Bober00 Posted March 21, 2015 Report Share Posted March 21, 2015 Witam, postanowiłem zacząć przygodę z ASG, znalazłem ekipę i generalnie nadszedł czas zakupu sprzętu. Przeczytałem Wasze poradniki na stronie (swoją drogą, bardzo ciekawe i przyjemnie się je czytało) i przeszukałem sklepy w internetach. Jeżeli chodzi o kwestię najwazniejszą w tym wszystkim, czyli budżet, no to nie jest za duży. Są pewne ograniczenia i powiedzmy będzie to jakieś 300-400zł max na wszystko na początek. Myślałem nad takimi pozycjami: Gogle - Bolle Balistic Clear PC AS/AF https://www.militaria.pl/bolle/gogle_ochronne_bolle_balistic_clear_pc_as_af_(x90psi)_p26974.xml Broń. I tutaj jest największy dylemat. Pomyślałem sobie, że docelowo chciałbym rekonstruować policyjne oddziały AT, wobec czego fajnie by było od początku mieć sprzęt pod tym kątem dobrany, więc rozmyślam na początek nad czymś takim: CM.030 - http://www.taiwangun.com/cm-030-tan-cm (ten kolor albo czarny jeszcze) HK 416 CQB - http://gunfire.pl/product-pol-1152201400-Replika-karabinka-Heckler-Koch-HK416-CQB.html Beretta 92FS - http://gunfire.pl/product-pol-1152199654-Replika-pistoletu-Beretta-92FS.html (ta opcja jedynie ze względu na system blowback...no i w końcu to beretta, glocka można kupić kiedy indziej ;) ) HK G36c - http://www.taniemilitaria.pl/g36c-m85-p-13.html#.VQ1DjNKG-B4 (wiem, jest słaby) Jeżeli chodzi o miejsce strzelań, to nie przewiduje dużych odległości, raczej zabudowania, ewentualnie bliski kontakt w jakimś lasku, więc te 200fpsów może starczyć. Pozdrawiam Mateusz Link to post Share on other sites
Emcet Posted March 21, 2015 Report Share Posted March 21, 2015 Albo AGM003, albo używane mp5k Galaxy, wszystko inne będzie conajwyżej kiepskim wyborem, a te tanie szturmówki to tragedia, strzelają gorzej od Glocka Cymy. Jeśli używka to u nas na komisie, od aktywnego użytkownika z dużą ilością postów i dłuższym czasem na forum. Link to post Share on other sites
-Otto- Posted March 21, 2015 Report Share Posted March 21, 2015 Beretta 92FS - http://gunfire.pl/pr...retta-92FS.html (ta opcja jedynie ze względu na system blowback...no i w końcu to beretta, glocka można kupić kiedy indziej :icon_wink: ) Uważaj, bo ten blowback łamie nadgarstki :teeth: https://www.youtube....h?v=VWPZrZluynI Innymi słowy - nie chcesz tego. Link to post Share on other sites
Bober00 Posted March 21, 2015 Author Report Share Posted March 21, 2015 czyli beretta odpada :P a ten glock? słaby jest? hk416 wygląda na solidną, nie jest to jakaś tańsza replika jak ten g36c Link to post Share on other sites
-Otto- Posted March 21, 2015 Report Share Posted March 21, 2015 416 to badziew jak ten G36, raz że to tani Umarex (czyli musi być szajsem), dwa, GB specjalny, czyli znów - musi być szajsem. Z tej czwórki tylko cymoglock, zdaje mi się, że jest szeroko opisany w odpowiednim dziale. Najtańszy elektryk nie będący klamką, mający jakikolwiek sens to MP5 Galaxy. Koniec i kropka. Link to post Share on other sites
Bober00 Posted March 21, 2015 Author Report Share Posted March 21, 2015 (edited) Rozumiem, dzięki za pomoc :icon_smile: G36 wrzuciłem w ramach ciekawostki. Zdecyduje się chyba na glocka, albo dołożę trochę grosza i kupię tego MP5K albo JG 0638. No i wieczorem przejrzę komis :icon_wink: Pozdrawiam edit: a coś polecacie z gazówek z klamek? wolałbym raczej na CO2 z uwagi na wymienne naboje Edited March 21, 2015 by Bober00 Link to post Share on other sites
-Otto- Posted March 21, 2015 Report Share Posted March 21, 2015 Nie ten budżet. Sama klamka z blowbackiem pochłonęłaby to co masz, albo i więcej, do tego strzelanie jest dużo droższe niż z elektryków. I z jednym magazynkiem na 25 kulek raczej zbyt wiele nie ugrasz - a każdy mag to kolejna stówa jak nie lepiej. Chyba, że Cię interesuje Beretta bez BB kosztująca jakieś 80zł. Ale to musisz sobie w Gazowych poczytać na jej temat, bo też jest szeroko opisana, nawet gdzieś jest na portalu albo forum, nie pamiętam, cała recenzja napisana przez Logana. Ale osiągowo i tak będą gorsze od aega. Link to post Share on other sites
blunk Posted March 21, 2015 Report Share Posted March 21, 2015 Nie wiem czy używają Antyterroryści, ale wydaje mi się, że tak to polecił bym zakupić shotguna short AGM, ale jeśli miejsca nie będą dalekie tak jak napisałeś, raczej budynki to nie brałbym go. W dodatku przy AGMie mógłbyś mieć pistolet w kaburze, ale raczej ciężko by było bo AGMa dwoma rękami się obsługuje, więc musiałbyś pokombinować z zawieszeniem. Dla tego też jestem za tym byś sobie zakupił narazie sam pistolecik, ja brałbym glocka cymy tylko czarnego, tak wiem ten TAN jest najtańszy :icon_razz2: Kolejna sprawa Jeżeli nie masz kasy długo, a narazie byś samego Glocka zakupił to nawet nie potrzebujesz kabury, bo praktycznie możesz go cały czas trzymać w ręce, chociaż może to przeszkadzać np. w wchodzeniu oknem czy na jakąś skarpę, wtedy mógł byś go schować do kieszeni, ale nie fajnie to wygląda :icon_razz2: To był tylko taki element jak trochę zaoszczędzić na początek. Gogle są dobre. Tak więc przyszedł czas na mundur, buty itp. Na początek możesz biegać gdyż nie masz narazie na szpej kaski, to wykombinować jakąś czarną bluzę i czarne spodnie. Lubię gazówki, no i ten Blow Back, ale niestety nie mogę nic polecić. -Otto- się zna na pistoletach na to wygląda, Tak więc ja na twoim miejscu brałbym na chwile obecną Czarny Glock+ Bolle+ Kabura jakaś Potem dokupywał bym szpej typu kominiarka, czarny mundur, buty, i hełm mich no i oczywiście, w kolejności jakiej chcesz jakaś fajna długa replika, jak pieniążki wpadną :icon_razz2: Mam nadzieję, że trochę Ci pomogłem, oczywiście nie musisz koniecznie kupywać czarnych mundurów itp. To tylko moja idea, gdybym ja się robił na Antyterroryste A teraz taka sprawa -Otto- :icon_razz2: ja na klamkach się nie znam, ale myślałem nad poleceniem naszemu początkowującemy tego http://www.taiwangun.com/r17-tan-army?from=listing&campaign-id=19 ale nic nie wiem, nie znam się na tym. Mógłbyś coś powiedzieć o tym, no tak mu Boberowi, żebym mu nie zamulił to ty się wypowiec o tym do niego. Link to post Share on other sites
-Otto- Posted March 21, 2015 Report Share Posted March 21, 2015 przy AGMie mógłbyś mieć pistolet w kaburze, ale raczej ciężko by było bo AGMa dwoma rękami się obsługuje, więc musiałbyś pokombinować z zawieszeniem Tja... Bo pistoletu jedną ręką się nie obsłuży... ja na klamkach się nie znam, ale myślałem nad poleceniem naszemu początkowującemy tego ... nic nie wiem, nie znam się na tym Właśnie. Dlatego nawet nie myśl nad polecaniem czegokolwiek bo tylko siejesz zamęt. Celowo nie wspomniałem o armijcu, czy chłamie pokroju welli za 200zł na CO2. Link to post Share on other sites
Bober00 Posted March 21, 2015 Author Report Share Posted March 21, 2015 jeżeli chodzi o ubrania itd to ze względu na pewne okoliczności posiadam taktyki, mundur, kominiarki, więc o ubrania jestem spokojny. gogle piszecie, że są dobre, więc zostają w koszyku, teraz kwestia klamki. chyba się zdecyduje na tego CM.030, kolor aktualnie jest najmniej ważny, można przemalować ;) kwestia kasku też jest rozwiązana, mam jeden na oku, ale to kwestia na przyszłość, więc nie zawracam głowy tym na razie. Link to post Share on other sites
zelekosw Posted March 21, 2015 Report Share Posted March 21, 2015 Jestem tutaj nowy na forum ale postaram sie pomoc ;) Co do beretty to odradzam , mialem ja i nie moge znalezc zadnego plusa dla tego pistoletu. Za taka cene i biorac pod uwage strzelanke z bliskich odleglosci moge polecic http://www.military.pl/var/www/military/html/prod/military.pl/161m/taurus-pt-24-7-zapasowy-magazynek_3895t . Nie koniecznie z tej strony ale chodzi o ten model repliki. W porownaniu do beretty , jakosciowo i jesli chodzi o strzelanie to niebo a ziemia. A jesli chodzi o berette sprezynowa to tez odradzam gdyz bardzo latwo jest zerwac zawiasy odpowiedzialne za naciaganie sprezyny, sa one bardzo cienkie i z czasem sie poprostu zrywaja. Juz nie wspominajac ,ze w czasie strzelanki gdy za mocno przeladujesz mozesz je zerwac niemal ze od razu. Link to post Share on other sites
-Otto- Posted March 21, 2015 Report Share Posted March 21, 2015 A teraz mi powiedz gdzie była mowa o Berettce sprężynowej, to raz. Dwa - jakoś moja marujska zepsuć się nie chce. Link to post Share on other sites
zelekosw Posted March 21, 2015 Report Share Posted March 21, 2015 (edited) A teraz mi powiedz gdzie była mowa o Berettce sprężynowej, to raz. Dwa - jakoś moja marujska zepsuć się nie chce. A teraz powiedz mi gdzie napisalem ze jest mowa o berettce sprezynowej? Poprostu doddalem cos od siebie jesli zastanawialby sie nad sprezynowka gdyz wstawilem mu link repliki sprezynowej i ubieglem jego mysl o berette sprezynowa. Jesli juz faktycznie chcesz sobie nabic posty to rob to z sensem. To ze ja mam auto i jezdze nim 10lat i nic sie z nim nie dzieje to nie oznacza ze wszystkie marki tego samochodu beda jezdzic 10 lat bez awari. W replikach za taka cene musimy liczyc sie z tym ,ze mozemy dostac super egzeplarz ale moze trafic sie tez felerny. Edit: Napisalem mu ze czesto sie to psuje gdyz mialem juz wiele razy stycznosc z ta replika u moich znajomych i na strzelankach i slyszalem takie opinie. No tak marujska za 600zl? Smiesz ja rownac z beretta za 130zl? Edited March 21, 2015 by zelekosw Link to post Share on other sites
-Otto- Posted March 21, 2015 Report Share Posted March 21, 2015 1) Czyli nie widzisz plusów Beretty półautomatycznej, za to polecasz sprężynówkę? Okeeej... Pomijam już, że gość pyta o gazówkę, a Ty wlatujesz ze sprężyną. 2) Posty z tego działu się nie doliczają, więc nie trafiłeś. 3) Odbijając piłeczkę - to że Twój samochód się zepsuł, nie znaczy że wszystkie się popsują. 4) ~150zł za pistolet sprężynowy to nie jest wielce niska cena. 5) Czyżbyś nie odróżniał repliki Gas Blow Back od sprężynówki? Bo o takowej mówię, sprawdź sobie na specu ile takowa kosztuje. TM robi także inne repliki poza GBB. Link to post Share on other sites
zelekosw Posted March 21, 2015 Report Share Posted March 21, 2015 (edited) No jak dziecko... Polecilem mu tylko ta sprezynowke bo mialem ja w rekach i bylem naprawde sachwycony za rowno wykonaniem jak i strzelaniem tej repliki. Uwazasz ze pistolet elektryczny do 200zl jest godny polecenia? To chyba nigdy nie miales z takimi doczynienia. Autor tematu nie jest do konca zdecydowany i najpierw wstawil elektryki a potem pisal o gazowej itp, wiec ja polecilem mu ta sprezynowke. ") Czyli nie widzisz plusów Beretty półautomatycznej, za to polecasz sprężynówkę?" No tak nie ma roznicy miedzy berreta elektryczna a sprezynowka w podobnej cenie.... Edited March 21, 2015 by zelekosw Link to post Share on other sites
Emcet Posted March 21, 2015 Report Share Posted March 21, 2015 Niuniu, pistoletem sprężynowym i jego osiągami to się można było w polskim airsoftcie zachwycać z 15, jak nie więcej lat temu, kiedy to elektryki miała jedynie elita komandosów, a cała reszta biegała z takimi pistoleciakami pompującymi naparstek powietrza w lufę. Teraz takie coś nie nadaje się do użytku na strzelankach, bo po prostu niedomaga w ogromnym stopniu nawet przy najtańszych elektrykach, czy gaziakach. Krótko, sprężyny przegrywają w przedbiegach. Gaziaki w takim budżecie są zbyt drogie w utrzymaniu. Zostają AEPy, które są pomiędzy. Zasięg niższy od solidngo gaziaka, ale większy od sprężyny. Do tego automat. W takich pieniążkach z pistoletów to najlepsze wyjście. Dalej można iść w podstawowe elektryki z pełnowymiarowym cylindrem. Link to post Share on other sites
-Otto- Posted March 21, 2015 Report Share Posted March 21, 2015 Tej, Emcet, bo on cały czas chyba pisał o tym badziewiu na paluszki, mimo że w międzyczasie autor spytał o gazówkę i zarzuciłem propozycją GAZOWEJ beretty. Sieje zamęt bo raz, że cytować nie umie, a dwa, chyba nie ma pojęcia czym jest cymoglock. Link to post Share on other sites
Emcet Posted March 21, 2015 Report Share Posted March 21, 2015 (edited) Hmm... Nie wiem o czym on pisał, za każdym razem wyciągam inne wnioski :zastanawia: . Więc może taki krótki schemat osiągowy: Sprężynowe pistolety i Pseudo AEP na paluszki :teethh: < Budżetowe Gazowe repliki pistoletów bez blowback (zapomniałem o nich, ale Otto wspominał) i AEP < Gazowe repliki pistoletów na wypasie < lub nawet = sprężynowe strzelby < elektryki z pełnowymiarowymi gearboxami O GBBR, konwersjach HP i elektrykach na sterydach nie piszę, bo to już nie zabawki na początek. Edited March 21, 2015 by MrMCET Link to post Share on other sites
-Otto- Posted March 21, 2015 Report Share Posted March 21, 2015 Upraszczasz trochę (ot Mk23 TM, nisko go klasyfikujesz, bo NBB, a ma to nieziemskie osiągi z tego co mi wiadomo :teeth:) ale niech Ci będzie :D Link to post Share on other sites
zelekosw Posted March 21, 2015 Report Share Posted March 21, 2015 (edited) Szkoda slow panowie na was bo dodajecie cos czego nie napisalem a problem z czytaniem z zrozumieniem na najwyzszym poziomie! :icon_biggrin: Kolega nie byl zdecydowany a ja w tym przedziale cenowym zaproponowalem mu replike ktora mialem w rekach i ktora polecam , nigdzie nie napisal ze nie interesuja go sprezynowki wiec wasze wypociny ida na marne :icon_biggrin: "Broń. I tutaj jest największy dylemat. Pomyślałem sobie, że docelowo chciałbym rekonstruować policyjne oddziały AT, wobec czego fajnie by było od początku mieć sprzęt pod tym kątem dobrany, więc rozmyślam na początek nad czymś takim:" Kolega jak widac ROZMYSLA NA POCZATEK wiec nie jest jeszcze zdecydowany wiec proponuje mu replike od siebie. Straszne jest to ze tak duzo osob nie rozumie co czyta... Edited March 21, 2015 by zelekosw Link to post Share on other sites
Emcet Posted March 21, 2015 Report Share Posted March 21, 2015 (edited) Upraszczasz trochę (ot Mk23 TM, nisko go klasyfikujesz, bo NBB, a ma to nieziemskie osiągi z tego co mi wiadomo :teeth:) ale niech Ci będzie :D Ok, nieco sprecyzowałem. Chodziło mi o popularne zabawki dla początkujących typu STTI. TM to dziwadło, ma mega spektrum, bo robi totalną kupę i highendowe klamki. To taki wyjątek od reguły ;) Kolega nie byl zdecydowany a ja w tym przedziale cenowym zaproponowalem mu replike ktora mialem w rekach i ktora polecam , nigdzie nie napisal ze nie interesuja go sprezynowki wiec wasze wypociny ida na marne :icon_biggrin: Bo czytał poradniki i nawet nie musiał pisać o tym że odrzuca takie gnioty, bo chce mieć szanse na udaną zabawę. A i jeszcze jedno, weź do ręki kilka innych replik i dopiero wtedy udzielaj się na forum. Nie warto polecać jedzenia kupy tylko dla tego, że nigdy nie wejszło się do supermarketu pełnego dobrego jedzenia. Edited March 21, 2015 by MrMCET Link to post Share on other sites
zelekosw Posted March 21, 2015 Report Share Posted March 21, 2015 Ok, nieco sprecyzowałem. Chodziło mi o popularne zabawki dla początkujących typu STTI. TM to dziwadło, ma mega spektrum, bo robi totalną kupę i highendowe klamki. To taki wyjątek od reguły :icon_wink: Bo czytał poradniki i nawet nie musiał pisać o tym że odrzuca takie gnioty, bo chce mieć szanse na udaną zabawę. A i jeszcze jedno, weź do ręki kilka innych replik i dopiero wtedy udzielaj się na forum. Nie warto polecać jedzenia kupy tylko dla tego, że nigdy nie wejszło się do supermarketu pełnego dobrego jedzenia. Jesli uwazasz ze ta beretta nie jest gniotem to powodzenia. To tak jak kupic elektryczna emke do 400zl. Widze ze sam lepiej wiesz ile i jakie repliki mialem w rece, w takim razie smialo mozesz wystepowac w tvn jako wrozbita MrMCET :) I nie wypowiadaj sie za kolege , gdyby tak bylo to sam by o tym napisal :) Link to post Share on other sites
MarekMac Posted March 21, 2015 Report Share Posted March 21, 2015 Każdy pistolet sprężynowy w dzisiejszym airsofcie w Polsce to gniot. Mała szybkostrzelność, mały zasięg, niewygodne przeładowanie, celność zazwyczaj nie powala, mały magazynek. Nie wiem jak jest z dostępem części zamiennych, ale stawiam garść kamyków, że nie powala. To się nawet na replikę broni bocznej nie nadaję, a co dopiero na główną. No i cena pozwalająca na zakup lepszych konstrukcji również nie zachęca bo za taką kwotę można kupić lepsze konstrukcje co sprawia, że podlinkowana przez Ciebie replika nie nadaje się również na zapas (już lepiej 3x shotgun AGM kupić). Autor (co wynika z pierwszego posta) chce się strzelać i rekonstruować (czy też przynajmniej stylizować się) na polskie AT. Czyli replika ma być nie tylko dobra pod względem reko (stylizacji), ale również użyteczności. Pistolet sprężynowy, nawet jeśli będzie wagą, wymiarami i pojemnością magazynka odpowiadał idealni palnej wersji nie będzie użyteczny. Więc po co taki badziew? Link to post Share on other sites
RadPod Posted March 21, 2015 Report Share Posted March 21, 2015 (edited) Emke elektryczną do 400 zł ? Można. Bez sensu ale bebechy w niej możesz wymienić a w sprężynowym pistoleciku nawet jeśli to nie ma to sensu. Jeśli kolega chce AT to (chyba) tylko Glock. Za tą cenę nie opłaca się brać tego cudu natury. Jako wypełniacz kabury mogłoby to być..gdyby kosztowało 20 zł. Moim skromnym zdaniem lepiej dozbierać do MP5,G36(jeśli było/jest używane przez AT). Edited March 21, 2015 by RadPod Link to post Share on other sites
Bober00 Posted March 21, 2015 Author Report Share Posted March 21, 2015 oczywiście, sprzęt sprężynowy odpada, nie widzę przeładowywania klamki po każdym strzale...równie dobrze mogę biegać na strzelankach z nożem ;) CM.030 - 170zł za elektryka, albo tamta beretta za 135zł. nie warte swoich cen RadPod? Link to post Share on other sites
Recommended Posts