Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Problem z MOFET z AB (ruch silnika przy odbezpieczaniu repliki)

Recommended Posts

Witam,

Kupiłem replikę z układem MOSFET z AB wykonanym przez użytkownika KicpA. Wszystko jest w porządku, jednak podczas przełączania trybu ognia z SAFE na SINGLE silnik rusza i lekko napina sprężynę. Jest to zupełnie losowe, często tego objawu nie ma (czyli wszystko jest w porządku), czasami słychać jedynie lekkie kliknięcie i wibracje silnika. Raz zdarzył się nawet pojedynczy samoistny wystrzał. Replika strzela dobrze zarówno na trybie ognia pojedynczego i ciągłego (no dobrze, raz poszła seria 3 pocisków na trybie ognia pojedynczego). Układ się nie grzeje, a losowość tych objaw jest niezależna od temperatury.

Szukałem podobnych problemów na forum, ale nie udało mi się nic znaleźć. Czy ktoś ma pomysł na to co mogło się zdarzyć z układem i co z nim zrobić?

No cóż, wczoraj wieczorem położyłem replikę na półce, lekki ruch silnika był lekko wyczuwalny. Dzisiaj podłączyłem baterię nie ruszając repliki i wszystko było w idealnym porządku. Troszkę się obawiam wykręcania gearboxa (typ 2GX, jeśli to może mieć jakiejś znaczenie), bo jeszcze tego nie robiłem, ale cóż, kiedyś trzeba zacząć ;).

Metalowa obudowa repliki i płytka selektora ognia ocierając się o nią "dawała impuls" do mosfetu. Zdejmij ta blaszkę z płytki selektora i pola z blaszki na kostce stykowej pod płytka. Powinno wrócić do normy ;)

MOSFET strzela seria nawet przy odłączonych kablach sygnałowych?

Układ wykonany na płytce, zaizolowany (dzisiaj ją zdjąłem). Planuję w weekend wyjąć gearbox, zobaczę, czy tam coś jest nie tak.

Jeżeli to cokolwiek znaczy: ogień ciągły pojawił się mniej więcej w połowie drogi z SAFE na SEMI. Od tej pory seria na sam widok akumulatora. Akumulator to dokładnie ten model: http://www.modelemax.pl/product_info.php?cPath=183_185_251&products_id=8038

Jak myślicie, sprawdzenie płytki selektora może jeszcze uratować sytuację, czy mosfet jest już do kosza? Chcę się za to zabrać, kiedy wrócę do domu i nie wiem czy zamawiać następcę, ewentualnie części do następcy (bo w tygodniu też może być problem z czasem).