policeman16 Posted January 20, 2015 Report Share Posted January 20, 2015 Witam serdecznie. :) W ASG bawię się już jakiś czas, ale od bardzo dawna nie robiłem zakupu żadnej repliki, części czy chociażby baterii. Dotąd po... "rozstrojeniu" mojej jechałem na jakiś pożyczonych, teraz jednak mam dostępność środków i chciałbym zakupić własną. Mam replikę karabinu CM028 bez żadnych ulepszeń. Nie wiem czy będę ją zmieniał, dlatego szukam na razie baterii, którą ewentualnie dopasuję do innej repliki(ale niekoniecznie, może jednak będą po prostu ulepszenia). Chciałbym do niej zakupić baterię i ładowarkę, jednak pojęcia nie mam jaką. Znalazłem, że akumulator ma napięcie domyślnie 8,4V, jednak jestem laikiem w tej sprawie i nie wiem, czy może być tylko 7,4V, jeżeli taką baterię bym zakupił. Jak to wpłynie na działanie repliki? Znalazłem fajną ofertę taniej ładowarki: http://www.taniemilitaria.pl/mikroprocesorowa-ladowarka-lipo-p-1719.html#.VL5pldJMxgg A do niej którąś z baterii: http://www.taniemilitaria.pl/akumulator-lipo-74v-2000mah-1530c-modulowy-bat-p-2625.html?cPath=3_79_80#.VL5t69JMxgg lub http://www.taniemilitaria.pl/akumulator-lipo-74v-2300mah-20c-bat-p-2508.html?cPath=3_79_80#.VL5t69JMxgg Może mi ktoś jakoś w tym temacie pomóc? Coś polecić może, jeżeli nie to. P.S. Czy baterie LiPo także muszą być rozładowywane do końca, aby nie było powikłań? Jak o nie dbać tylko z ładowarką? Pozdrawiam. Quote Link to post Share on other sites
Huba_lbn Posted January 20, 2015 Report Share Posted January 20, 2015 Ładowarka i baterię dadzą radę, nie są jakieś super jakościowo, ale do ASG nie trzeba też super baterii. Nie wiem tylko jak z cenami. Warto przejść się do sklepu modelarskiego w okolicy lub w internecie i tam zobaczyć ceny, często jest taniej. LiPo 7,4 da takiego samego lub większego ROF'a (Rate of Fire) jak NiMh 8,4. W lipo ważne jest aby jej za bardzo nie naładować, dlatego są specjalne ładowarki do LiPo i żeby za bardzo nie rozładować. Można to robić na słuch - kiedy słyszysz że batka już trochę zwolniła wyjmujesz i nie strzelasz, ale jest tu ryzyko. Lub można dokupić LiPo alarm który da sygnał dźwiękowy kiedy bateria spadnie do określonego napięcia. LiPo nie musisz rozładowywać do końca. Wystrzeliłeś jednego hi-capa na strzelance, możesz spokojnie tylko doładować batkę. LiPo może się samo-rozładować, ale trwa to miesiące. Jak strzelasz się raz na miesiąc to po prostu ładujesz batkę przed strzelanką i tyle. Jak wiesz że nie użyjesz batki przez powiedzmy 4 miesiące, to przydało by się ją zostawić z napięciem około 3,8V na ogniwo. Quote Link to post Share on other sites
policeman16 Posted January 20, 2015 Author Report Share Posted January 20, 2015 Dziękuję bardzo za wypowiedź. :) Quote Link to post Share on other sites
arend Posted January 20, 2015 Report Share Posted January 20, 2015 I uważaj na ten sklep. Nie jest on polecany, a wręcz zbiera negatywne opinie. Quote Link to post Share on other sites
policeman16 Posted January 21, 2015 Author Report Share Posted January 21, 2015 Dzięki, wezmę pod uwagę. :) Quote Link to post Share on other sites
mothzart Posted January 24, 2015 Report Share Posted January 24, 2015 "Podczepię" się pod ten temat, gdyż chyba najbliższy jest on mej rozkmince o lipo i CM028B (czyli 028S w wersji "taktycznej" - RIS'y [gdyby nie kolimator który akurat mam pod to bym wziął drewnianą wersję, ale... kompromis] i wygodny chwyt) Pytanie jest względnie proste planuje zakup LIPO pod tą replikę (jest to moja druga "backup'owo-pozycz-o-kumplowa" wersja - moim głównym sprzętem jest podtuningowane PJ SPR Mk 12). W SPR mam podwójne TURNINGI i przy próbie przełożenia ich okazuje się że niestety jest odrobinę za mało miejsca w CM02B na takie coś. Dlatego chciałbym się dowidzieć jakie LIPO zmieści się do "bezkolbowego" AK? Czy takie coś jak poniżej wejdzie? http://allegro.pl/lipo-turnigy-25c-50c-1300mah-7-4v-stick-i5016910835.html (WYMIARY Z AUKCJI: 168x18x18mm) Teoretycznie powinno, jak mierze je porównując do oryginalnych baterii, ale pewności nie mam - najlepiej jakby się wypowiedział ktoś kto w praktyce to sprawdził. Druga kwestia która mnie zastanawia to czy mogę stockowe bateryjki ładować inną ładowarką? Oryginalna ma parametry: 8,4V i 300mA i przy takiej trwa to ...5h :/ Mam natomiast dobrą ładowarkę (do keyborda): 9V i 1A gdzie ASGCalc mi mówi, że wtedy to 1,5h. Tylko czy to się nie sfajczy wszystko - pytam bo niestety moja wiedza dotycząca elektryczności, akumulatorków itd. w tym zakresie jest uboga ;P Z góry dzięki za odpowiedzi pzdr Quote Link to post Share on other sites
mothzart Posted January 24, 2015 Report Share Posted January 24, 2015 EDIT KOREKTA------------------ WYMIARY: 168x12x18mm Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts