PS TACTICAL GEAR Posted December 28, 2014 Report Share Posted December 28, 2014 Wydzielone z tematy [krawiec] archenemy1985. Y. Chciałbym jedynie zauważyć, że jedynym producentem który ma pozwolenie na wykonywanie ładownic projektu Supera jest PS Tactical Gear. Rozumiem, że Polska staje się chinami europy i kopiarstwo sięga powoli zenitu (niektóre firmy robią tylko to) jednak co innego szyć rzeczy zagraniczne, często nieosiągalne, a co innego kopiować wzory polskie praktycznie dostępne dla każdego... Prosiłbym więc o zaprzestanie szycia tych ładownic. Quote Link to post Share on other sites
archenemy1985 Posted December 28, 2014 Report Share Posted December 28, 2014 Nie będą odszyte kolejny raz , dla mnie to była robota customowa. Quote Link to post Share on other sites
maciejs Posted December 28, 2014 Report Share Posted December 28, 2014 Zabrzmiało jakby ktoś tu miał podwójne standardy. Quote Link to post Share on other sites
PS TACTICAL GEAR Posted December 28, 2014 Author Report Share Posted December 28, 2014 Chodziło mi o osoby m.in. Z tego forum które zajmują się robieniem kopii sprzętu bardzo ciężko dostępnego (np. W AOR1). Rozumiem również pojedyncze sztuki customów (naprawdę pojedyncze) a nie opieranie swojej produkcji np tylko na kopiach JPC jak niektórzy... Quote Link to post Share on other sites
maciejs Posted December 28, 2014 Report Share Posted December 28, 2014 PS TACTICAL GEAR << Spoko. Ja rozumiem. Ale tak tylko mówię że wydźwięk Twojej wypowiedzi był w stylu kopiowanie innych luz, kopiowanie mnie już nie. Quote Link to post Share on other sites
AndyWu Posted January 24, 2015 Report Share Posted January 24, 2015 Czy ładownica projektu Supera jest produktem chronionym prawnie (np. zastrzeżenie wzoru użytkowego) ? Quote Link to post Share on other sites
PS TACTICAL GEAR Posted January 24, 2015 Author Report Share Posted January 24, 2015 Czy twoje pytanie ma na celu nasunięcie wniosku, że jeżeli coś nie jest zastrzeżone jako wzór przemysłowy to można to z czystym sumieniem kopiować? Bo jeżeli tak, to niestety Polska tym bardziej zasługuje na miano chin europy przy tego typu rozumowaniu. Quote Link to post Share on other sites
AndyWu Posted January 24, 2015 Report Share Posted January 24, 2015 Moje pytanie ma na celu nasunięcie wniosku, że jeżeli coś jest tańsze, lepiej wykonane, z lepszych materiałów i w krótszym czasie, to dla klienta (np. mnie) jest to lepsze. W Chinach zazwyczaj robi się gówno z gówna (o szpej mi chodzi). U nas chłopaki robią bardzo fajne rzeczy z oryginalnych materiałów. Jeżeli Archenemy robi te same ładownice (poniekąd twojego pomysłu) co ty krócej i lepiej, to tylko świadczy o tym, że lepiej opanował pewne umiejętności krawieckie. Wolałbym kupić od niego tego typu ładownice, ponieważ nie czeka się miesiącami na pierdoły, jak u ciebie, to i kontakt z nim jest o niebo lepszy. Quote Link to post Share on other sites
PS TACTICAL GEAR Posted January 24, 2015 Author Report Share Posted January 24, 2015 Kończąc dyskusję, aby nie zaśmiecać koledze tematu - jeżeli ktoś robi kopię, nie ważne jakiej jakości, to wciąż jest to kopia, co nie jest do końca dobrym działaniem ( przykład Phantoma i Eagle Ind.). Btw. Skoro mówisz, że jest to lepsze i z lepszych materiałów, to rozumiem, że Archenemy używa czegoś lepszego niż cordura pierwszego gatunku, rzepy alfatex, plastiki ITW NEXUS i nici Amann? No i oczywiście posiadasz moje ładownice z najnowszych serii? Quote Link to post Share on other sites
shardac Posted January 29, 2015 Report Share Posted January 29, 2015 Bycie kopiowanym to najwyższa forma uznania. ;-) Przynajmniej wmawiam to sobie za każdym razem, kiedy ktoś podpierdziela mi zdjęcia. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts