Gerard Heime Posted February 3, 2015 Report Share Posted February 3, 2015 Cześć! Dawno nie zajmowałem się airsoftem i totalnie wypadłem z obiegu. Niestety, ustawienia forum sprawiają, że nie mogę założyć tematu w dziale dla początkujących, więc pytam tutaj. Mam nadzieję, że ze względu na bardzo konkretny problem, wybaczycie to naruszenie zasad. Szukam dobrej jakości, realistycznie wykonanej repliki z blow backiem. W pierwszej kolejności interesuje mnie waga (z wpiętym magazynkiem) i wyważenie jak najbardziej zbliżone do oryginału, oraz wiernie odwzorowana praca mechanizmów (zamek zatrzymujący się w tylnej pozycji po wystrzeleniu ostatniej kulki, itd) oraz przyrządów celowniczych. W drugiej kolejności - dobre skupienie i niezawodność repliki. W trzeciej - cena i ew. oznaczenia broni jak w oryginale. Najlepiej gdyby była to replika jednego z pistoletów, których ostre odpowiedniki są dostępne na mojej klubowej strzelnicy: Walther P99, Steyr M9, Glock 17 lub 19, CZ75, ale mogą być też repliki innych, popularnych pistoletów 9mm. Repliki potrzebuję głównie do treningów "na sucho" (zanim wyrobię sobie pozwolenie na broń sportową i kupię ostry oryginał) i okazjonalnego strzelania - może uda mi się wrócić do airsoftu jak będę miał więcej czasu :-) Quote Link to post Share on other sites
-Otto- Posted February 3, 2015 Report Share Posted February 3, 2015 Nie podałeś budżetu, więc nieograniczony zakładam. Tokyo Marui + konwersja + tunning :P A ogólnie z podanych przez Ciebie, wybór zawęża się do Glocków i CZ75. Nie ma dobrej repliki P99 (no dobra, jest Maruzen, ale jak coś w nim padnie to jesteś ugotowany), tak samo i Steyra (Steyera?). CZ jest kilka, ale nie wiem jak z nimi, wiem że nie ma Marujca :P Za to jest taka z łuskami, ale full plastik i części też do tego nie ma. Nie myślałeś o PFC? Nie postrzelasz kulkami, ale za to masz łuski: http://www.modelguns.eu/glock_17.htm Quote Link to post Share on other sites
Gerard Heime Posted February 3, 2015 Author Report Share Posted February 3, 2015 Budżet - chciałbym zmieścić się w 600zł, ale w pierwszym poście celowo nie podawałem budżetu, bo nie znam teraz za bardzo realiów rynkowych i może po prostu ta kwota jest nierealna. Szczerze mówiąc myślałem o czymś stockowym, bo tak jak powiedziałem wypadłem z obiegu i musiałbym się mocno dokształcać - jakie części kupić, jak zrobić konwersję, itd. A masz na myśli coś konkretnego? Wolałbym (mimo wszystko) coś ASG a nie PFC, bo tak jak napisałem może zmotywuje mnie to do powrotu na strzelanki :-) Quote Link to post Share on other sites
-Otto- Posted February 3, 2015 Report Share Posted February 3, 2015 Mając budżet 600zł jesteś już w okolicach polskiej ceny TMki, może ściągając zza granicy wyjdzie taniej, nie orientuję się w cenach przesyłek replik. Tylko niestety, jak to TM, ma plastikowy zamek. Wymiana to kolejne 200zł za najtańsze modele. Można też polować na używkę. Quote Link to post Share on other sites
Gerard Heime Posted February 3, 2015 Author Report Share Posted February 3, 2015 OK, czyli gdybym chciał najlepszą (i przy okazji najdroższą opcję), to wychodzi TM + metalowy zamek. Coś jeszcze do wymiany, np. lufa zewnętrzna? Jakich producentów? Widziałem też coś takiego jak np. Elite Force 92FM, dedykowane ponoć do AIPSC. Warte uwagi? http://www.comando.pl/elite-force-92-fm-green-gas-asg-6mm,id537.html Quote Link to post Share on other sites
-Otto- Posted February 3, 2015 Report Share Posted February 3, 2015 Zewnętrzna jest czasem w zestawie, ja np kupując Shooters Design, w zestawie miałem lufę. A części wewnętrzne to już w zależności od potrzeb i widzimisię. U mnie klamka śmiga bez wymienionych zaworków w magach. Ta berettka z tego co mi się udało znaleźć to KWA... Części tunningowych raczej nie ma, zamienne chyba tylko u producenta, magazynki też raczej nie będą kompatybilne z systemem TM. Quote Link to post Share on other sites
Gerard Heime Posted February 3, 2015 Author Report Share Posted February 3, 2015 Shooters Design - obczaję :-) Sprowadzałeś z zagranicy czy w Polsce dorwałeś? Przy okazji czy dobrze kojarzę, że KJW kopiuje TM i części od nich zazwyczaj są wymienne? Jak przeglądam forum to widzę, że z replik nie-TM, to wiele osób KJW poleca, a jednak jest to kilka stów mniejsza cena ("ostre" strzelectwo to jednak drogie hobby ;)). Quote Link to post Share on other sites
-Otto- Posted February 3, 2015 Report Share Posted February 3, 2015 Panie... W Polsce? Zamek o wartości 100 dolarów? Toć to cena by oscylowała w okolicach 500zł pewnie z vatem i marżą. Kto Ci to kupi, jak szczytem marzeń jest WE? A co do samego SD... no mam mieszane odczucia. Czarna farba w sztucznym oświetleniu wpada w fiolet/niebieski (nie tylko u mnie tak było, widziałem na żywo USP Compact i na fotach 1911 i Siga 2022, ten sam problem). Plus musiałem piłować zamek, bo BBU był przesunięty za bardzo do przodu, przez co lufa zewnętrzna była luźna, bo jej zamek nie dociskał... No i oznaczenia mają niepoprawną czcionkę. No ale ostatecznie działa i wygląda całkiem całkiem (możesz zobaczyć u mnie w profilu). A co do KJW to i owszem. Nie powiem że wszystko w 100% podpasuje, bo nie wiem, może tak jest, może nie. Ale faktem jest, że sporo części pasuje i generalnie jest to system TM. I nie są to złe repliki, w Glocku KJW na starcie dostajesz cylinder Guardera (sam taki wstawiłem do TMki), tylko trzeba wymienić zbijak zaworu na stalowy, bo zawsze pada. Ewentualnie podpiłować odpowiednio kurek. Quote Link to post Share on other sites
Gerard Heime Posted February 3, 2015 Author Report Share Posted February 3, 2015 Woah. Zerknąłem w Twój profil i się zdziwiłem, że tyle można zmienić w replice pistoletu :-) Myślę, że będę musiał wykorzystać to za bazę do dalszego kształcenia się, poczytać o tych częściach itd. W międzyczasie spróbuję też dorwać jakieś KJW (pewnie Glocka) w sklepie w Warszawie, zmacać, porównać z oryginałem. Może różnice są na tyle niewielkie, że nie warto się przejmować, tylko powoli odkładać forsę na ostry oryginał (i jakąś długą replikę ASG, oczywiście :)). Quote Link to post Share on other sites
-Otto- Posted February 3, 2015 Report Share Posted February 3, 2015 Pamiętaj tylko, że nie dorwiesz Glocka 17 od KJW ;) Robią tylko compacty i subcompacta. Quote Link to post Share on other sites
Gerard Heime Posted February 3, 2015 Author Report Share Posted February 3, 2015 Fakt, dzięki za zwrócenie uwagi :-) Quote Link to post Share on other sites
wegorz Posted February 4, 2015 Report Share Posted February 4, 2015 Repliki potrzebuję głównie do treningów "na sucho" (zanim wyrobię sobie pozwolenie na broń sportową i kupię ostry oryginał) i okazjonalnego strzelania - może uda mi się wrócić do airsoftu jak będę miał więcej czasu :-) Budżet - chciałbym zmieścić się w 600zł, ale w pierwszym poście celowo nie podawałem budżetu, bo nie znam teraz za bardzo realiów rynkowych i może po prostu ta kwota jest nierealna. Szczerze mówiąc myślałem o czymś stockowym, bo tak jak powiedziałem wypadłem z obiegu i musiałbym się mocno dokształcać - jakie części kupić, jak zrobić konwersję, itd. A masz na myśli coś konkretnego? Wolałbym (mimo wszystko) coś ASG a nie PFC, bo tak jak napisałem może zmotywuje mnie to do powrotu na strzelanki :-) Tak trochę wydawanie 600zł na zabawkę, kiedy myślisz o kupnie palnego odpowiednika nie mija się trochę z celem? ASG nie ma dużego potencjału edukacyjnego, a i błędne nawyki można sobie wyrobić. Przemyśl, czy te 600zł nie lepiej po prostu władować w amunicję albo już teraz przeznaczyć np. na patent strzelecki bądź inne kwity do wyrobienia pozwolenia. Quote Link to post Share on other sites
samael16 Posted February 4, 2015 Report Share Posted February 4, 2015 Kupowanie zabawki asg kiedy docelowo chcesz się bawić palnym odpowiednikiem nie ma sensu. Repliki asg to są zabawki i jak każde zabawki są przystosowane aby mogły nim się bawić np dziewczynki w wieku nawet 8 lat co przekłada się na ciężar, twardość sprężyn itp. Broń palna działa na tochę innej zasadzie a same manipulatory zazwyczaj chodzą lepiej/ciężej itp. Osobiście nie kupiłbym gbb jeśli staram się o broń palną szkoda pieniędzy, które można jak wegorz zauważył wydać na coś lepszego jak np amunicję, szkolenie itp. Quote Link to post Share on other sites
wegorz Posted February 4, 2015 Report Share Posted February 4, 2015 (edited) Nawet jeśli miałbyś strzelać (np. z jakiejś cezetki Kadet) z bocznego zapłonu - da ci to więcej niż replika ASG. Repliki GBB są fajne, ale to wciąż tylko zabawki. Edited February 4, 2015 by wegorz Quote Link to post Share on other sites
samael16 Posted February 4, 2015 Report Share Posted February 4, 2015 No i najważniejsze, każdy pistolet nawet ,22lr ma większego kopa i normalny cykl pracy względem nawet najlepszego gaziaka. Zabawki asg kupuje się, jak sama nazwa wskazuje do zabawy i pozostańmy przy tym :) Można je wykorzystywać do treningów ale ostatecznie to i tak poziom gumokałachów i dopiero jak się ma jakieś nawyki związane z bronią palną. Quote Link to post Share on other sites
JarekPN Posted February 4, 2015 Report Share Posted February 4, 2015 Jak będziesz szukał replik (np. KJW typu M9, czy Glock), to równolegle sprawdzaj, jak wygląda dostępność kabur plastikowych (bo zakładam, że chcesz mieć takową, a nie taktyczną wojskową, skoro strzelasz na strzelnicy). Warto pytać u sprzedawcy, mimo opisów jakie są zamieszczane przy produkcie. Nie każda replika pasuje do takiej kabury ; np. M9 KJW z szyną nie do końca pasuje do kabury IMI ( wymaga lekkich prac ręcznych; kabura oczywiście ;-) ). A jeśli chodzi o to czy replika asg jest zabawką i na ile jest użyteczna przy trenowaniu na sucho - to odwieczny temat, który ma zwolenników po obydwu stronach. Czyli już sam musisz odpowiedzieć sobie na pytanie czy warto mieć replikę mimo wszystko (zakładając, że będzie to replika o wadze, wymiarach i obsłudze max. zbliżona do odpowiednika palnego. Quote Link to post Share on other sites
MarekMac Posted February 4, 2015 Report Share Posted February 4, 2015 Replika wg mnie może tylko uzupełniać trening z bronią palną i to w dodatku nie każdy. Taktyczny - czyszczenie pomieszczeń, poruszanie się w szyku - jak najbardziej. Czysto strzelecki już niekoniecznie - przy powolnym strzelaniu i dobrej replice na niewielkim dystansie nie będzie dużej różnicy w celności, ale przy strzelaniu szybkim lub ogniem ciągłym różnica będzie masakryczna - odrzut w replice właściwie nie istnieje, w broni palnej ma natomiast kolosalne znaczenie. W dodatku powiem, że w Twojej sytuacji (chęć kupna broni) lepiej zacząć od broni palnej bo wyrobisz sobie nawyki, które przeniesione na warunki airsoftowe nie zrobią krzywdy. W odwrotnej sytuacji możesz narobić sobie biedy. Podając ekstremalny przykład - replikę możesz trzymać na ugiętych rękach, nawet te 10-20cm od twarzy i nic Ci się nie stanie. W przypadku broni palnej prawdopodobnie straciłbyś zęby. Quote Link to post Share on other sites
Gerard Heime Posted February 4, 2015 Author Report Share Posted February 4, 2015 Żeby uspokoić wszystkich zaniepokojonych tym, że zamierzam trenować ostre strzelanie z repliką ASG. Mój kolega z pracy, który kiedyś strzelectwem sportowym zajmował się profesjonalnie, bardzo dużo ćwiczył na sucho, bez strzelania - takie ćwiczenia, jak np. przyjmowanie postawy (i utrzymywanie jej przez długi czas - czasami cały jego trening na tym polegał) płynne ściąganie spustu (znane chyba wielu maniakom ćwiczenie z łuską bądź monetą na zamku), zgrywanie przyrządów; a do IPSC (myślę też o ActionAir), takie rzeczy, jak płynne dobywanie broni czy przeładowanie. Od niedawna jestem członkiem klubu i strzelam w miarę regularnie z 9mm oraz .22, ale chciałbym też poćwiczyć poza strzelnicą "na sucho", w domu na przykład. Oczywiście wciąż traktuję to głównie jako zabawkę, ew. replikę do AIPSC. Nawyki, mam zdecydowanie bardziej z ostrej broni niż z ASG i prędzej przeniosę nawyki z ostrej na ASG, niż na odwrót. Zresztą chyba przykład ludzi trenujących IPSC oraz AIPSC pokazuje, że jak się ma dobre nawyki, to ciężko je zepsuć ASG :-) Nie zamykam się na Wasze argumenty, chcę tylko podkreślić na czym mi zależy. Quote Link to post Share on other sites
samael16 Posted February 4, 2015 Report Share Posted February 4, 2015 Ja bym jednak kupił ostrą i ćwiczył to wszystko na strzelnicy bo chyba nie można w ten sposób legalnie ćwiczyć w domu. I mając większe doświadczenie zacząłbym się bawić asg, ostatecznie replika to zabawka i tylko imituje działanie broni palnej i to dosyć nieudolnie.. Skoro chcesz też pobawić się w aipsc to i tak masz za mały budżet do tego jeśli nie masz więcej jak 600zł. Zrobisz jak uważasz. Quote Link to post Share on other sites
wegorz Posted February 4, 2015 Report Share Posted February 4, 2015 (edited) Ja bym jednak kupił ostrą i ćwiczył to wszystko na strzelnicy bo chyba nie można w ten sposób legalnie ćwiczyć w domu. A gdzie w ustawie (UOBiA) jest zabronione ćwiczenie "na sucho" we własnym domu korzystając z broni palnej? Nigdzie! :icon_smile: Można kupić plastikowe naboje, tak zwane "zbijaki" i ćwiczyć bez ryzyka przypadkowego wystrzału. Edited February 4, 2015 by wegorz Quote Link to post Share on other sites
karol_alasz Posted February 4, 2015 Report Share Posted February 4, 2015 Daj sobie spokój z replika asg do ćwiczeń... I tak nie znajdziesz czasu na zabawę a gbb to koszty,koszty,koszty i frustracje... Idź do militarii i kup sobie P.A.K.'a - jak raz masz tam model P99... I hałas, i odrzut, i łuski latają, itd,itp... Nie wiem jak wagowo, no i chyba budżet trzeba będzie rozciągnąć... Ale puka lepiej niż asg! Quote Link to post Share on other sites
samael16 Posted February 4, 2015 Report Share Posted February 4, 2015 Dzięki wegorz bo nie znam prawa w tej materii więc użyłem słowa "chyba" to tym bardziej palna a nie zabawka asg. Quote Link to post Share on other sites
Gerard Heime Posted February 4, 2015 Author Report Share Posted February 4, 2015 (edited) I hałas, i odrzut, i łuski latają, itd,itp... (...) Ale puka lepiej niż asg! Ale ja naprawdę nie potrzebuję hałasu, odrzutu i latających łusek. To mam na strzelnicy. Potrzebuję co drugi dzień w domu poćwiczyć płynne ściąganie spustu z niezaładowaną bronią i monetą leżącą na zamku, a nie będę w tym celu jeździł do klubu przecież. Edited February 4, 2015 by Gerard Heime Quote Link to post Share on other sites
wegorz Posted February 4, 2015 Report Share Posted February 4, 2015 (edited) Daj sobie spokój z replika asg do ćwiczeń... I tak nie znajdziesz czasu na zabawę a gbb to koszty,koszty,koszty i frustracje... Idź do militarii i kup sobie P.A.K.'a - jak raz masz tam model P99... I hałas, i odrzut, i łuski latają, itd,itp... Nie wiem jak wagowo, no i chyba budżet trzeba będzie rozciągnąć... Ale puka lepiej niż asg! Większa strata kasy niż replika ASG : P Edited February 4, 2015 by wegorz Quote Link to post Share on other sites
mareq Posted February 4, 2015 Report Share Posted February 4, 2015 Tylko czy spust w asg będzie chodził tak jak w oryginale? Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts