leander Posted June 25, 2007 Report Share Posted June 25, 2007 (edited) . Pomysle jak wystrzelic z tego kulki airsofter007, ale właśnie główny problem w tym tkwi :wink: Wystrzelić pocisk można na kilka sposobów, gorzej z metodą detonacji. Ja widzę dwa rozwiązania tej kwestii, jedno prawdopodobnie działające, lecz mało Pr0, drugie bardzo Pr0, ale raczej niedziałające :wink: Pierwszy patent to po prostu wystrzeliwanie normalnego granatu ASG (paterda z grochem w rolce po papierze toaletowym) z doczepionym długim lontem. "głowica" po wystrzeleniu ciągnie palący się lont za sobą. W ten sposób mamy sztywne ograniczenie czasowe równe czasowi spalania lontu Drugi patent pojawił się chyba w tym wątku, albo w jakimś podobnym. Mowa konkretnie o takich malutkich petardach 'diabełkach', wiecie- trochę krzemieni/prochu w bibułce, co się rzucało na ziemię i pod wpływem uderzenia robiło mały huk. Tylko tutaj pojawiają się kolejne problemy- granat musi upadać dokładnie na głowicę/zapalnik, czyli trzeba go odpowiednio skonstruować (balans wagowy+lotki). Drugim problemem jest jak skontruować taki zapalnik tylko w oparciu o materiały miękkie, jak papier. Bo zgodnie z niepisanymi zasadami BHP nie może być żadnych odłamków. Tak więc powstaje problem skonstruowania zapalnika który odpalił by diabełki po uderzeniu w ziemię. Miękkie podłoże, miękki zapalnik, jak dla mnie ciągle nierozwiązany problem. A szkoda, bo to by dopiero dało niezły klimacik prawdziwego ostrzału artylerysjkiego :) Tak więc panowie, najpierw opracujmy działający detonator, reszta to będzie pikuś :) Edited June 25, 2007 by leander Quote Link to post Share on other sites
airsofter007 Posted June 26, 2007 Report Share Posted June 26, 2007 Znikneła edycja więc napisze tutaj: ludzie nie róbcie tego w domu!!!! Dzisiaj odpalałem spudguna, rozerwało łączenia i walneło tak głośno że do teraz mi w uszach dzwonii, to niebezpieczne!!! Quote Link to post Share on other sites
Inferno Posted June 26, 2007 Report Share Posted June 26, 2007 Znikneła edycja więc napisze tutaj: ludzie nie róbcie tego w domu!!!! Dzisiaj odpalałem spudguna, rozerwało łączenia i walneło tak głośno że do teraz mi w uszach dzwonii, to niebezpieczne!!! Jak się pojawiają się od czasu do czasu głosy rozsądku, to nikt ich nie słucha. Dopiero musi w rękach taki wynalazek jebnąć, żeby dotarło... Quote Link to post Share on other sites
Foka Posted June 26, 2007 Report Share Posted June 26, 2007 ludzie nie róbcie tego w domu!!!! Dzisiaj odpalałem spudguna, rozerwało łączenia i walneło tak głośno że do teraz mi w uszach dzwonii, to niebezpieczne!!!Ale żeś Amerykę odkrył, dobrze, że ostrzegasz... Ja Cię jeszcze uprzedzę, żebyś uważał z zapałkami, bo poparzyć się można, a nożem można się skaleczyć, bo ostry. Quote Link to post Share on other sites
madjong Posted June 26, 2007 Report Share Posted June 26, 2007 słuchajcie, a może to lepiej że tacy ludzie robią takie rzeczy. w końcu od tego zginą, to może wreszcie w ten sposób sie przekona reszte... k**** trzeba być debilem, żeby próbować takich wariacji. Quote Link to post Share on other sites
Foka Posted June 27, 2007 Report Share Posted June 27, 2007 Wszelkie opisy, porady jak zrobić spudgun'a, opisy własnych doświadczeń z nimi, a szczególnie propozycje użycia spudgun'a w AS będą kasowane, a autorzy banowani. Quote Link to post Share on other sites
Dundee Posted June 28, 2007 Report Share Posted June 28, 2007 słuchajcie, a może to lepiej że tacy ludzie robią takie rzeczy [...] ...zamiast robić takie rzeczy w domu, niech lepiej obejrzy BRAINIAC-a - oni to już zrobili i przestrzegali żeby samemu tego w domu nie praktykować :wink: Quote Link to post Share on other sites
klepczar Posted August 19, 2007 Report Share Posted August 19, 2007 może moździerzem to to nie bedzie ale problem miotania granatów na daną odległosć (i to względnie celnie) rozwiąże :) widział ktoś kiedyś taką rozstawianą wędkarską procę zanętową? :] toż to nawet przyrządy celownicze posiada :uśmiech: Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts