kemot1997 Posted October 8, 2014 Report Share Posted October 8, 2014 Witam, mam pytanie odnośnie rozładowywania akumulatora, a mianowicie jak mogę to zrobić bez rozładowywarki?? Ile ewentualnie kosztuje rozładowywarka? I czy ktoś może mi wytłumaczyć jak mam sprawdzic czy akumulator jest rozładowany do 1V na ogniwo? Mój akumulator jest stockowy z tej repliki: http://gunfire.pl/product-pol-1152189535-Replika-subkarabinka-JG0638-czarna.html Wczoraj dopiero przyszła, więc nie bardzo mam pojęcie jak to wszystko działa. Z góry dzięki za odpowiedź ! Quote Link to post Share on other sites
polskiniko Posted October 8, 2014 Report Share Posted October 8, 2014 Ładowarki mikroprocesorowe posiadają wbudowaną opcję rozładowania akumulatora, z tańszych (w okolicach 100-200 złotych) polecam m.in. iMAX B6 lub Redox Alpha V2. Quote Link to post Share on other sites
hindus Posted October 8, 2014 Report Share Posted October 8, 2014 Akumulatory NiMH mają marginalny efekt pamięci i nie trzeba ich rozładowywać. Więcej szkody narobisz kombinując w ten sposób. Pomyśl nad zakupem zestawu: pakiet LiPo + ładowarka mikroprocesorowa. Quote Link to post Share on other sites
kemot1997 Posted October 8, 2014 Author Report Share Posted October 8, 2014 Czyli gdy akumulator nie jest do końca rozładowany, mogę go śmiało doładować?? Czytając trochę na forum, użytkownicy mówili tak o akumulatorach typu LiPo, ale nie o NiMh. Więc teraz to już sam nie wiem... Quote Link to post Share on other sites
hindus Posted October 8, 2014 Report Share Posted October 8, 2014 Ładowarkę masz z zestawu? Quote Link to post Share on other sites
kemot1997 Posted October 8, 2014 Author Report Share Posted October 8, 2014 Tak z zestawu. Quote Link to post Share on other sites
polskiniko Posted October 8, 2014 Report Share Posted October 8, 2014 Tą z zestawu tylko uszkodzisz akumulator, zastanów się nad zainwestowaniem w mikroprocesorową ładowarkę, którą naładujesz i NiMH, i LiPo (które swoją drogą warto rozważyć przed zbliżającą się zimą). Jest to inwestycja na przyszłość, więc lepiej nie odkładać zakupu. Quote Link to post Share on other sites
kemot1997 Posted October 10, 2014 Author Report Share Posted October 10, 2014 Mam jeszcze jedno pytanie, a mianowicie: Czy akumulator z zestawu jest załadowany do pełna? Ponieważ wystrzeliłem (nie ładując go jeszcze) na nim jeden magazynek ok. 470 kulek i już padł. Teraz nie wiem czy ten akumulator taki słaby? Czy może nie był do pełna załadowany? Za odpowiedź z góry dziękuję! Quote Link to post Share on other sites
kemot1997 Posted October 10, 2014 Author Report Share Posted October 10, 2014 Wie ktoś może? Quote Link to post Share on other sites
polskiniko Posted October 10, 2014 Report Share Posted October 10, 2014 Naładuj baterię i sprawdź, czy strzela. Nie wiadomo ile replika leżała na magazynie, bardzo możliwe, że akumulator nie był naładowany do pełna. Quote Link to post Share on other sites
kemot1997 Posted October 11, 2014 Author Report Share Posted October 11, 2014 Naładowałem i strzela normalnie, tylko chce wiedzieć czy batka wystarczy na niedzielne strzelanie? Quote Link to post Share on other sites
MarekMac Posted October 11, 2014 Report Share Posted October 11, 2014 Zależy ile będziesz strzelał. Jeśli masz ciężki palec i co chwile będziesz pruł seriami to nie wystarczy. Quote Link to post Share on other sites
Powała Posted October 11, 2014 Report Share Posted October 11, 2014 Tą z zestawu tylko uszkodzisz akumulator,(...) Bzdura, jeśli będzie się przestrzegać czasu ładowania i nie dopuści się do przeładowania, to nic się nie stanie. Nie każdy jest "nababem" i nie każdego stać od razu na zakup LiPo lub LiFe i odpowiedniej ładowarki. Naładowałem i strzela normalnie, tylko chce wiedzieć czy batka wystarczy na niedzielne strzelanie? Nie używaj repliki jak kosiarki, strzelaj krótkimi seriami 2-4 kulki tylko do pewnego celu, to na pewno Ci wystarczy na 4-6 godzin strzelania. Przy takim użytkowaniu nigdy nie miałem sytuacji, żeby mi bateria padła. Quote Link to post Share on other sites
