NooBSaiboT Posted January 3, 2015 Report Share Posted January 3, 2015 (edited) Witam. Mam problem z szczelnością w replice firmy socomgear m4. Mianowicie składam je znajomemu i sprawa wygląda tak. Na samym początku replika była na maxa nieszczelna, tzn. głowica tłoka i jej oring w ogóle się nie doszczelniał, na głowicy cylindra uciekało sporo powietrza, na dyszy to samo też przewiewy. Postanowiłem więc wymienić oring głowicy tłoka, głowicę cylindra na szczelną (nie pamiętam jakiej firmy ale bodajże stare classic army, ważne że szczelne) do tego dysza na shs czerwona. Do tego zamontowałem do testów sprężynę ubitą m90 (waga springa 5,5kg) powinno dawać mniej więcej 290fpsów. Mój rezultat- 245fps..... Sprawdzałem cały układ po kolei i na całym zestawie łącznie z komorą i lufą przy rozebranym gb jest strzykawka, jak to ktoś kiedyś pisał 4lvl szczelności. Do tego sprawdziłem na złożonej replice sam zestaw cylindra z włożoną sprężyną i wysuniętą dyszą by sprawdzić szczelność na dyszy. Sprawdziłem to w ten sposób że zatkałem głowice cylindra tak by nie było przelotu tam a dysza byłą wysunięta i dmuchnięciem w lufę sprawdzałem czy jest szczelne- nie szło dmuchnąć i nigdzie nie syczało czyli powietrze dyszą czy komorą czy gumką nie ucieka według mnie czyli mam szczelną dyszę jak i cały układ. Co do cylindra i długości lufy to lufą to madbull precka jakaś tam długość ok 300mm i cylinder typ 2. Czytałem pare tematów, i znaczenie może mieć też jakość wykonania cylindra jak i oring głowicy tłoka co już w sumie sprawdziłem i dało to rezultaty ale nie do końca te co chciałem. Mianowicie oring który dawał 250fpsów był bardzo szeroki, za szeroki co według mnie powodowało tarcie. Postanowiłem zmienić oring na inny, nie za bardzo szczelny bo przy zatkaniu dyszy powietrze uciekało cylindrem i głowicą tłoka- rezultat na chrono? zamiast 245 pokazało się 264 o0..... Podsumowując pytanie do was. Co mogę jeszcze sprawdzić? Zmienić oring na idealnie dopasowany? Wymienić cylinder? Co do dopasowania komory do czoła szkieletu gearboxa nie wydaje mi się żeby tam było coś źle zmontowane ponieważ patrząc przez otwór do regulacji HU widać że komora siedzi sztywno i prosto przy szkielecie więc nie ma chyba tam prawa nic uciekać ani dysza nie jest za krótka. Z ciekawostek kolega wcześniej jakieś pół roku temu chronował te replikę na m110 na tym nieszczelnym układzie (chociaż wtedy nie wiadomo bo mogło być to jeszcze szczelne) chrono wykazało 370fpsów. Proszę o porady jeśli ktoś jest łaskawy, jeśli był taki temat to prosiłbym o przekierowanie, a jeśli ktoś chce tylko nabijać posty to najlepiej niech nic nie piszę. Dziękuję z góry. p.s zapomniałem dopisać że głowica tłoka to czarna g&g stockowa. Jeśli coś jeszcze zapomniałem to napiszę. Edited January 3, 2015 by NooBSaiboT Quote Link to post Share on other sites
Merrowing Posted January 3, 2015 Report Share Posted January 3, 2015 Nie mam może zbyt bogatego doświadczenia z serwisowaniem replik (4 swoje), ale ja najpierw poszukałbym nadlewek czy pęknięć w głowicy tłoka, tam gdzie siedzi uszczelka. Ew po prostu sprawdziłbym na innej głowicy. W międzyczasie pewnie bym pokombinował z innym oringiem głowicy tłoka, takim który na głowicy nie leży zbyt mocno, a uszczelnia się dopiero w czasie dopychania tłoka. Jeśli można (tj jeśli nie jest chromowany) to wypolerowałbym jeszcze cylinder. Ewentualnie też ponawiercał tłok. Na koniec pewnie sprawdziłbym całość na innej sprężynie, bo diabli wiedzą ile ta teraz dokładnie ma. Quote Link to post Share on other sites
NooBSaiboT Posted January 3, 2015 Author Report Share Posted January 3, 2015 Ogółem problem prawie rozwiązany. Wymieniłem oring na bardziej dopasowany i się uszczelniał prawidłowo i nie tarł. Efekt 276 -280fpsów na ubitej m90 czyli takie m80 można powiedzieć. Waga spring tak jak pisałem 5,5kg. Można jeszcze parę fpsów uzyskać poprzez dopasowanie wszystkiego tzn. gumka HU teflon fix bo jeszcze nie zrobiłem ale zrobię, do tego tak jak kolega Merrowing pisze wypolerować cylinder też nie zaszkodzi oraz pokombinować z inną głowicą tłoka lecz ta g&g jest dobrej jakości nie ma nadlewek czy niedoróbek. Kolega na tej samej sprężynie max co wycisnął to 285 290 fpsów więc walka o 10 fps to moim zdaniem walka warta świeczki. Jak ktoś jeszcze ma jakieś info co by można w sumie jeszcze pokombinować, szczególnie tyczy się to tych superserwisantów którzy niby na m90 osiągają ponad 330fpsów itd. chciałbym jeśli można dowiedzieć się jak takie coś uzyskać. Quote Link to post Share on other sites
tred211 Posted January 3, 2015 Report Share Posted January 3, 2015 To ja jednak nabije posta. Tutaj odpowiedzi nie uzyskasz..... ;) Quote Link to post Share on other sites
Huba_lbn Posted January 3, 2015 Report Share Posted January 3, 2015 Nie to że nie uzyskasz odpowiedzi, tylko ciężko zdalnie w czymś takim pomóc, jest nieszczelność i trzeba ją znaleźć i usunąć, najczęściej jest na styku dyszy i gumki. A sprężyna sprężynie nie równa. Kupujesz M90 jednej firmy i masz 300 fps, kupujesz drugiej i masz 330 ;) Quote Link to post Share on other sites
NooBSaiboT Posted January 3, 2015 Author Report Share Posted January 3, 2015 To ja jednak nabije posta. Tutaj odpowiedzi nie uzyskasz..... :icon_wink: Hah. Maciej. Odpowiedzi dostanę ale czy będą one odpowiedziami na moje problemy z repliką :] ? Ogólnie problem raczej rozwiązany. Jak pisałem wcześniej oring na którym ta sprężyna dawała 245fps był zbyt szczelny, oring nie może być mega szczelny bo wtedy powstaje tarcie tak ja twierdzę może jest inaczej nie wiem lecz po zamontowaniu nieszczelnego oringu był wzrost fpsów. Ogólnie ostatecznie zamontowałem taki oring jaki miałem ale i tak nie jest on odpowiedni tzn. ucieka trochę fpsów na tym m90 ubitym jest około 270 275 a mogło by być ok 290 lecz nie mam oringa który byłby idealnie dopasowany. Ostatecznie po złożeniu repliki na sprężynie o wadze 8,3kg (trochę ubite m110) chrono pokazuje 346-355fpsów skok fpsów jak na moje trochę duży ale to już wina zbyt słabego oparcia komory o szkielet moim zdaniem. Podsumowując wydaje mi się że gdyby dać odpowiedni oring na głowicy tłoka rezultat by był lepszy trochę ponieważ reszta układu jest szczelna. Tylko zastanawiam się cały czas gdzie są ci wszyscy serwisanci znawcy którzy twierdzą że na m130 bez BU idzie uzyskać spokojnie 500fpsów bo odnoszę wrażenie że ludzie niektórzy tak piszą żeby być fajni albo coś lecz miło byłoby gdyby ktoś mnie oświecił jego teoriami podpartymi oczywiście logicznym wytłumaczeniem :]. Quote Link to post Share on other sites
zajcu97 Posted January 3, 2015 Report Share Posted January 3, 2015 Te 500fps to na SP130 guardera ze starej serii, po prostu sprężyny miały większego kopa niż powinny według oznaczeń oto cała magia. Tak jak ci kolega post wyżej napisał, sprężyna sprężynie nie równa. Quote Link to post Share on other sites
NooBSaiboT Posted January 3, 2015 Author Report Share Posted January 3, 2015 (edited) No dobra tak czy inaczej. Załóżmy że sp130 guardera to sp140. Według danych teoretycznych sp140 daje 460fpsów przy szczelnej replice tak dobrze mówię ? No to skąd bierze się kolejne 40fpsów bez BU oczywiście? Ja rozumiem 20 fpsów bo lufa prec np długa i cylinder zerowy to ok ale np przy krótkiej lufie i innym cylindrze Na sp 140 ponad 500fps bez BU ? Znajomy raz składał m16 pj. Sp 130 z starej serii,cylinder zerowy elementa, głowice shs dysza shs wszystko bardzo szczelne, lufa kmhead guma g&g, komora elementa wynik- 470fpsów. To czemu nie było 510 na przykład? Edited January 3, 2015 by NooBSaiboT Quote Link to post Share on other sites
Rikardo015 Posted January 3, 2015 Report Share Posted January 3, 2015 To dlaczego ja na m115 czy m120 CA wyciągam na stok gumce lufie jedynie sping wymieniony 450fps w falu JG? W cm.045 na gumce niebieskiej MB i 6 miesięcznej katowanej na auto m120 SHS 455 fps. wydaje mi się że to zależy od uszczelnienia z gumką . Quote Link to post Share on other sites
NooBSaiboT Posted January 3, 2015 Author Report Share Posted January 3, 2015 (edited) No dobra dobra a ważyłeś te sprężyny ? Jaki typ cylinda i dlugość lufy i czy jest to precel czy stock? No i było to m115 czy m120? I Oprócz tego co robiłeś jeszcze ? Oringi zmieniałeś itd ? Jak ten układ jest szczelny? Podziel się szczegółami w takim razie. Edited January 3, 2015 by NooBSaiboT Quote Link to post Share on other sites
Rikardo015 Posted January 3, 2015 Report Share Posted January 3, 2015 wiesz co nawet nie wiem podobno m120 ale dostałem używke i w mp5 dawała 370fps( a byłą na maxa szczelna może przez r-hop) :P potem w giecie wyciągałem 425 fps a w falu ostry wynik. Lufa z mb03 nawet klipsa na lufe nie ma bo inne zatrzaski guma stok a cylinder 0.Cm.045 tylko dysza na uszczelnioną za 6 zł i gumka na MB. Springów nie warzyłem. Quote Link to post Share on other sites
NooBSaiboT Posted January 3, 2015 Author Report Share Posted January 3, 2015 To zważ te sprężyny a później chwal się wynikami :]. Quote Link to post Share on other sites
Huba_lbn Posted January 4, 2015 Report Share Posted January 4, 2015 W ogóle przydał by się temat z wagami sprężyn, a może taki jest? Wieczorkiem zważę te które mam. Quote Link to post Share on other sites
erykxdxd Posted January 4, 2015 Report Share Posted January 4, 2015 Coś, gdzieś było. A tak wg z kad tyle kg sie bierze u was z tych spreżyn? Quote Link to post Share on other sites
Huba_lbn Posted January 4, 2015 Report Share Posted January 4, 2015 Bo waży się siłę nacisku sprężyny, a nie sprężynę, taki skrót myślowy. Quote Link to post Share on other sites
Nath Posted January 4, 2015 Report Share Posted January 4, 2015 To dość wyjątkowa sytuacja, ale w M4 magazynek potrafi odsunąć komorę od czoła gb i w tym miejscu potrafi powstać przedmuch. Miałem tak w jednej ze swoich replik-na jednych magach 450FPS, na innych 410-420FPS. Problem rozwiązał kawał starej spręzyny założony na lufę przed komorę HU, który gwarantował jej stały docisk do czoła gb, no i żmudne sprawdzanie na chrono które magi dają jakie fps :(. Quote Link to post Share on other sites
NooBSaiboT Posted January 4, 2015 Author Report Share Posted January 4, 2015 (edited) Znaczy się ja pisałem już że komora jest stabilna tylko nie napisałem czy na każdym magu. Sprawdzę to również słuszna uwaga. Problem z dociskaniem komór w tych replikach jest taki że nie ma tam miejsca na sprezynkę dociskającą na lufę tylko jest to miejsce na śmieszną sprężynkę od długopisu która praktycznie nic nie da.... Trzeba rozwiercać rozwietakiem a nie dysponuję takimi narzędziami niestety. Ale jestem pewien do tego oringu na głowicy tłoka bo jak pisałem wcześniej, na mega szczelnym, za szczelnym oringu bylo 245 na tej 5,5kg sprezynie a na nieszczelnym oringu wzrosło do 265.... Edited January 4, 2015 by NooBSaiboT Quote Link to post Share on other sites
Rikardo015 Posted January 4, 2015 Report Share Posted January 4, 2015 Coś z tymi oringami jest ja w emce miałem jak przyszła (używka) 365-370fps ale zobaczyłem że oring w ogóle sie nie uszczelnia doszczelniłem układ który był nieszczelny, nie ruszając komory, oring dałem co sie idealnie uszczelniał ale ciaśniejszy i fps 350-355 więc coś jest w tych oporach na oringach. Quote Link to post Share on other sites
zajcu97 Posted January 4, 2015 Report Share Posted January 4, 2015 Od oporów sporo zależy. Ostatnio miałem u siebie aug od JG, wynik 360fps na totalnym stocku. Jedyne co zrobiłem to dałem inny oring rozmiarów systemy, który był o połowę cieńszy a uszczelniał się tak w miarę bez szału. Wynik po złożeniu 410fps. Quote Link to post Share on other sites
wiciok Posted January 4, 2015 Report Share Posted January 4, 2015 Odnośnie ważenia sprężyn, to można to traktować wyłącznie orientacyjnie. Niestety nie jest to miarodajny wyznacznik czegokolwiek. Przykład - sprężyna stock z MP5 CA - 7,4kg, SP120 - 7,8kg, M85 Tornado - 4,7kg. Także możecie sobie dać na wstrzymanie z tym ważeniem. Quote Link to post Share on other sites
tred211 Posted January 4, 2015 Report Share Posted January 4, 2015 I to właśnie pokazuje, że oznaczenia możemy wyrzucić do kosza. Najbardziej miarodajne by było zmierzenie siły z jaką głowica tłoka uderza w głowicę cylindra. Quote Link to post Share on other sites
wiciok Posted January 4, 2015 Report Share Posted January 4, 2015 To dlaczego ja na m115 czy m120 CA wyciągam na stok gumce lufie jedynie sping wymieniony 450fps w falu JG? W cm.045 na gumce niebieskiej MB i 6 miesięcznej katowanej na auto m120 SHS 455 fps. wydaje mi się że to zależy od uszczelnienia z gumką . M115, 120, a może to było jednak 130? No właśnie. A pozostałe repliki pewnie były nieszczelne. A SHSy, przynajmniej te słabsze dają więcej fps niż powinny. Odnośnie Guarderów, to z tematu o nich: Przy czym to wtedy nie było SP130 tylko SP150 z mylonym oznaczeniem. Teraz Guarder to naprostował i tyle w tym filozofii. Jeśli ktoś ma zapędy na bicie rekordów fps to musi szukać czegoś nowego. Quote Link to post Share on other sites
zajcu97 Posted January 4, 2015 Report Share Posted January 4, 2015 A na to nie mają też wpływu takie czynniki jak waga tłoka z głowicą, tarcie uszczelki z powierzchnią cylindra? Jeśli takie czynniki spowolnią lecący tłok to siła wyjdzie mniejsza. Quote Link to post Share on other sites
NooBSaiboT Posted January 4, 2015 Author Report Share Posted January 4, 2015 Ale na wstrzymanie tak samo możesz sobie dać z oznaczeniami typu m120... Ja nie mówię że trzeba ważyć sprężyny ale dla mnie to bardziej wiarygodny wynik niż te śmieszne cyferki. Nawet kolega jakiś pisał kiedyś na forum o tych wagach że 7,5kg waży m100, i co 1,5kg rośnie co stopień mówie o springach guardera starej serii. Co do tej nieszczelności to naprawdę co raz bardziej się przekonuje że oring.... znajomy mi wczoraj mówił że miał mega szczelnego oringa i wychodziło 440fps na danej sprezynie a zmienił oring i nagle wzrostło o 30fpsów.... Quote Link to post Share on other sites
wiciok Posted January 4, 2015 Report Share Posted January 4, 2015 I to właśnie pokazuje, że oznaczenia możemy wyrzucić do kosza. Najbardziej miarodajne by było zmierzenie siły z jaką głowica tłoka uderza w głowicę cylindra. Otóż to - to, że 2 sprężyny wymagają podobnej siły do ściśnięcia nie oznacza z automatu, że będą się rozprężać tak samo. Co najwyżej może to nam pokazać jak będzie męczyć się silnik, ale nie ile fps wyjdzie. A na to nie mają też wpływu takie czynniki jak waga tłoka z głowicą, tarcie uszczelki z powierzchnią cylindra? Jeśli takie czynniki spowolnią lecący tłok to siła wyjdzie mniejsza. No mają, ale to nie są aż takie różnice. Porównywałem tłok shsa z różnymi alu głowicami z tłokiem stokowym ze stokową głowicą i różnice to Ale na wstrzymanie tak samo możesz sobie dać z oznaczeniami typu m120... Ja nie mówię że trzeba ważyć sprężyny ale dla mnie to bardziej wiarygodny wynik niż te śmieszne cyferki. Noo, jeśli sprężyna dająca w porywach 280fps waży tyle samo co SP120 dające trochę ponad 400, to rzeczywiście, bardzo wiarygodne to jest... Odnośnie szczelności oringów, to temat większych fps mimo braku strzykawki był już poruszany w jakimś temacie. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts