Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

cyma 522

Guest cody234

Recommended Posts

A w mojej powiem że jakbyś wyrwał takiego ak w cenie do 250zł to tak - nada sie, W tej cenie która jest na taiwangunie nie opłaca się, za ok. 50 zł więcej masz g36 boyi(http://www.taiwangun.com/g-001-boyi?from=listing&campaign-id=19) i znaną i wytrzymała cymę 0.28(http://www.taiwangun.com/cm-028?from=listing&campaign-id=19 , http://www.taiwangun.com/cm-028a-tactical?from=listing&campaign-id=19 ) . W tym zakresie cen nie znajdziesz nic lepszego w sklepach.

ps: po rozmowie z właścicielem spartaka dowiedziałem sie że na kartonie do niego było widoczne napisane "cm520" a na styropianie jest odlew z napisem "0.28A"

Tylko nie każdego stać stać na rk-01 , jakby chciał metalowego kałącha to by brał metalowego kałacha.

Reasumując: cymka 0.28 i g36 boyi aktualnie sa lepsze aniżeli ta cyma 522. W ekipie posiadamy obydwie repliki, cyma ma już 5 lat na karku - przeżyła trzy mocne złamania na pół, zalanie jak traktowanie jako replika treningowa do sztuk walki. Gb o ile nic nie zmieniasz jest nie do zajechania - ze środka wyciągałem całe liście a nadal replika strzelała i miała zasięg. Boyi ma w porównaniu do cymy o wiele bardziej awaryjne bebechy jednak za nim przemawia lepsze wykonanie zew. jak i blowback. Obydwie repliki są dobre dla początkującego.

W sprawie postu wyżej - rk-01 jest poziom wyżej od cymy 0.28, jednak jest on w innym zakresie cenowym niż poczciwa cymka.

Cyma 028 ma gearboxa nie do zajechania - to fakt. Trzeba mieć chyba mega pecha by coś z nią było nie tak. W stocku strzela porównywalnie z RK, co prawda wygląda gorzej i jest delikatniejsza zewnętrznie (aczkolwiek nie jest tak delikatna by rozpadać się od samego patrzenia), ale wydaje mi się, że jest mniej awaryjna niż RK - jak się przegląda forum to rzadko widzi się tematy dot. awarii Cm 028, a o RK można dość często poczytać. Może wynika to z teraźniejszej popularności Boyców - jest ich więcej więc to normalne, że częściej się psują.

Bo ja wiem... Mam Cymę mającą 4 czy 5 lat. Fakt, ułamała się kolba, ale nigdy nie broniłem kolb wersji B i S. Fakt, na tyłku jest lekko pęknięta (ale to zrobił gość od którego replikę kupiłem jakieś 3 lata temu więc na czas bym tego nie zwalał). Fakt, pękło mocowanie tej półeczki, która jest pod deklem, a nad gb - jest to jedyna usterka, którą mógłbym zwalić na kruchość spowodowaną czasem (chociaż trzeba stwierdzić, że przywaliłem wtedy lufą w ziemie). Replika luzu nigdzie nie złapała i fpsów też raczej (podkreślam, że to subiektywne odczucie oparte na osobistej obserwacji) nie straciła. Może mam jakiś dobry egzemplarz.

W każdym razie, spór Cyma vs Boyi jest raczej nierozstrzygalny bez dobrych badań (chociażby ankietowych), ale ja bym Cymy 028 nie skreślał. Szczerze mówiąc gdybym teraz, posiadając wiedzę, miał wybierać replikę na początek to nie wiem czy wybrałbym Cymę czy Boyi.

Ale i tak wszystko sprowadza się do budżetu jaki się akurat posiada.

Dla jednych 400 czy 600 to mała różnica, inni poza 350 nie mogą wyjść ani o złotówkę. Jeszcze inni zaczynają mając 2k.

Można by zrobić ranking co się opłaca kupić za 50, 100, 150 itd. Ale po co? Jak ceny się zmieniają ze względu na wieczne promocje, a nowy i tak nie przeczyta przykljonych tematów tylko spyta co kupić za XXX PLN.

Prośba co do opisu - nic na oko. Odległość strzałów zmierzona na oko, krokami, stópkami czy innymi niemiarodajnymi sposobami guzik nam powie. Tak samo "jest celny" - postaw tarczę, zmierz wielkość tarczy (fajny patent to duża tarcza np. karton, na którą doklejasz mniejszą - kartkę A4), zmierz odległość od tarczy, napisz jakimi kulkami strzelałeś i podaj wyniki - ile kulek w małą tarczę, ile w dużą, ile w ogóle nie trafiło.

To nic osobistego, ale widziałem już dość "testów" wykonanych przez zielonych, którzy w życiu nie mieli repliki w rękach by powiedzieć, że 99% z nich jest gówno warte.