polskiniko Posted October 11, 2014 Report Share Posted October 11, 2014 Powała, piszę tak, bo mimo ładowania przez obliczony czas akumulator z zestawu działa mi o wiele krócej, niż na początku. Czytałem, że może być to wina właśnie zestawowej ładowarki, dlatego też ostrzegam przed możliwością straty ;) Quote Link to post Share on other sites
Rogaś Posted October 11, 2014 Report Share Posted October 11, 2014 Ładowarki z zestawu to proste prostowniki, często źle ładują mimo iż trzymamy się czasów ładowania. Czas na zakup porządnej ładowarki mikroprocesorowej. Quote Link to post Share on other sites
kemot1997 Posted October 11, 2014 Author Report Share Posted October 11, 2014 (edited) Jeszcze jedno pytanko, czy mogę doładowywać ten akumulator gdy nie jest rozładowany? Czytałem gdzieś, że nie, bo mogę go uszkodzić, natomiast użytkownik Hindus napisał: "Akumulatory NiMH mają marginalny efekt pamięci i nie trzeba ich rozładowywać." Więc już sam nie wiem. Edited October 11, 2014 by kemot1997 Quote Link to post Share on other sites
MarekMac Posted October 11, 2014 Report Share Posted October 11, 2014 Możesz. Tylko problem jest taki, że nie wiesz jak mocno masz naładowaną batkę więc nie wiesz ile ładować. Jeśli miałbyś ładowarkę mikroprocesorową to nie byłoby problemu, ale zwykłą stockową ładowarką możesz w ten sposób zabić batkę. Quote Link to post Share on other sites
hindus Posted October 12, 2014 Report Share Posted October 12, 2014 Jest tak jak napisał MarekMac. Mimo tego uważam, że szansa na uszkodzenie pakietu nieumiejętnie go rozładowując jest większa niż przez przeładowanie go. Można oczywiście kombinować z rozładowywarką, zaczynałem swoją przygodę z elektroniką konstruując właśnie takie układy do NiCd, ale budowa takiego urządzenia (chociaż części można dostać za parę złotych) wymaga mimo wszystko odrobiny umiejętności i sprzętu, a kupno gotowca to wywalanie pieniędzy w błoto - nie ma żadnej gwarancji, że taki stockowy pakiet wytrzyma dłużej niż kilka ładowań - lepiej odłożyć pieniądze na porządny sprzęt. Quote Link to post Share on other sites
Powała Posted October 13, 2014 Report Share Posted October 13, 2014 (edited) Są ładowaro-rozładowarki do NiMh, ale to przeżytek, nie warta wydawania pieniędzy. Za niewiele wyższą kwotę kupisz dobrego REDOX-a albo IMAX-a i będziesz nią mógł ładować wszystkie rodzaje baterii. Ja mam taką i jestem z niej bardzo zadowolony. Edited October 13, 2014 by Powała Quote Link to post Share on other sites
kemot1997 Posted October 18, 2014 Author Report Share Posted October 18, 2014 Panowie POMOCY! Jutro jadę na strzelanke i nie wiem ile zostało energii w batce. Po strzelance w zeszłym tygodniu jej nie ładowałem, dzisiaj próbuję ją rozładować cały dzień, strzelam i strzelam i nic... Od poprzedniego ładowania wystrzeliłem ok. 1000 kulek. Gdybym wiedział, że tyle wytrzyma zostawiłbym ją na jutro, a tak teraz nie wiem ile jej jeszcze zostało. Może ktoś pomóc??? Jest to stockowa bateria z g36 JG. Za każdą pomoc dziękuję ! Quote Link to post Share on other sites
echelon_ Posted October 18, 2014 Report Share Posted October 18, 2014 Ja bym optymistycznie zakładał, że te 1000kulek to brakujące 1000mAh w batce. Niestety problem jest taki, że nie wiemy jaką pojemność ma bateria oraz jaki prąd wyjściowy ma Twoja ładowarka. Strzelam jednak, że ładowarka to jakieś gówno z 250 mA prądu wyjścia. 1000 / 250 * 1.4 = 5.6 czyli 5h i 35 minut. Czyli podłącz na jakieś 5h i styknie. Strzelankę przestrzelasz a batki nie przeładujesz. A zawsze mógłbyś mieć woltomierz albo porzadną ładowarkę. Quote Link to post Share on other sites
kemot1997 Posted October 18, 2014 Author Report Share Posted October 18, 2014 Dzięki za pomoc, a z ładowarką strzeliłeś (250mA). Mam zamiar zakupić jakąś porządną ładowarkę, ale muszę odłożyć trochę pieniędzy. Jeszcze raz dzięki za pomoc ! :icon_razz2: Quote Link to post Share on other sites
hindus Posted October 19, 2014 Report Share Posted October 19, 2014 Przy tak niskim prądzie ciężko o przeładowanie. Jak macie wątpliwości, to ładujcie i sprawdzajcie temperaturę ogniw (nawet przez zwykłe chwycenie co jakiś czas ręką). Dopóki nie będą mocno ciepłe, można ładować dalej. Nadmiar energii zostanie oddany w postaci ciepła i to ono przede wszystkim jest zabójcze dla cel. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts