Seba13 Posted December 19, 2014 Report Share Posted December 19, 2014 Witam. Od razu zaznaczę, że szukałem informacji na ten temat, jednak wszędzie temat się urywa. Poszukuję baterii LiPo do repliki którą przygotowuje pod CQB. Zależy mi również na dużej pojemności baterii. Jako, że w tym temacie nigdy mocny nie byłem, myślę, że mnie trochę nakierujecie. Na co zwrócić uwagę podczas szukania owej baterii? Co w praktyce oznaczają wartości "C" podawane przy pakietach LiPo? Planuję, aby replika miała bardzo dużego roofa. Wstępna specyfikacja: - Zębatki 13:1. - Silnik high speed. - Sprężyna M100, M90 lub mniejsza. Nie przewiduję mosfetu. Quote Link to post Share on other sites
mike88 Posted December 19, 2014 Report Share Posted December 19, 2014 Nie przewiduję mosfetu. słabo bo przy 11,1 spalisz styki celuj w 2,6-3,0 i koło 60c :) turnigy seria nanotech Quote Link to post Share on other sites
Tiloren Posted December 20, 2014 Report Share Posted December 20, 2014 Parametr C to wydajnośc prądowa pakietu. Jak go obliczyć ? Masz np: baterię A 7,4 1300 mah 15C, pojemnośc w mah zamieniamy na Ah(amperogodziny) i mnożymy przez parametr C - wychodzi nam 19.5 . Bateria B z kolei ma 7,4 2200 mah i 10C czyli 2.2*10 = 22. Wniosek: bateria B da ci większego rofa aniżeli bateria A z powodu większej pojemności. Szukając baterii typowo pod rof gdzie nie obchodzi cie pojemnośc możesz ten parametr wziąć pod uwagę. Dobre lipo 7,4 może dać ci większego rofa aniżeli słabe 11,1. Tyle w kwestii czym sie kierować przy zakupie. Lipo 11,1 bez mosfetu może stosunkowo szybko zniszczyć ci styki, Dodatkowo brak mosfetu zmiejszy ci lekko rofa. Na twoim miejscu kupiłbym tak jak mike pisał: lipo 7,4 o dużej pojemności i parametrze C. (marki typowo dla airsoftowców: turnigy i zippy) Kolejną sprawą jest jaki rof cie interesuje, u mnie w m249 mam zebatki 16:1, sprężynę m125 i silnik hi speedowy - rof na lipo 7,4 2200 20c wynosi około 24 k/s. Quote Link to post Share on other sites
wiciok Posted December 20, 2014 Report Share Posted December 20, 2014 Dobre lipo 7,4 może dać ci większego rofa aniżeli słabe 11,1. Widziałeś, sprawdzałeś? Quote Link to post Share on other sites
Seba13 Posted December 20, 2014 Author Report Share Posted December 20, 2014 Czy mowa tu o czymś takim? http://deltashop.pl/pl/li-pol-3s-111v-/1388-turnigy-nano-tech-2200mah-3s-3570c.html Prąd stały rozładowywania to 35C. Największa wartość jaką znalazłem na polskich sklepach. @Tiloren - rof jaki mnie interesuje nie jest ściśle określony. Ile da się wycisnąć z tej konfiguracji z 1 postu powinna być zadawalająca. Przy przełożeniu 13:1, speedowym silniku i i malutkiej sprężynie powinno wyjść około 30 k/s. Będzie więcej - to dobrze ;) W dwóch postach zauważyłem sugestie mosfetu do tego zestawu. Poczytam i się zastanowię ;) Quote Link to post Share on other sites
Rikardo015 Posted December 20, 2014 Report Share Posted December 20, 2014 Gość pisze że robi replike pod rofa, ma wszystko co jest potrzebne do zajebistego rofa ale wy mu polecacie 7,4 by miał na tej konfiguracji rof jak stok na 11,1 ? Więc jaki sens dla niego miały te zębatki i silnik ?Skoro miał zamiar robić replke na 7,4 to nie kupował by wszystkiego pod hi-speed za powiedzmy 300zł a mógł lipo 11,1 do stoka wsadzić i miałby to samo.Seba dobre lipo podesłałeś myślę że 30 rps wyciągniesz :) Powodzenia Quote Link to post Share on other sites
Tiloren Posted December 21, 2014 Report Share Posted December 21, 2014 Widziałeś, sprawdzałeś? Zippy 7,4v 3300 mah 35C z modelarni - szybkostrzelność większa w porównaniu do Turnigy 11,1v 1200 mah 20C. @Seba Po 1 polecam sklep hobbyking gdzie kupisz baterie o wiele taniej aniżeli w Polsce(mają nawet wyszukiwarkę po właściwościach: http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/lithium_polymer_battery_configuration.asp). Mosfet możesz zlecić jakiemuś znajomemu elektronikowi, cena nie powinna przekraczać 30zł za całość, Jak chcesz jak największy rof zastanów sie nad dual selector gear, jego wadą jest to że naciąga on sprężynę do połowy więc używane są sprężyny pokroju m130+ aby uzyskać fps na zadowalającym cie poziomie. Quote Link to post Share on other sites
wiciok Posted December 21, 2014 Report Share Posted December 21, 2014 Zippy 7,4v 3300 mah 35C z modelarni - szybkostrzelność większa w porównaniu do Turnigy 11,1v 1200 mah 20C. Ok, ale replika była pewnie mocno tuningowana? Zmierzam do tego, że przy niskim poborze prądu (czyli słabej sprężynie, jak tutaj) taka sytuacja jest raczej bardzo mało prawdopodobna. Quote Link to post Share on other sites
Seba13 Posted December 21, 2014 Author Report Share Posted December 21, 2014 Dzięki za konfigurator. Znalazłem coś takiego: http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/uh_viewItem.asp?idProduct=45137 i chyba właśnie ten akumulator znajdzie się w pełnej konfiguracji ;) Quote Link to post Share on other sites
Tiloren Posted December 21, 2014 Report Share Posted December 21, 2014 Ok, ale replika była pewnie mocno tuningowana? Zmierzam do tego, że przy niskim poborze prądu (czyli słabej sprężynie, jak tutaj) taka sytuacja jest raczej bardzo mało prawdopodobna. Repliką na której to testowałem była g36k z stock zębatkami, silnikiem systema energy i m135 . Quote Link to post Share on other sites
wiciok Posted December 21, 2014 Report Share Posted December 21, 2014 Hmm, to rzeczywiście dość ciekawe w takim razie. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts