Beryl Posted September 29, 2014 Author Report Share Posted September 29, 2014 Hej myślę że się poskłada do kupy, Drukuje ABS, PLA jest twardsze ale obróbka tego to katorga. Modeluje w Rhinoceros Quote Link to post Share on other sites
żabka Posted September 29, 2014 Report Share Posted September 29, 2014 Powierzchnie bedziesz szpachlował czy wygładzał w oparach acetonu? i na jakiej warstwie drukujesz ? mnie na 0.2mm krotki rsi cqb do m4 drukowal sie 20 h to ile u Ciebie ? Quote Link to post Share on other sites
Beryl Posted September 29, 2014 Author Report Share Posted September 29, 2014 Jako że jest to druk pod szpachle i żywicę od środka daje 20% wypełnienia i warstwę 0.3. Dolne body drukowało się około 20 godzin w 5 częsciach Quote Link to post Share on other sites
Kopcik Posted September 29, 2014 Report Share Posted September 29, 2014 To czy są dłuższe jest bez znaczenia. Zaczep mają w tej samej odległości. Czyli wystają bardziej. Quote Link to post Share on other sites
Beryl Posted September 29, 2014 Author Report Share Posted September 29, 2014 Jak mówię zobaczymy jak wepchnie się tam gb o ile wepchnie wtedy będzie można myślęć nad magami Quote Link to post Share on other sites
Beryl Posted October 14, 2014 Author Report Share Posted October 14, 2014 Żeby było smieszniej teraz muszę nadać wyszpachlowanej części ziarnistą fakturę :) Co do wielu pytań o pliki. Z tego co wiem wzór MSBS jest zastrzeżony więc na chwilę obecną nie będe dzielił się źródłami nie chce sobie robić problemów. Jak zakończę projekt wtedy podyskutujemy Quote Link to post Share on other sites
x54 Posted October 14, 2014 Report Share Posted October 14, 2014 Wzór tak pliki nie. Tzn. produkować na sprzedaż replik nie możesz, ale pliki nie są "zastrzeżonym wzorem" bo zawirają jedynie instrukcje dla maszyny jak ma pracować. Quote Link to post Share on other sites
Beryl Posted October 14, 2014 Author Report Share Posted October 14, 2014 Plik maszynowy to GCODE generowany dla każdej maszyny osobno. Plik 3d w CAD może być już problematyczny. Quote Link to post Share on other sites
Raistllin Posted November 22, 2014 Report Share Posted November 22, 2014 Jakieś kolejne postępy? jestem pod wrażeniem efektów :). Quote Link to post Share on other sites
Burnthen Posted November 22, 2014 Report Share Posted November 22, 2014 Jakieś kolejne postępy? jestem pod wrażeniem efektów :). Też czekam i czekam :lol: Quote Link to post Share on other sites
Beryl Posted November 30, 2014 Author Report Share Posted November 30, 2014 Czekam na nową drukarkę i powoli coś strugam postępy pewnie pod koniec grudnia Quote Link to post Share on other sites
Lucek_Lis Posted January 20, 2015 Report Share Posted January 20, 2015 Czekamy z niecierpliwością... Quote Link to post Share on other sites
Beryl Posted January 30, 2015 Author Report Share Posted January 30, 2015 Spokojnie Panowie. Będzie progress modeluje bryłe jeszcze raz bo z tej jestem niezadowolony i zmieniam konstrukcję. Będzie to profil aluminiowy obklejony plasterkami obudowy. Wkrótce pokaże jak wygląda model 3d i zaczne go drukować. Quote Link to post Share on other sites
czortkot Posted January 31, 2015 Report Share Posted January 31, 2015 Ja też drukuję, tyle, że wcześniejszą wersję i powiem Ci, że konstrukcyjnie najlepiej wychodzi zmniejszenie grubości ścianki komory spustowej o 2mm, wydrukowanie i naklejenie na płasko na arkusz ABS o tejże grubości. Komora zamkowa w oryginale jest metalowa, więc kombinuję z konstrukcją giętą z blachy w rynnę. Byle jaki majster z gilotyną do metalu i zaginarką zrobi taką w parę minut. Dopiero do takiej rynny pójdą drukowane elementy w środek. Quote Link to post Share on other sites
Beryl Posted February 2, 2015 Author Report Share Posted February 2, 2015 Nie jest problemem gięcie ale poszedł bym chyba w płaskie blachy z lasera i spawanie tig mig. I tak tez chyba zrobię. Quote Link to post Share on other sites
Beryl Posted February 13, 2015 Author Report Share Posted February 13, 2015 (edited) Więc tak Prace ida powoli bo obowiązków zawodowych mam ogrom. Ale dziś utworzę repozytorium na github i wrzucę model w iges, 3dm, i STL dla chętncyh. Tylko mam prośbę jeśli edytuje ktoś lub drukuje to niech się chwali, w kupie siła jak kilka osób popracuje nad projektem może uda nam się wspólnie stworzyć openhardware replikę :icon_smile: Edited February 13, 2015 by Beryl Quote Link to post Share on other sites
czortkot Posted February 13, 2015 Report Share Posted February 13, 2015 Dajesz dajesz, bo nam w newsach piszą, że tylko Niemcy drukują repliki :P Quote Link to post Share on other sites
żabka Posted February 17, 2015 Report Share Posted February 17, 2015 :) Quote Link to post Share on other sites
Beryl Posted February 19, 2015 Author Report Share Posted February 19, 2015 (edited) Dobra drodzy koledzy https://github.com/A...tPoland/MSBS556 Tyle mogę na chwilę obecną ale prosił bym jeśli ktoś pracuje nad jakąs repliką i przygotowuje dokumentację to dam mu dostęp do Airsoft Poland i będzie mógł dzielić się swoimi wypocinami. Może z tego powstać ciekawy projekt z dziedziny open hardware Edited February 19, 2015 by Beryl Quote Link to post Share on other sites
Beryl Posted February 23, 2015 Author Report Share Posted February 23, 2015 I co jakieś pytania requesty sugestie? Quote Link to post Share on other sites
delin0m Posted May 14, 2015 Report Share Posted May 14, 2015 (edited) Bardzo fajnie wyszło. Od siebie dodam, że klej Cyjanoakrylowy, jak np. Super Glue czy Kropelka daje bardzo dobre efekty przy wyrównywaniu powierzchni. Wykorzystywałem go już do poprawiania druków 3D FDM i 2-3 nałożenia/przeszlifowania i powierzchnia jest idealnie gładka. Preparatów dedykowanych nie polecam bo są drogie, a i tak CA da lepszy efekt. Jestem ciekaw jak wyszła wytrzymałość tych części, spodziewam się, że zadowalająco. Mógłbyś podesłać też modele w formacie .stp? Edited May 14, 2015 by delin0m Quote Link to post Share on other sites
Sokoov Posted May 31, 2015 Report Share Posted May 31, 2015 MSBS bezkolbowy na wczorajszych targach AirFair 2015 w Bydgoszczy :) Quote Link to post Share on other sites
dik89 Posted August 6, 2015 Report Share Posted August 6, 2015 @Beryl Walczysz jeszcze w temacie? Kilka miesięcy od ostatniego info o postępach, a ja dalej kibicuje. Quote Link to post Share on other sites
Beryl Posted August 6, 2015 Author Report Share Posted August 6, 2015 Z walką narazie odpuściłem. Zamierzam frezować zamiast drukować. Cały upper zrobię ze stali 2mm spawanej a lower zrobię z jakiegoś tworzywa na CNC ale trzeba trochę poczekać. Druk 3d się mocno nie sprawdza więcej z tym zabawy niż pożytku. Ale nie odpuszczam :) Quote Link to post Share on other sites
FBBeryl Posted March 12, 2020 Report Share Posted March 12, 2020 po 5 latach odkopałem projekt :) Narazie zamierzam wydrukować replikę na ścianę jeśli czas pozwoli postaram sie przełożyć bebechy z p90 cymy Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts