Churchill_MD Posted August 22, 2005 Report Share Posted August 22, 2005 Witam, czy w czasie strzelanek używacie lornetki? Jeżeli tak, to jakiej? Jaką moglibyście z czystym sumieniem polecić? Na co zwrócić uwagę przy jej wyborze? Quote Link to post Share on other sites
Zachar Posted August 22, 2005 Report Share Posted August 22, 2005 Zagłosowałem na "Nie mam. To bez sensu.", bo nie widziałem jeszcze lornetki przez którą można patrzeć nie zdejmując ochrony oczu (co nie znaczy, że twierdzę, że takie nie istnieją :wink: ). Lornetka to nawet przydatny gadżet - przydała by się do lepszej identyfikacji ludzi :) Quote Link to post Share on other sites
kfffas Posted August 24, 2005 Report Share Posted August 24, 2005 Ja osobiście używam lornetki. Ostatnio przerzuciłem sie na snajperzenie z M24 Socom Military (z tuningiem do 550 fps :twisted: ) i używam lornetki do identyfikacji celów. Luneta mi sie do tego nie przydaje bo mam tylko Tasco 3-9x20. Więc używam, bo musze. Quote Link to post Share on other sites
Zachar Posted August 24, 2005 Report Share Posted August 24, 2005 Ale jak Ty te lornetkę używasz ?? kiedy przez nią patrzysz to zdejmujesz gogle/okulary ?? Przecież żeby patrzeć przez lornetke musisz mieć oczy b.blisko lornetki :wink: Quote Link to post Share on other sites
Okruch Posted August 24, 2005 Report Share Posted August 24, 2005 Zachar, czy próbowałeś odwinąć gumową osłonę okularu? Wtredy przykładasz soczewkę okularu bezpośrednio do gogli... powinno być lepiej. Ja korzystam z monokularu. NIe wiem dlaczego, nie mogę uzyskać stereoskopowego obrazu z kompaktowych lornetek. Co innego z dużych lornetek z układem Porro, tam jest wszystkow w porządku... ale biegać z takim kilogramowym smokiem na szyi, jak ruski morpiech po Krymie, to nie dla mnie :D Quote Link to post Share on other sites
Churchill_MD Posted August 25, 2005 Author Report Share Posted August 25, 2005 a możesz podać jakiego monokularu używasz i jakie zrobiłeś przeróbki? może zapodałbyś fotkę...? Quote Link to post Share on other sites
tottek Posted August 25, 2005 Report Share Posted August 25, 2005 jest jescze takie wyjście- kupic sobie lunetę, z niej można korzystać bez zdejmowania gogli. Są takie lunetki, które można włozyc do ładownicy spokojnie... Quote Link to post Share on other sites
oldas Posted August 25, 2005 Report Share Posted August 25, 2005 Ja używam lornetke firmy tronic 10x50GA , może nie ma dużego powiększenia ale jest bardzo precyzyjnie zrobiona i wytrzymała , często mam ją w plecaku. Wytrzymała , gdy upadłem na nią z całą siłą . Polecam Quote Link to post Share on other sites
Okruch Posted August 27, 2005 Report Share Posted August 27, 2005 Winstonie, używam monokularu Tasco 10x25. Spisuje się nieźle zarówno w cywilu (wycieczki w góry), jak też na strzelankach. Tottek: masz na myśli lunetę celowniczą w roli przyrządu obserwacyjnego? Quote Link to post Share on other sites
Catch22 Posted August 27, 2005 Report Share Posted August 27, 2005 8x30, używam zawsze - niezbębne pole widzenia (128/1000). Obserwację z lornetki prowadzisz bez okularów - nie robi się tego pod "ogniem" i nie robi się tego nieosłoniętego/nieubezpieczonego stanowiska. Póki masz ją przy twarzy oczy są osłonięte, Okulary/gogle wkladasz od razu po zakończeniu obserwacji. Minimum zdrowego rozsądku wymagane. Quote Link to post Share on other sites
Ludzik Posted August 27, 2005 Report Share Posted August 27, 2005 Dokladnie, wystarczy uchylic glowe i przyslonic ja dlonia podczas zmiany gogle/lornetka. Quote Link to post Share on other sites
val Posted August 27, 2005 Report Share Posted August 27, 2005 Ze swojej strony powiem, ze do tej pory nie spotkalem sie z kims, kto by uzywal lornetki. Widzialem patenty w stylu kolimator na gornej szynie a na bocznej luneta celownicza...ale jeszcze nie spotkalem kogos kto by targal wielka lornetke (tych mniejszych moze nie widzialem). Mi osobiscie lornetka sie nie przydaje i nigdy o niej nie myslalem, gdyz przewaznie na odleglosci jakie sie strzela (do 60 m) udaje mi sie zidentyfikowac swoj/wrog, albo jakies cele. Quote Link to post Share on other sites
Beryl Posted August 28, 2005 Report Share Posted August 28, 2005 Jednym z poligoów na którym my sie strzelamy jest stara piaskownia porosnieta młodymi lasami.Lornetka sie przydaje zwiadowi do wykrywania wroga z duzej odległosci Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts