jakubpoz Posted December 31, 2014 Report Share Posted December 31, 2014 Witam Wczoraj doszla do mnie replika R28 od krakmanow. Mam z nia jednak problem, poniewaz gazu starcza na ok. 10 strzalow. Pierwsze 3-4 strzaly sa mocne i gaz az sie rozpryskuje sie z repliki. Kolejne strzaly sa słabe. Ostatni strzal konczy sie z zamkiem w pozycji tylnej i gaz ucieka lufa. Mam problem rowniez z hop upem, w ogóle nie kreci. Bez roznicy czy jest na maxa czy na minimum, to i tak kulki szybko spadaja. Jeszcze jakby tego bylo malo zdarza sie jak strzelam "na sucho" (bez magazynka) to trzeba kilka razy wcisnac spust. Nie wiem czy mozna to zrobić w domu bez odsylania na gwarancje. Z gory dzieki za pomoc :D Quote Link to post Share on other sites
Urban47 Posted December 31, 2014 Report Share Posted December 31, 2014 Przede wszystkim - magazynek ładujesz do góry nogami? Magazynek masz szczelny? Nie syczy nigdzie? Wsadź napełniony gazem do miski z wodą i sprawdź czy nigdzie nie uciekają bąbelki. No akurat ostatni strzał powinien się kończyć zamkiem z tyłu (o ile nie masz już kulek w magazynku). Co do hu to możliwe że jest smarem zaciapany. Postaraj się delikatnie przetrzeć gumkę przy pomocy wyciora. Ale z czasem powinno się samo uruchomić. Kompletnie nie wiem o co ci chodzi z tym strzelaniem na sucho - możesz lepiej to opisać? Quote Link to post Share on other sites
Nitro Posted December 31, 2014 Report Share Posted December 31, 2014 Rozbierz bb unit i hopka, i wyczyść go z syfu. Klamka nie powinna pluć gazem dookoła, to raz. Wszystko delikatnie przesmaruj olejkiem silikonowym. A dwa. Wsadź mag do zamrażarki na 10 minut i potem go nabij, zobacz czy pomoże. Quote Link to post Share on other sites
jakubpoz Posted December 31, 2014 Author Report Share Posted December 31, 2014 (edited) A nie stracę gwarancji? Bb unit to ten caly mechanizm co miesci sie w zamku? To moja pierwsza klamka wiec nie znam za bardzo budowy i nazw :D A i z magazynka gaz nie ucieka. Laduje "do gory nogami". Edited December 31, 2014 by jakubpoz Quote Link to post Share on other sites
Urban47 Posted December 31, 2014 Report Share Posted December 31, 2014 Co ma zmienić to z zamrażarką? pierwszy raz o tym słyszę i jestem ciekawy. Quote Link to post Share on other sites
jakubpoz Posted December 31, 2014 Author Report Share Posted December 31, 2014 Dostalem sie do srodka i zobaczylem cos takiego: http://imgur.com/t0ohwAx?desktop=1 Chyba cos z nia nie tak :/ Quote Link to post Share on other sites
Nitro Posted December 31, 2014 Report Share Posted December 31, 2014 Co ma zmienić to z zamrażarką? pierwszy raz o tym słyszę i jestem ciekawy. Mniejsza temperatura, mniejsza objętość gazu, krótko mówiąc więcej wejdzie. Do autora. Masz uszkodzony bb unit. Powinna być tam pokrywka. Quote Link to post Share on other sites
jakubpoz Posted December 31, 2014 Author Report Share Posted December 31, 2014 Tzn jest pokrywka, ale pod nia jest taka zmaskarowana sprezynka. Quote Link to post Share on other sites
jakubpoz Posted December 31, 2014 Author Report Share Posted December 31, 2014 Złożyłem wszystko do kupy i cały czas gaz pryska spod zamka. ;/ Quote Link to post Share on other sites
grzesio93 Posted December 31, 2014 Report Share Posted December 31, 2014 Złożyłem wszystko do kupy i cały czas gaz pryska spod zamka. ;/ A jak dociśniesz magazynek to masz tak samo? Nie wiem co to jest za sprężynka, tam powinna być jedna ale nie w tym miejscu. No chyba że to jakiś inny system albo ja czegoś nie wiem. Quote Link to post Share on other sites
pan kozaq Posted December 31, 2014 Report Share Posted December 31, 2014 Gwarancja, niech Ci na na nową wymienią lub zwrot kaski Quote Link to post Share on other sites
-Otto- Posted December 31, 2014 Report Share Posted December 31, 2014 Grzesio, w R28 Army zrobiło atrapę iglicy zamiast śrubki - stąd ta sprężynka. Quote Link to post Share on other sites
jakubpoz Posted December 31, 2014 Author Report Share Posted December 31, 2014 Jak dociskam magazynek jest to samo. A te czynności co wykonalem nie sprawiaja, ze tracę gwarancje? Quote Link to post Share on other sites
Nitro Posted December 31, 2014 Report Share Posted December 31, 2014 Nie nie straciłeś, bo nic takiego nie zrobiłeś. Quote Link to post Share on other sites
jakubpoz Posted December 31, 2014 Author Report Share Posted December 31, 2014 Bede pisal do taiwana o naprawe albo wymiane. Dzieki wszystkim za pomoc :) Quote Link to post Share on other sites
pan kozaq Posted December 31, 2014 Report Share Posted December 31, 2014 Nie naprawe- wymiana na nowy, albo zwrot pieniędzy. Quote Link to post Share on other sites
Mad Mat Posted March 23, 2015 Report Share Posted March 23, 2015 Witam, odkopuję temat, z tego samego powodu, z jakiego pisał tutaj jakubpoz. Jest to moja pierwsza tak "zaawansowana replika", wcześniej używałem tylko prostych plujek za 60zł. Zachęcony pozytywnymi opiniami na internecie, jak i opinią sprzedawcy zakupiłem R28 w okolicach czerwca ubiegłego roku, w taiwangunie. Już na pierwszej strzelance były z nim problemy, nie dość, że gazu rzeczywiście starczało na parę strzałów, to jeszcze w pewnym momencie zamek zablokował się w połowie lufy i uniemożliwił dalsze strzelanie. Oczywiście, w swojej naiwności, po powrocie ze strzelanki udałem się do taiwanów, zwracając pistolet na gwarancji, licząc na to, że usterki znikną. Pistolet wrócił i rzeczywiście zamek znowu chodził tak jak powinien, jednak na kolejnej strzelance wyszło, że nadal wystrzelenie chociażby jednego magazynka graniczy z cudem (w sumie tylko raz udało mi się z tego pistoletu wystrzelać pełen magazynek). Pistolet po paru strzałach (zazwyczaj 8-10) po prostu nie ma już gazu. Przy strzelaniu widać, jak gaz wylatuje bokami przy zamku, zakładałem, że tak w replikach z bb powinno być. Dodatkowo tak już po 2 magazynkach pistolet ma tendencję do wyplucia całego gazu przy jednym strzale oraz zamek po opróżnieniu magazynka nie blokuje się w pozycji "pustej". Oczywiście byłem z nim w taiwangunie, w sumie 3 razy, ale za każdym razem słyszałem wymówkę o "niskiej temperaturze". W takim razie optymalna temperatura do strzelania z tego pistoletu to chyba 50 stopni Celsjusza. Czuję, że zrobili ze mnie idiotę za moje własne pieniądze, generalnie cała sprawa strasznie zraziła mnie zarówno do gazówek, jak i taiwanguna. Niestety gwarancja minęła z 3 miesiące temu, czy istnieje jakaś szansa na odratowanie tego gnata? Czytałem gdzieś na anglojęzycznych stronach, że stockowy magazynek do tego pistoletu jest dziadowski, i żeby go od razu wymienić na magazynek TM, ale wolę się upewnić, czy to wina maga, zanim wydam połowę równowartości pistoletu na sam magazynek. Quote Link to post Share on other sites
Urban47 Posted March 23, 2015 Report Share Posted March 23, 2015 A jak napełnisz magazynek to jakoś syczy? Słychać że gaz ucieka? Poza tym przesmaruj cały mechanizm. Quote Link to post Share on other sites
Mad Mat Posted March 23, 2015 Report Share Posted March 23, 2015 Magazynek ani trochu nie syczy, nic nie ucieka. Mechanizm jest cały przesmarowany, to chyba jedyna rzecz, jaką w tym taiwangunie z tym pistoletem zrobili. Quote Link to post Share on other sites
Urban47 Posted March 23, 2015 Report Share Posted March 23, 2015 A nie dajesz np za mało gazu? Psiknij też olejkiem sylikonowym na uszczelki maga Quote Link to post Share on other sites
Mad Mat Posted March 23, 2015 Report Share Posted March 23, 2015 Gazu pakuję ile wlezie. Aktualnie nie mam olejku silikonowego, odezwę się jak go kupię. Quote Link to post Share on other sites
Mad Mat Posted March 24, 2015 Report Share Posted March 24, 2015 Olejek silikonowy pomógł, teraz jedno nabicie starcza na ok 1,5 maga. Widocznie to żółte, grudowade i tłuste paskudztwo, którym uwalone jest wnętrze pistoletu to chyba nie olejek silikonowy. Dzięki! :) Quote Link to post Share on other sites
Urban47 Posted March 24, 2015 Report Share Posted March 24, 2015 To dobrze że pomogło. Przesmarowanie co jakiś czas olejkiem uszczelek nie zaszkodzi, ale też nie używaj go w nadmiarze. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts