czortkot Posted December 13, 2014 Report Share Posted December 13, 2014 Oto moja pierwsza replika wykonana w całości przeze mnie, bez niczyjej pomocy. Abakana robiłem z płyt mdf i hdf klejonych klejem polimerowym i wzmacnianych żywicą poliestrową. dodatkowo użyłem znacznych ilości szpachli samochodowej. Do wewnątrz wstawiłem zmodyfikowane body z AK-74 od boyi, które trzyma gearbox, magazynek i komorę hopup. Do tego body przytwierdzona jest kolba składana. Zamieszczam zdjęcia z produkcji repliki: I końcowy efekt pracy: Quote Link to post Share on other sites
czortkot Posted December 15, 2014 Author Report Share Posted December 15, 2014 Więcej zdjęć. Quote Link to post Share on other sites
Radnor Posted December 15, 2014 Report Share Posted December 15, 2014 body wygląda jakby było zrobione "na odwal się" jest niedopracowane i zrobione po łebkach. To jest tylko moja opinia proszę nie wyzywać mnie od hejtów. Pozdrawiam Quote Link to post Share on other sites
Nevolux Posted December 15, 2014 Report Share Posted December 15, 2014 Ogółem dla mnie super, fajnie że poświeciłeś czas, pieniądze i zapał do tego żeby stworzyć AN-94. Jednak zastanawia mnie fakt czemu chcesz go sprzedać zaraz po jego wykonaniu, to troche takie dziwne. Quote Link to post Share on other sites
lech Posted December 15, 2014 Report Share Posted December 15, 2014 Szacunek za wykonaną pracę, ceni się. Osobiście jednak podzielam zdanie Radnora, trochę low quality ;) Quote Link to post Share on other sites
czortkot Posted December 15, 2014 Author Report Share Posted December 15, 2014 (edited) Abakana robiłem na Stalkera, ale nie zdążyłem z jego wykonaniem. Potem przyszła zima, stwierdziłem że go dokończę, sprzedam i kupię sobie replikę i granatnik, żeby zrobić Grozę o której zawsze marzyłem. Bierzcie poprawkę na to, że nie jest to replika fabryczna, tylko ręcznie robiona, do tego na zdjęciach faktura powierzchni jest taka dziwna, bo matowa farba akrylowa tak się po prostu zachowuje. Edited December 15, 2014 by czortkot Quote Link to post Share on other sites
asgszczepan Posted December 15, 2014 Report Share Posted December 15, 2014 Ogólnie mi się bardzo podoba, a to że wyszedł jak ulepek to wina tego mdf tak sadze, myślę ze jak by kolejne czesci zatopić w zywicy epoksydowej to znacznie by to polepszylo i wizualnie i wytrzymałościowo . Quote Link to post Share on other sites
Maza94 Posted December 15, 2014 Report Share Posted December 15, 2014 (edited) Dla mnie jest świetny, tylko mała sugestia. Zamiast lepić te okręgi na tłumiku, mogłeś poszukać jakiś nakładek lub czegoś w tym rodzaju, miałyby bardziej regularne kształty i w ogóle już by wyglądał jak produkt fabryczny :icon_wink: PS: Na prawdę wielki szacun... pierwszy Abakan na świecie i do tego nie byle jaki! Tylko porządnie zrobiony! CO NAJWAŻNIEJSZE W POLSCE! Jeszcze raz gratulacje. Cholera, mój AKS-74M nagle zrobił się 20% mniej fajny jak zobaczyłem resztę zdjęć Abakana ;) Edited December 15, 2014 by Maza94 Quote Link to post Share on other sites
asgszczepan Posted December 15, 2014 Report Share Posted December 15, 2014 Wrzucisz fotki drugiej strony ? Quote Link to post Share on other sites
czortkot Posted December 15, 2014 Author Report Share Posted December 15, 2014 (edited) Mówisz o tych okręgach? http://www.silencert..._0834.sized.jpg Mi one wyglądały zawsze jak ślady po spawaniu, dlatego lepiłem je tak, by wyglądały jakby ruski spawał je po dwóch flaszkach wódki. I właśnie się zorientowałem, że tam jest jeszcze zaczep do bagnetu, którego nie mam, będę musiał dorobić. asgszczepan, ten mdf jak się moczy w żywicy epoksydowej, to puchnie i zmienia swój kształt, tak więc odpada. Ja go malowałem z zewnątrz żywicą poliestrową, a potem traktowałem szpachlą samochodową. Wytrzymałości nie ma co zwiększać, jest wytrzymalszy od każdego plastiku. Co do estetyki, to następnym razem muszę go malować natryskowo, a nie z pędzla, bo to przez to na zdjęciach wychodzi efekt, jakby był zrobiony z plasteliny malowanej farbą olejną. Zdjęcia drugiej strony dam jak wzejdzie słońce, bo jak robię fotki z lampą błyskową, to wychodzi pomarszczony jak zwiędła gruszka. Edited December 15, 2014 by czortkot Quote Link to post Share on other sites
mg schutze Posted December 16, 2014 Report Share Posted December 16, 2014 Mnie się widzi, a fakturę można dopracować papierkiem, spoko, przyzwyczaj się, że nie wszystkim "podpasujesz". Quote Link to post Share on other sites
Znachor Posted December 16, 2014 Report Share Posted December 16, 2014 Gratki za replikę, fakt faktura repliki do poprawek. Dla mnie cacy. Popraw fakturę i będzie git :icon_wink: Quote Link to post Share on other sites
Nath Posted December 16, 2014 Report Share Posted December 16, 2014 asgszczepan, ten mdf jak się moczy w żywicy epoksydowej, to puchnie i zmienia swój kształt, tak więc odpada. Ja go malowałem z zewnątrz żywicą poliestrową, a potem traktowałem szpachlą samochodową. Wytrzymałości nie ma co zwiększać, jest wytrzymalszy od każdego plastiku. Co do estetyki, to następnym razem muszę go malować natryskowo, a nie z pędzla, bo to przez to na zdjęciach wychodzi efekt, jakby był zrobiony z plasteliny malowanej farbą olejną. Zdjęcia drugiej strony dam jak wzejdzie słońce, bo jak robię fotki z lampą błyskową, to wychodzi pomarszczony jak zwiędła gruszka. Nie myślałeś żeby zrobić kopyto ze styroduru, to powlec żywicą i potem redukcja styro przy pomocy acetonu? Repliczka miodzio, mnie się podoba. Quote Link to post Share on other sites
Znachor Posted December 16, 2014 Report Share Posted December 16, 2014 albo robić korpus z plexi? Quote Link to post Share on other sites
czortkot Posted December 16, 2014 Author Report Share Posted December 16, 2014 Myślę o formowaniu próżniowym polistyrenu. Zobaczymy co z tego wyniknie. Quote Link to post Share on other sites
Winiacz Posted December 17, 2014 Report Share Posted December 17, 2014 Malowanie pędzlem zabiło efekt. Kurde, tyle jest fajnych matowych farb w sprayu na rynku, a udzie dalej się w pędzelki bawią. Quote Link to post Share on other sites
czortkot Posted December 17, 2014 Author Report Share Posted December 17, 2014 Wcześniej był malowany sprejem, efekt był jeszcze gorszy. Quote Link to post Share on other sites
mg schutze Posted December 17, 2014 Report Share Posted December 17, 2014 A może pospawać alumweldem ? Quote Link to post Share on other sites
czortkot Posted December 18, 2014 Author Report Share Posted December 18, 2014 An-94 jest plastikowy, alumweld tego nie złapie :p Quote Link to post Share on other sites
czortkot Posted June 12, 2015 Author Report Share Posted June 12, 2015 Tyle zrobiłem na tym utknęło. Pewnie tego nie dokończę, bo trochę ciężko sobie poradzić mając kilka hobby i z czegoś trzeba rezygnować. Jeśli któryś z tutejszych kustomersów ma ochotę to zabrać i zrobić z tego replikę ku większej chwale, to proszę pisać. Quote Link to post Share on other sites
EndeBeats Posted June 12, 2015 Report Share Posted June 12, 2015 Kurczę, ja mam chęci, ale brak narzędzi :( Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts