednak chciałbym to zmienić i zacząć swoją przygodę z airsoftem. Z tego tytułu chciałbym zadać Wam dwa pytania. Najpierw chciałbym zapytać się o wiek, a mianowicie o to czy mając 16 lat mogę stać się "pełnoprawnym" członkiem grupy airsoftowej? Rozglądałem się za jakąś grupą z otwartą rekrutacją z Łodzi i okolic, lecz we wszystkich grupach pierwszym wymogiem jest by rekrut był pełnoletni, stąd moje pytanie. Chciałbym się jeszcze zapytać jak to u Was wyglądało na początku. Pytam bo chciałbym uniknąć sytuacji, w której kupię replikę, mundur itd. i nie będę miał z kim poszaleć. Z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi. Pozdrawiam, Kuba. Quote Link to post Share on other sites
mikadorus Posted August 26, 2014 Report Share Posted August 26, 2014 (edited) 1. Tak, w większości przypadków wystarczy. Poważniejsze imprezy są jednak często od 18-tki. 2. Miałem chyba 13 lat i bawiłem się z klasą w ASG. Jakieś 10-20 osób się strzelało. Później (jako 15-16latek poznałem fajną grupę "brytyjską" BAT, która nauczyła mnie paru dobrych zasad. Od tamtego czasu minęło trochę czasu ale powiem jedno - ASG się nie nudzi. Są tacy co rezygnują i wracają po kilku latach. :icon_smile: Teraz mam 23 lata i cóż ze znajomych, z którymi zaczynałem 7 nadal aktywnie uczestniczy w świecie ASG, a kilku dostało się do zabawek trochę większego kalibru :icon_wink:. Najważniejsze to mieć dobre stosunki z lokalnym forum, wtedy nie można na nic narzekać.. Odwiedź lokalne forum i wpadnij na manewry. Poproś kogoś o wdrożenie w zasady i środowisko i nie będzie problemu. Edited August 26, 2014 by mikadorus Quote Link to post Share on other sites
Powała Posted August 26, 2014 Report Share Posted August 26, 2014 (edited) Kuba, zerknij tutaj i tutaj. Jeśli będziesz miał pytania napisz na PW do mnie, lub naszego szefa sztabu - Marcina. Edited August 26, 2014 by Powała Quote Link to post Share on other sites
Kuba1121 Posted August 26, 2014 Author Report Share Posted August 26, 2014 Dzięki za pomoc. :icon_biggrin: Quote Link to post Share on other sites
Taktyczny Tricerxd Posted August 26, 2014 Report Share Posted August 26, 2014 Witam wszystkich użytkowników forum. Na wstępie chciałbym oznajmić, że moja styczność z asg ogranicza się do kilkurazowego strzelania z gazowego boczniaka kolegi, jednak chciałbym to zmienić i zacząć swoją przygodę z airsoftem. Z tego tytułu chciałbym zadać Wam dwa pytania. Najpierw chciałbym zapytać się o wiek, a mianowicie o to czy mając 16 lat mogę stać się "pełnoprawnym" członkiem grupy airsoftowej? Rozglądałem się za jakąś grupą z otwartą rekrutacją z Łodzi i okolic, lecz we wszystkich grupach pierwszym wymogiem jest by rekrut był pełnoletni, stąd moje pytanie. Chciałbym się jeszcze zapytać jak to u Was wyglądało na początku. Pytam bo chciałbym uniknąć sytuacji, w której kupię replikę, mundur itd. i nie będę miał z kim poszaleć. Z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi. Pozdrawiam, Kuba. Zestaw dla świeżaka: MP5 Galaxy, GFG14, GFG14, RK-01,Rk-02,AGM 003(wybierz coś z tych które podalem) Okulary Uvex Ivo lub Gogle Bolle Defender Mundur DPM lub Flecktarn Kulki G&G Opcjonalnie Maska siatkowa Stalker lub arafatka Buty Grom Protector Plus Nakolanniki Alta lub Bijans Oto proponowany przeze mnie zestaw dla ciebie. Quote Link to post Share on other sites
mikadorus Posted August 26, 2014 Report Share Posted August 26, 2014 Zestaw dla świeżaka: MP5 Galaxy, GFG14, GFG14, RK-01,Rk-02,AGM 003(wybierz coś z tych które podalem) Okulary Uvex Ivo lub Gogle Bolle Defender Mundur DPM lub Flecktarn Kulki G&G Opcjonalnie Maska siatkowa Stalker lub arafatka Buty Grom Protector Plus Nakolanniki Alta lub Bijans Oto proponowany przeze mnie zestaw dla ciebie. W podobnej cenie dostanie lekko znoszonego MTP PCS, który jest o niebo wygodniejszy i wygląda lepiej niż DPM. Spodnie i bluza w tym systemie to ok. 60-80zł. WARTO dopłacić na lepsze ciuchy niż biegać w najtańszych. Quote Link to post Share on other sites
Kuba1121 Posted August 26, 2014 Author Report Share Posted August 26, 2014 Dzięki za tą propozycję i uwagę co do munduru, lecz z tego co się orientuję to cena takiego zestawy wyniesie +/- 1000zł a ja mam do przeznaczenia na cały sprzęt ok. 2000zł Więc jeśli ktoś mógłby podać odświeżoną wersje zestawu, to byłbym bardzo wdzięczny. PS. Jeżeli chodzi o replikę to myślałem o M4/M16. Quote Link to post Share on other sites
MarekMac Posted August 26, 2014 Report Share Posted August 26, 2014 (edited) No niestety - cytując klasyka - "to nie są tanie rzeczy", a eMki w szczególności. W zestawie, który podesłał Kolega wyżej najdroższa replika kosztuje jakieś 400-500zł. Najtańsza sensowna eMka to Specna Arms - najtańsza wersja na GunFire to jakieś 600zł (zdaje się, że przydałaby się zmiana gumki +30zł). Do tego ochrona oczu - ta, którą podesłał kolega kosztuje do 60zł (ale są i tańsze - np. okulary SPECS), mundur jakieś 50-70zł (spodnie + bluza/kurtka + (w przypadku Flecka bo w DPMach się nie orientuje aż tak dobrze) czapeczka). Kulasy G&G 0,25g - 40zł za 4000szt. Razem powiedzmy 800zł - dużo taniej się nie da jeśli chcesz eMke i mundur. Edited August 26, 2014 by MarekMac Quote Link to post Share on other sites
Kuba1121 Posted August 26, 2014 Author Report Share Posted August 26, 2014 (edited) No niestety - cytując klasyka - "to nie są tanie rzeczy", a eMki w szczególności. W zestawie, który podesłał Kolega wyżej najdroższa replika kosztuje jakieś 400-500zł. Najtańsza sensowna eMka to Specna Arms - najtańsza wersja na GunFire to jakieś 600zł (zdaje się, że przydałaby się zmiana gumki +30zł). Do tego ochrona oczu - ta, którą podesłał kolega kosztuje do 60zł (ale są i tańsze - np. okulary SPECS), mundur jakieś 50-70zł (spodnie + bluza/kurtka + (w przypadku Flecka bo w DPMach się nie orientuje aż tak dobrze) czapeczka). Kulasy G&G 0,25g - 40zł za 4000szt. Razem powiedzmy 800zł - dużo taniej się nie da jeśli chcesz eMke i mundur. Chyba się nie zrozumieliśmy, mój budżet wynosi 2000zł czyli replika do +/- 1400zł a Ty proponujesz mi emkę + mundur za ok. 800zł,więc albo ja nie wiem o jakiś dodatkowych kosztach, albo Ty źle zrozumiałeś moją wypowiedź. Edited August 26, 2014 by Kuba1121 Quote Link to post Share on other sites
MarekMac Posted August 26, 2014 Report Share Posted August 26, 2014 O bez kitu, sorry. W innym temacie się nabuzowałem i się pospieszyłem. Mając taki budżet możesz celować w eMkę KWA lub G&P i do tego dodatki w różnej formie - mundur (akurat te tanie są najbardziej odpowiednie do naszych lasów), buty, magazynki, kolimatory, kamizelki (te polecam kupować, gdy już ma się co w nich nosić) itd. Quote Link to post Share on other sites
Powała Posted August 27, 2014 Report Share Posted August 27, 2014 (edited) Brzydzę się eMkami... :maniak_jezyk: G36, M14, MP5, AK, to moje typowanie. Tylko wybrać odpowiednią firmę z wyższej półki. Byłbym za maksymalnym skupieniem się na replice i ochronie oczu, a umundurowanie i oporządzenie na drugim planie, jak najtańsze (Flecktarn, DPM). Edited August 27, 2014 by Powała Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts