marvol Posted December 28, 2014 Report Share Posted December 28, 2014 Witajcie, Sprawa jest następująca - ucieka mi troszkę FPSów w tym newralgicznym miejscu. Wygląda to tak, jakby dysza "odbijała" się od kryzy gumki. Coś jakby komora była za ciasna (albo dysza za gruba?) i nie pozwalała rozepchnąć kołnierza do odpowiedniego stopnia, żeby się uszczelniło. :icon_confused3: Tragedii nie ma, ale papierek trochę lata. Próbowałem spiłować czoło popychacza i płetwę, żeby głębiej weszła, ale nie pomaga. Podobnie z inną, krótszą sprężynką popychacza. Na innych gumkach o podobnym kołnierzu problem też występuje. Proszę o opinię jakiegoś "magika" z doświadczeniem, odnośnie tego, jak powinna się uszczelniać dysza na gumce, aby wszystko było szczelne: 1. na kryzie gumki tylko fazą dyszy, rozpychając ją do oporu (rys. http://1drv.ms/1A2HGrs) 2. wchodząc trochę głębiej, - dysza o dłuższej, łagodniejszej fazie - musiałbym przypiłować, żeby zrobić większą fazę na tej dyszy (rys. http://1drv.ms/1A2JHE5) 3. faza dyszy niewielka, uszczelnienie następuje niejako za fazą a na korpusie dyszy - musiałbym zebrać trochę z grubości dyszy, odchudzając ją. Dysza nie dotyka jednak krawędzi lufy. (rys. http://1drv.ms/1zM71Z4) nie, nie oddam repliki do jakiegoś serwisu - wtedy bym tu nie pisał :icon_wink: Replika: składak (body z emki PJ) wymieniony gearbox, gumka zielona G&G, dysza SHS uszczelniona do M4. Nie pamiętam z jakiej firmy komora, prawdopodobnie KA. Reszta układu szczelna w 100%, nic nie ucieka. Quote Link to post Share on other sites
senkuPH Posted January 12, 2015 Report Share Posted January 12, 2015 (edited) Podpinam się do tematu z tym, że u mnie problem ma miejsce na komorze PPS CNC do AK i dyszy SHS short. Sprawdzając szczelność, przy otwartym gb z przyłożoną komorą pojawia się kłopot: dysza nie wchodzi do końca do komory. Próbowałem na przezroczystym guarderze, niebieskim madbullu, efekty ciągle te same. Proszę o pomoc. Edited January 12, 2015 by senkuPH Quote Link to post Share on other sites
Rogaś Posted January 13, 2015 Report Share Posted January 13, 2015 Senku a bawiłeś się samą dysza i komorą? Sprawdzałeś jak to się zgrywa bez gb? Czy są widoczne otarcia na zewnętrznej powierzchni dyszy? Co do dysz. Ja osobiście jestem za opcją drugą i staram się składac repliki jak najbliżej tego schematu. Tak czy siak zawsze sprawdzam jak dana dysza pasuje się do kilku gumek i wybieram to lepsze połączenie. Natomiast jak wiadomo pewne dysze do MP5 nie mają w ogóle fazy (ścięte pionowo) i też sie dobrze sprawdzają ale twardszych gumkach (czarny Guarder, czarny shark Madbulla). Quote Link to post Share on other sites
senkuPH Posted January 13, 2015 Report Share Posted January 13, 2015 Tak, wyjąłem gumkę, zatrzasnąłem samą komorę na lufie - wtedy bezproblemowo dysza chowa się do końca a komora dotyka czoła GB. Quote Link to post Share on other sites
mareq Posted January 13, 2015 Report Share Posted January 13, 2015 Do sprawdzenia listwa popychacza dyszy czy się nie zacina, sprężyna listwy może za słabo dociskać. Jeśli nie te opcje to może trzeba trochę listwę podpiłować przy zębatce... Quote Link to post Share on other sites
senkuPH Posted January 14, 2015 Report Share Posted January 14, 2015 (edited) Do sprawdzenia listwa popychacza dyszy czy się nie zacina, sprężyna listwy może za słabo dociskać. Jeśli nie te opcje to może trzeba trochę listwę podpiłować przy zębatce... W moim rozumowaniu, pełne uszczelnienie ma miejsce wtedy, gdy dysza jest maksymalnie wysunięta z Gearboxa. Zatem nawet gdyby popychacz zablokował się w tej pozycji (max wysunięta dysza) to mimo wszystko dysza nie powinna bez trudu wejść do komory? Czy jestem w błędzie? Edited January 14, 2015 by senkuPH Quote Link to post Share on other sites
marvol Posted January 14, 2015 Author Report Share Posted January 14, 2015 Wejdzie do komory przy maksymalnym wysunięciu z GB, ale to nie jest równoznaczne z prawidłowym uszczelnieniem. Dysza uszczelnia się na kryzie gumki, a to zależy m.in czy dysza ma odpowiednią długość, jak bardzo głęboko wepchnie ją popychacz (piłowanie czoła i płetwy) oraz osiowości całego układu, użytej gumki, fazy dyszy... Tutaj właśnie rozchodzi się o dopasowanie wszystkich czynników, a nie każdy to potrafi "wyczuć" Quote Link to post Share on other sites
senkuPH Posted January 14, 2015 Report Share Posted January 14, 2015 Marvol - ja to wszystko rozumiem. U mnie sprawa rozbija się o brak możliwości ulokowania dyszy w komorze. Szczelności i tak nie sprawdzę, skoro dysza znacząco wystaje z komory. Quote Link to post Share on other sites
marvol Posted January 14, 2015 Author Report Share Posted January 14, 2015 (edited) A próbowałeś może trochę cofnąć lufę żeby nie siedziała za głęboko w komorze? Niewiele, ok 1mmChyba że Cię źle zrozumiałem. Wchodzi do komory i przesłania całe okno wlotu kulek, czy nawet tak głęboko nie chce wejść? Edited January 14, 2015 by marvol Quote Link to post Share on other sites
senkuPH Posted January 14, 2015 Report Share Posted January 14, 2015 Postaram się dostarczyć fotki na weekendzie, to będzie najlepsze wyjście :) Dziękuję. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts