MarekMac Posted December 22, 2014 Report Share Posted December 22, 2014 (edited) Jest w necie masa filmików prezentujących jak kogoś potrącił samochód, a ten wstał. Czy to oznacza, że potrącenie przez samochód jest bezpieczne? Nie, ale zdarza się, że kogoś potrąci samochód jadący z prędkością 70km/h i nic mu się nie stanie. Zazwyczaj jednak kończy się to nieprzyjemnie. Podobnie jest z gaziakami (i ogólnie z replikami) - czasem zdarza się (przy ładnie poskładanej replice, dobrym gazie i szczęściu), że nawet przy minus iluśtam będzie strzelać. Filmików jest masa bo i ludzi na świecie masa - czysta statystyka. Powiedzmy, że na świecie żyje 7mld ludzi. Niech jeden na 100 tysięcy ma gaziaka. To daje nam 70 tysięcy gaziaków. Niech 10% z nich ma to szczęście i takiego działającego w ujemnych temperaturach gaziaka - będzie ich 7 tysięcy. Niech 10% z nich wrzuci filmik na Youtube i dostaniemy 700 filmików. Jak na tak niszowe hobby to masa filmików. To jednak tylko taka zabawa statystyką wziętą z tyłka. Natomiast warto zwrócić uwagę na ceny i siłę nabywczą tu i na zachodzie. Tu gazowa replika broni długiej to właściwie wydatek prawie zawsze przynajmniej 1000zł. 1000zł to prawie cała pensja minimalna i około 1/3 średniej krajowej. Dopieszczenie takiej repliki to kolejny wydatek (a części do gaziaków są drogie w przyrodzenie - chociażby magazynki zaczynają się właściwie od 100zł za sztukę - do AEGa za taką cenę kupisz (w większości przypadków) przynajmniej dwa). Na zachodzie repliki gazowe (broni długiej - za Evike.com) kosztują od 200 dolców. W bezpośrednim przełożeniu to dużo bo trzeba przeliczyć dolary na złotówki (czyli pomnożyć razy około 3,5), ale trzeba brać pod uwagę ich pensje. Wg angielskojęzycznej Wiki minimalne wynagrodzenie w USA to 7,25$ za godzinę. Przyjmijmy 7,25$ (płaca za godzinę) * 8 (godzin pracy dziennie) * 5 (dni pracy w tygodniu) * 4 (tygodnie pracy w miesiącu) i dostajemy 1160$ miesięcznie płacy minimalnej. To mniej więcej tyle (pomijając kurs walut) co płaca minimalna na rękę w Polsce. Ok, czyli tam mamy 200 dolców za najtańszego gaziaka przy płacy minimalnej wynoszącej 1160 dolców. Czyli za minimalną kupisz prawie 6 najtańszych długich gaziaków. W praktyce kupisz jednego i go dopieścisz (jeszcze pewnie reszta zostanie). Tu, w Polsce, mamy gaziaki za przynajmniej 800zł (najtańszy dostępny gaziak na GF z kategorii karabiny/karabinki i karabiny wyborowe) przy płacy minimalnej netto wynoszącej trochę niecałe 1300zł. Kupimy za to 1,5 gaziaka, a w praktyce kupisz tego gaziaka i raczej wiele z nim nie zrobisz. Śmiem twierdzić, że na zachodzie Cyma 028 to zabawka dla małych dzieci, którą rodzice kupują swym pociechom do strzelania w ogródku tak jak u nas kupuje się piłkę do nożnej czy tani pistolecik w kiosku. Tutaj jest to już półprofesjonalna replika. Tam więcei osób stać na dopieszczanie swych replik i potem mogą wrzucać filmiki z takimi replikami do sieci. Tutaj to też możliwe, ale piszę to wszystko by uświadomić skąd taka masa filmików w sieci prezentujących działanie gaziaków w niskich temperaturach. Tam dopieszczenie repliki do takiego stanu kosztuje tyle co tu sama replika. Tu dopieszczenie repliki do takiego stanu mogłoby wyczerpać Twój i tak spory budżet. Takie moje zdanie. Edited December 22, 2014 by MarekMac Quote Link to post Share on other sites
pan kozaq Posted December 22, 2014 Report Share Posted December 22, 2014 Zrobienie dobrego gaziaka to koszt ok. 3-4 kawałków (ok 10 magów, części wzmacnianie). Nie jest to opłacalne w Polsce bo: A) Części nie ma B) Jak są to pieruńsko drogie C) Kup pan tego G&Pka i nie rozmyślaj, bo zboczysz na złą trasę. Quote Link to post Share on other sites
Huba_lbn Posted December 23, 2014 Report Share Posted December 23, 2014 W końcu się wypowiem bo taki temat popularny... Czy aby na pewno? Cała masa filmików pokazujących, jak fajnie to działa w zimowych temperaturach. A tak bardziej poważnie. Gazówki super sprawa, ale koszt repliki, koszt części, koszt magazynków, koszt gazu, większa awaryjność - droga impreza. I w żadnym wypadku nie polecana na początek. Przyjemnie się z tego strzela, ale co do gazówek to pozostanę tylko przy klamkach. Budżet 2000zł na wszystko. Wydaje się sporo, ale policzmy, bo mi się nudzi. (Ceny mniej więcej) - Okulary ochronne - ESS Ice - 120 zł - Maska typu Stalker - 30 zł - Buty wysokie do 300 zł Pisałeś że będziesz raczej chodził na zwykłe niedzielne strzelanki, a nie milsimy, to nie ma potrzeby wydawać na buty 600 zł, buty to i tak temat rzeka. - Ochraniacze na kolana Alta - 120 zł - Spodnie ala Multicam, może MTP - do 100 zł - Dobra bluza polarowa np. Helikona Patriot lub Liberty do 200 zł - Arafatka 10 zł Na samo ubranko około 880, jedziemy dalej. - Baterie lipo, od razu dwie na zapas - 100 zł - Prosta ładowarka balanserowa - 50 zł - Kulki G&G do 40 zł - Magazynki mid-cap x4 - 120 zł Mid, a nie low czy real ponieważ większość i tak lata z hi-capami. Kupując mida możesz załadować 30-60 kulek i zobaczyć jak to jest biegać z real i low. - Nie najgorsza kamizelka + jakieś ładownice - 300 zł Podsumujmy - 1490, zostaje 500 zł na replikę. Trochę mało, eMki na pewno się nie uda, tak jakby to chciał autor tematu, według mnie jedyna sensowna opcja do G36 BOYI - 400 zł, zostaje 100 na nową gumkę, przesmarowanie i wypodkładkowanie u serwisanta. Chyba nie takiej odpowiedzi spodziewał się autor, a to ceny bez kosztów przesyłki. Nie ma tu nawet miejsca na boczniaka. Ale nie załamujmy się przecież nie trzeba wszystkiego kupować od razu. Może autor ma jakieś buty trapery, turystyczne, takie też są ok. Zamiast spodni ala multicap można kupić fleka czy wz za 50 zł Bluzę/kurtke też raczej każdy ma. Może nie potrzeba kamizelki na początek, tylko zwykły używany chest rig za 50 zł. Policzmy jeszcze raz. - Okulary ochronne - ESS Ice - 120 zł - Maska typu Stalker - 30 zł - Ochraniacze na kolana Chińskie - 40 zł - Spodnie flek/wz - 50 zł - Arafatka 10 zł - Baterie lipo, od razu dwie na zapas - 100 zł - Prosta ładowarka balanserowa - 50 zł - Kulki G&G do 40 zł - Magazynki mid-cap x4 - 120 zł - Chest rig - 50-100 zł Podsumujmy - 660 zł, zostaje 1340 na replikę. Starczy na markową eMkę + lekki tuning. Wybór spory. Sam mam zamiar kupić na wiosnę (Maj-Czerwiec) Mkę, tak do 1500 zł. Ale jestem fanem split gear boxa. ICS super sprawa ale lubię też nowości. Wiec poczekam może Airsoft Systems w końcu wypuści swoją eMkę, poczytam opinie i zdecyduje czy Airsoft Systems czy Katana od WE. A jak AS nie wypuści eMki to zostaje Katana. Trochę niestandardowych części, ale damy radę. PS. Zapomniałem po drodze dopisać szybko-ładowarki za 10 zł i kominiarki za 20 zł ;) Quote Link to post Share on other sites
wallop Posted August 1, 2015 Author Report Share Posted August 1, 2015 (edited) Ok. Stoję właśnie przed zakupem emki. W ten weekend zamawiam główną replikę, jakieś części itp. Ubiór już prawie skompletowałem i póki co są to okularki ess ice, zwykłe spodnie bojówki, t-shirt, buty SWAT Chase 9", kominiarka, rękawice mechanix m-pact, ochraniacze Alta Flex. Brakuje ładownic i czegoś do czego mógłbym je przyczepić. Z ładownicami to nie problem, gorzej z tym drugim. Zastanawiam się nad pasem taktycznym, szelkami lub kamizelką. Budżet zwiększył się o 600zł, sprzedałem Atari :icon_razz: Było to 2000zł, teraz jest 2600zł. Na ubiór wydałem już 800zł. Zostaje więc 1800zł na replikę, jakiś tuning i ładownice+ich nosiciela. Jeśli chodzi o replikę, padło na Ares'a AR009E, ze względu na szybką wymianę sprężyny i to, że jest to replika markowa :) Czyli dwa w jednym, to co ja chciałem i to co mi radziliście - jednak czekam na jakieś opinie, bo może czegoś nie wiem. Do tego gumka Systema Energy, 5x real-cap, sprężyna guarder M100, zawieszenie G&P 3-punktowe, lipol Dualsky 1750mah 45C 7,4v, ładowarkę iMax B6 SkyRC (wraz z zasilaczem 5v 4A) = 1700zł Jak widać, pozostaje marne 100zł na reszte, a za 100zł kupie same ładownice. Zawsze mogę kupić je w późniejszym czasie, a teraz strzelać się z hi-capem z zestawu, lub kupić je teraz rezygnując póki co z 5x realcap. Tak wygląda aktualna sytuacja. Jakieś opinie, porady? Edited August 1, 2015 by wallop Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts