Malik38 Posted February 1, 2015 Report Share Posted February 1, 2015 Witam. Powoli "składam" zestaw do ASG, na oku mam taki hełm i gogle: http://gunfire.pl/pr...SGT-Czarny.html http://www.taiwangun...&campaign-id=19 Oraz maska, która ma pełnić funkcję estetyczną oraz ochronną: http://gunfire.pl/pr...s-V2-Black.html Mam też pytanie odnośnie tej słuchawki: http://gunfire.pl/pr...I-oliwkowy.html Czy maska może tłumić nasze wypowiedzi ? Quote Link to post Share on other sites
MarekMac Posted February 1, 2015 Report Share Posted February 1, 2015 Gogle nie mają atestów! Nie są więc dobrą ochroną oczu. Hełm uchroni przed uderzeniem kulką, ale wątpie by ochronił przed czymś poważniejszym (spadający gruz itp.) Maskę kup siatkową bo taką kulka może przebić i w dodatku prawdopodobnie powiększy parowanie ochrony oczu. Czy ta maska, którą podałeś wytłumi rozmowę to nie wiem, ale siatkowa z pewnością przeszkadzać nie będzie. Quote Link to post Share on other sites
Malik38 Posted February 1, 2015 Author Report Share Posted February 1, 2015 Maska typu stalker wystarczy ? Quote Link to post Share on other sites
MarekMac Posted February 1, 2015 Report Share Posted February 1, 2015 Na ochronę zębów i nosa? Tak. Quote Link to post Share on other sites
Aliant Posted February 1, 2015 Report Share Posted February 1, 2015 Ten hełm do niczego sie nie nadaje. Będzie ci latał na głowie i przed niczym on nie ochroni. Jest wykonany ze sztywnego plastiku przy strzale z mocniejszej repliki peknięcie lub dziura gwaranowana. Quote Link to post Share on other sites
Malik38 Posted February 1, 2015 Author Report Share Posted February 1, 2015 W jakiej cenie są dobre hełmy ? Quote Link to post Share on other sites
Nath Posted February 1, 2015 Report Share Posted February 1, 2015 Kask proteca kosztuje 150-200 złociszy i wersja wake jest koszerna dla hamburgerów :D. Quote Link to post Share on other sites
wilq1979 Posted February 2, 2015 Report Share Posted February 2, 2015 Maskę stalkera można połączyć z zestawem słuchawkowym. Ja to zrobiłem z Bowmanem w wersji III. Na zdjęciu masz wersję II, bez dodatkowych uchwytów. Jeżeli chcesz, to mogę wieczorem wysłać zdjęcia (podaj mejla na pw). Quote Link to post Share on other sites
Sharikq Posted February 2, 2015 Report Share Posted February 2, 2015 Bez przesady ludzie. Ten tani mich spokojnie wytrzyma całe serie strzałów. Przedziurawić to tylko z przyłożenia można mocna repliką. Quote Link to post Share on other sites
Yahalom Posted February 2, 2015 Report Share Posted February 2, 2015 Tylko taki mały niuans - to nie jest replika MICHa, tylko PASGT FRITZ. Fasunek i zawieszenie są DO DUPY. Nie zapewniają ŻADNEGO trzymania głowy. Quote Link to post Share on other sites
wiciok Posted February 3, 2015 Report Share Posted February 3, 2015 A wracając do MICHów, to tanie chińczyki bynajmniej nie wytrzymają "całej serii strzałów". Jeden strzał ze stockowej emki Boyia z kilkunastu metrów potrafił zrobić w nim wgniecenie... Quote Link to post Share on other sites
Yahalom Posted February 3, 2015 Report Share Posted February 3, 2015 Mówisz o tych za ~45zł? Swego czasu zamówiłem jedną sztukę, która pękła (!) w transporcie ;D Grubość skorupy porównywalna jest z wcześniej wspomnianą kopią PASGT :) Quote Link to post Share on other sites
wiciok Posted February 3, 2015 Report Share Posted February 3, 2015 Niestety nie potrafię określić czy to był ten droższy czy tańszy, musiałbym spytać kumpla. Zresztą parę lat ten garczek już ma, wtedy stał chyba coś koło 70zł. Quote Link to post Share on other sites
Yahalom Posted February 3, 2015 Report Share Posted February 3, 2015 Te droższe (~90zł) są porządnie zrobione, odpowiednio grube i w miarę trzymają wymiar :) Quote Link to post Share on other sites
Malik38 Posted February 3, 2015 Author Report Share Posted February 3, 2015 Czyli jaki hełm kupić ? Może trochę późno pisze ale nie chce się porywać na głebokie wody i zaczynać od CQB. Chcę zacząć od potyczek w lesie. Quote Link to post Share on other sites
MarekMac Posted February 3, 2015 Report Share Posted February 3, 2015 Wg mnie hełm do lasu nie jest potrzebny. Kapelusz czy czapka z daszkiem są lepsze - lżejsze, przewiewniejsze. Quote Link to post Share on other sites
Malik38 Posted February 3, 2015 Author Report Share Posted February 3, 2015 A do CQB (gruz się nie sypie na prawo i lewo) ? Quote Link to post Share on other sites
MarekMac Posted February 3, 2015 Report Share Posted February 3, 2015 (edited) Zależy od miejscówki. Edytuj: ale zazwyczaj ludzie starają się wybierać miejsca względnie bezpieczne - ryzyko jednak zawsze istnieje. Edited February 3, 2015 by MarekMac Quote Link to post Share on other sites
Yahalom Posted February 3, 2015 Report Share Posted February 3, 2015 Wspominany już kask Pro-Tec. Albo "budżetowo" jego odpowiednik w sklepie rowerowym. Quote Link to post Share on other sites
WszystkoZajęte Posted February 3, 2015 Report Share Posted February 3, 2015 (edited) Zależy od miejscówki. Edytuj: ale zazwyczaj ludzie starają się wybierać miejsca względnie bezpieczne - ryzyko jednak zawsze istnieje. Nawet jeśli miejsce jest względnie bezpieczne i nie ma prawa się nic zawalić to trzeba wziąć pod uwagę fakt, że niektórzy mogą mieć dwie lewe ręce (i nogi) i na płaskiej powierzchni wyrżnąć pięknego orła (zupełnie jak moja luba :teeth:), a nie daj Boże głową pacną w ścianę. Do tego dochodzi ryzyko postrzału w głowę - w zeszłym roku w moim środowisku jeden człowieczek padł ofiarą takowego. Przez dwa tygodnie chodził z pięknym śladem. Edited February 3, 2015 by WszystkoZajęte Quote Link to post Share on other sites
wilq1979 Posted February 4, 2015 Report Share Posted February 4, 2015 Poniżej opisałem jak połączyłem słuchawki Bowman III z maską typu stalker: 1. W masce usunąłem dolną warstwę ochronną, złożoną z materiału, gąbki i kleju. 2. Uciąłem fragment maski z lewej strony tak, by w to miejsce weszła słuchawka Bowmana. 3. Maskę obszyłem wąskim paskiem materiału, tak by zasłonił druty i tym samym chronił twarz przed pokaleczeniem. 4. Po lewej stronie maski przymocowałem damską część zatrzasku. 5. Do dolnego uchwytu w Bowmanie przymocowałem męską część zatrzasku. 6. Przez górny uchwyt Bowmana z przodu oraz dolny z tyłu przeprowadziłem okrągła opaskę. 7. Do dolnego uchwytu przymocowałem również tylną taśmę naciągającą od maski Stalkera. 8. Górną opaskę Bowmana połączyłem z opaską okrągłą. Połączyłem ją również z górną opaską maski stalkera. Zdjęcia: https://drive.google.com/folderview?id=0B69D-yeGoWp3M0RPVTd2Z3NPRzQ&usp=sharing Wszystko połączyłem ze sobą bez cięcia opasek a materiałem łączącym był zielony drut ogrodniczy. Można tez użyć plastikowych opasek do kabli. Zatrzask łączący maskę z Bowmanem ma trochę luzu, tak by dostosowywał się do twarzy. Mikrofon od zestawu wtykam pod maskę - jest blisko ust. Ps. - przepraszam zainteresowane osoby za opóźnienie z postem. Złapałem kontuzję uda po koszu i musiałem się nią zająć. Quote Link to post Share on other sites
Sharikq Posted February 5, 2015 Report Share Posted February 5, 2015 Może on kupi hełm z odpustu za 10 zł ^^. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts