Kamilw96 Posted August 27, 2014 Report Share Posted August 27, 2014 Mam pare pytań na które nie znalazłem odpowiedzi w google, co do oporządzenia LWP : - co mieściło sie w torbie na wyposażenie, -gdzie była umieszczona raportówka? podczas gdy były załozone pasoszelki, -gdzie była przetrzymywana pałatka i op1, -gdzie miesciła sie kabura do pm rak posiadam, pas, szelki, pokrowiec na saperke, ładownice na granaty, raportówke, torbe na wyposazenie, torbe na maske p.gaz, manierke, kabure do pm, ładownice do akm, i nie wiem czy to wszyskto musiało byc na pasie czy nie? Quote Link to post Share on other sites
Sokół Posted August 28, 2014 Report Share Posted August 28, 2014 1- W jakiej torbie, na jakie wyposażenie, konkretnie. 2- Raportówka była z prawej strony, z lewej p-gazka. 3- Pałatka była w plecaku zazwyczaj, op1 na plecaku lub przypięte z tyłu na szelkach, lub przez ramię na pasie nośnym. 4- Kabura do raka na pasie po prawej stronie. Quote Link to post Share on other sites
Errhile Posted August 28, 2014 Report Share Posted August 28, 2014 Pod nazwą "torba na wyposażenie" kryje się, obstawiam, chlebak. Przynajmniej tak nazywają go w ofercie AMW. Na pewno noszono w nim menażkę, ale co jeszcze - nie pamiętam... Przy okazji - jak ładownice do AK, to chyba nie kabura do RAKa? A jak kabura do RAKa, to ładownice do niego. Generalnie - temat bardziej do rekonstrukcji... Quote Link to post Share on other sites
Kamilw96 Posted August 28, 2014 Author Report Share Posted August 28, 2014 a raportówka była na pasie? czy osobno tylko zawieszona przez ramie? Quote Link to post Share on other sites
Sokół Posted August 29, 2014 Report Share Posted August 29, 2014 (edited) Pod nazwą "torba na wyposażenie" kryje się, obstawiam, chlebak. Przynajmniej tak nazywają go w ofercie AMW. Na pewno noszono w nim menażkę, ale co jeszcze - nie pamiętam... Przy okazji - jak ładownice do AK, to chyba nie kabura do RAKa? A jak kabura do RAKa, to ładownice do niego. Generalnie - temat bardziej do rekonstrukcji... No tak, dla mnie chlebak to chlebak a nie jakaś torba pffff :icon_lol: Ja nosiłem w chlebaku menażkę, manierkę, racje, ocieplacz, itd itp. Święta racja jak karabinek AK to nie pm Rak i tak samo z ładownicami. Raportówkę nosi się tylko zawieszoną osobno, brak jest możliwości zapięcia na pas, no chyba że ostatnio wprowadzili jakieś udziwnienia. Edited August 29, 2014 by Sokół Quote Link to post Share on other sites
Kamilw96 Posted August 29, 2014 Author Report Share Posted August 29, 2014 a manierki nie nosiło sie zawieszonej na pasie? Quote Link to post Share on other sites
Errhile Posted August 29, 2014 Report Share Posted August 29, 2014 Też. Podejrzewam, że zależało to od jednostki. Quote Link to post Share on other sites
Sokół Posted August 29, 2014 Report Share Posted August 29, 2014 I też zależnie od tego jak bardzo to dyndanie i obijanie o bok wnerwiło :) Quote Link to post Share on other sites
Królik Posted September 14, 2014 Report Share Posted September 14, 2014 To żeście się, znawcy, wypowiedzieli... W torbie na wyposażenie przenosiło się: manierkę, menażkę, niezbędnik, olejarkę do AK, dwa granaty, dwa zapalniki. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts