KowalDrzo Posted November 15, 2014 Report Share Posted November 15, 2014 (edited) Witam z pytaniem: Czy jest dobrym pomysłem kupić gogle z metalową siatką oraz tanie, plastikowe okulary? (Teoretycznie odłamki, które przejdą przez siatkę będą miały dużo mniejszą masę i prędkość, więc nie powinny zniszczyć okularów pod spodem...) Edited November 15, 2014 by KowalDrzo Quote Link to post Share on other sites
wilq1979 Posted November 15, 2014 Report Share Posted November 15, 2014 Nie, bo tanie - plastikowe okulary będą mocno parować. A że siatkowe są złe to już wiesz. Odłóż na lepsze okulary spełniające normy balistyczne - lepiej na tym wyjdziesz. Quote Link to post Share on other sites
KowalDrzo Posted November 15, 2014 Author Report Share Posted November 15, 2014 Ale chodzi mi o to, czy jest to bezpieczne? Ewentualnie czy są jakieś dobre gogle poniżej 100zł? A co sądzicie o tym? http://www.bhp.kqs.pl/p1727,gogle-galeras.html (Piszę z telefonu, więc nie mogłem edytować poprzedniej odpowiedzi) Quote Link to post Share on other sites
MarekMac Posted November 15, 2014 Report Share Posted November 15, 2014 Bolle Defender chodziły po 60zł. Balistyczne, nowe gogle, ale dość mocno parują (przynajmniej na mnie) i są szerokie więc bez nakrycia głowy wygląda się w nich śmiesznie. Poza tym możesz poszukać informacji o goglach Bolle z serii Safety. Sam mam Bolle Atom, ale też parują. Te które podlinkowałeś mają atesty, a to podstawa dlatego powinny dać radę, ale nigdy o nich nie słyszałem więc nie ręcze za nie. Quote Link to post Share on other sites
KowalDrzo Posted November 16, 2014 Author Report Share Posted November 16, 2014 Kupie te co podlinkowałem, przetestuje z przyłożenia i napisze jak się sprawują. Quote Link to post Share on other sites
J.K. Posted November 17, 2014 Report Share Posted November 17, 2014 Robisz zupełnie bezsensowną rzecz, ale to twój wybór i twoje pieniądze. Quote Link to post Share on other sites
Ayyon Posted November 17, 2014 Report Share Posted November 17, 2014 i twoje oczy. Quote Link to post Share on other sites
Maniek84 Posted November 18, 2014 Report Share Posted November 18, 2014 A po co ci dwie pary ochrony oczu? Siatka - brak parowania, ale minimalne ryzyko dostania odłamkiem Okulary - parują Nic to nie daje. Lepiej kupić dobre gogle, ale okulary (polecam Uvex-Ivo) które wytrzymają wiele kulek (przynajmniej w moim przypadku) a z parowaniem to różnie bywa Quote Link to post Share on other sites
Vaco Posted November 19, 2014 Report Share Posted November 19, 2014 Do 100 zł masz całkiem pokaźny wybór okularów/gogli, które spełniają normy bezpieczeństwa. Quote Link to post Share on other sites
KowalDrzo Posted November 21, 2014 Author Report Share Posted November 21, 2014 (edited) Kupiłem gogle galeras i sprawują się świetnie - 300FPS z przyłożenia bez żadnego śladu. Ostatnio jednak miałem taki problem, że poczułem jakby kulka wleciała mi jakimś sposobem dp gogli (być może tylko uderzyła w gogle, a ja to tak poczułem) mieliście może kiedyś coś takiego? Edited November 21, 2014 by KowalDrzo Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts