Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

cm.028 dźwięk sprężyny

Recommended Posts

Witam podczas strzelania na auto w momencie puszczenia spustu słychać taki brzęk sprężyny,nie dzieje się to zawsze ale staje się to denerwujące,sprawdzałem czy może jest to wina bateri ale na drugiej takiej samej problem również występuje,nie jest to także wina kulek sprawdzane na rocketsach i dum dum, nawet dźwięk strzału od pewnego czasu jest taki przytłumiony. U kumpla w cm.028 dźwięk jest taki bardziej metaliczny niż u nie i strzela znacznie z większą mocą. Dodam jeszcze że od momentu kiedy pojawił się ten dźwięk sprężyny dziś na chrono pokazywało 351 fps na 0.20g

Proszę o pomoc

• 2 weeks later...

Oddałem replike na gwarancje podobno wymienili sprężynę w gb,wróciłem do domu postrzelałem było ok .Dziś byłem na strzelance i na dzieńdobry problem wystąpił po oddaniu strzału "odzywa się sprężyna".

Co mam zrobić jechać znów do nich na gwarancje oddać to komuś polecanemu? Dodam też że replika ma niecały miesiąc. A może to słaba bateria?(Chodzi mi o właściwości bateri nie stopień naładowania bo bateria była na strzelance pełna)

W sumie mam stockowa 8,4 1200mh.

Pomocy!

Edited by rizzla

Brzdęk sprężyny to w 99% przypadków wina zbyt krótkiej sprężyny.

Można wrzucić łożyskowanie na głowicę tłoka i na prowadnicę sprężyny, ale to nie zawsze wyeliminuje problem.

Najlepiej po prostu wymienić sprężynę na dłuższą.

Jeśli brzdęk jest słyszalny przy każdym strzale, to rzeczywiście jest to irytujące. Jeśli natomiast słychać go tylko raz na jakiś czas, to w większości przypadków oznacza to, cykl pracy gearboxa zakończył się tak, że sprężyna jest maksymalnie rozprężona.

Także jesli słyszysz to tylko raz na ileś tam strzałów to się nie przejmuj, przynajmniej łatwiej Ci będzie po strzelaniu tą sprężynę ustawić w pozycji jałowej, żeby nie traciła mocy.

Jak chcesz, możesz mi to podesłać i wrzucę Ci tam normalną sprężynę, ale wysyłać replikę na serwis tylko po to, żeby pozbyć się brzdęku to przerost formy nad treścią. Przy serwisie za który płacisz, warto chociaż wymienić dyszę na uszczelnioną, wrzucić łożyskowanie i doprowadzić układ do stabilniejszej (szczelniejszej) pracy.

Edited by Bociano

Brzdęk sprężyny to w 99% przypadków wina zbyt krótkiej sprężyny.

Można wrzucić łożyskowanie na głowicę tłoka i na prowadnicę sprężyny, ale to nie zawsze wyeliminuje problem.

Najlepiej po prostu wymienić sprężynę na dłuższą.

Jeśli brzdęk jest słyszalny przy każdym strzale, to rzeczywiście jest to irytujące. Jeśli natomiast słychać go tylko raz na jakiś czas, to w większości przypadków oznacza to, cykl pracy gearboxa zakończył się tak, że sprężyna jest maksymalnie rozprężona.

Także jesli słyszysz to tylko raz na ileś tam strzałów to się nie przejmuj, przynajmniej łatwiej Ci będzie po strzelaniu tą sprężynę ustawić w pozycji jałowej, żeby nie traciła mocy.

Jak chcesz, możesz mi to podesłać i wrzucę Ci tam normalną sprężynę, ale wysyłać replikę na serwis tylko po to, żeby pozbyć się brzdęku to przerost formy nad treścią. Przy serwisie za który płacisz, warto chociaż wymienić dyszę na uszczelnioną, wrzucić łożyskowanie i doprowadzić układ do stabilniejszej (szczelniejszej) pracy.

Jeżeli sprężyna jest wymieniona ,jest stockowa to jak może być za krótka (nie podważam niczego po prostu się pytam bo nie wiem) Druga wrzucisz normalną sprężyne moja jest zła? A poza tym czy opłaca się w cymie wymieniać dysze łożyskować itp?

A! zapomniałem tobie napisać że dźwięk jest notoryczny za każdym razem!

Stockowe spreżyny często są krótkie i powodują taki efekt.

Czy się opłaca, to już kwestia dla tego, kto ma pieniądze wydać.

Większość serwisów/serwisantów, za samo otwarcie Gb bierze minimum 50zł. łożyskowana prowadnica, to kwestia 10-30zł, dysza tak samo.

Wytłumaczycie mi jakim cudem w mojej replice znalazła się za krótka sprężyna? Co mam zrobić szczerze to mi wygląda tak jak po odebraniu z serwisu wada była tylko "zamazana" i po krótkim czasie problem sie znów pojawia? Może olac gwarancje i dać to komuś kto zrobi to porządnie? Jak rozmawiać ze sklepem żeby mi to zrobili bo już nie mam do nich siły...

To jest normalna rzecz. Też mi się zdarzają repliki z tym syndromem i to daje taki dźwięk jakby blacha stukała. Wystarczy wymienić sprężynę na odpowiednią długość lub prowadnicę sprężyny z łożyskiem, można sobie wybrać ;-).

Czyli mam rozumieć że mam sobie wybrać co chcę wymienić czy sprężynę czy prowadnicę tak? jeżeli dobrze rozumiem to co bys mi polecił

Według mnie, to wymieniłbym sprężynę na dłuższą (pasującą długością), bo prawdopodobnie się ubiła. Z tego co zrozumiałem, to masz również spadek mocy, tak?

Zmiana prowadnicy sprężyny na łożyskowaną nie zawsze przyniesie zamierzony efekt - zależy od tego jak bardzo się ubiła sprężyna :)

Koszt sprężyny dobrego gatunku jak i prowadnicy oscyluje w granicach 40/50 zł. Tyle, że biorąc sprężynę o niejednakowym skoku masz pewność, że się nie ubije do tego stopnia by znów wydobywać taki dźwięk; a zakładam, że ta, którą posiadasz obecnie jest podstawową o jednokrotnym skoku i stąd problem jej skrócenia się.