oGGr Posted April 13, 2015 Report Share Posted April 13, 2015 Witam, Mam problem z peknieta srubka w GB trzymajaca wajche selektora. Ulamana czesc tkwi w gwincie, jest to srubka bardzo malych gabarytow (mniejsza niz srubki od GB). Pytanie moje to: jak sobie z tym poradzic ? Wajcha nie siedzi stabilnie, ma luz i selektor wariuje. Jak wydobyc, pozbyc sie ulamanego kawalka by moc przykrecic wajche ? Probowac z wierceniem ? Myslalem o kleju, skleic i sprobowac odkrecic. " Z racji malych gabarytow wydaje sie to dosc utrudnione .... Zapraszam do pomocy :) Quote Link to post Share on other sites
seger Posted April 13, 2015 Report Share Posted April 13, 2015 jaka śruba, jaki selektor, jaki gb, foto, foto, foto. Quote Link to post Share on other sites
oGGr Posted April 13, 2015 Author Report Share Posted April 13, 2015 (edited) Srubka (czerwona strzalka, foto pogladowe z sieci), gearbox v2 Sruba ulamana zostala w gwincie i wajcha ma luzy. Tu chyba raczej nie kwestia co to za srubka i od czego ale jak technicznie ja wydostac/usunac czy sie myle ? Edited April 13, 2015 by oGGr Quote Link to post Share on other sites
zajcu97 Posted April 13, 2015 Report Share Posted April 13, 2015 Jak ją złamałeś to tylko rozwiercanie malutkim wiertłem. Też miałem taki sam przypadek i przy odrobinie precyzji spokojnie można było to zrobić. Quote Link to post Share on other sites
oGGr Posted April 13, 2015 Author Report Share Posted April 13, 2015 Bodajze przy odkrecaniu pekla albo po prostu sobie pekla sama ..... Rozwiercic i co dalej ? :) Quote Link to post Share on other sites
zajcu97 Posted April 13, 2015 Report Share Posted April 13, 2015 Rozwiercasz i jak masz już pusty otwór to przykręcasz nową ciut większą żeby wyrobiła sobie gwint. Quote Link to post Share on other sites
czortkot Posted April 13, 2015 Report Share Posted April 13, 2015 Zamiast wiercenia można spróbować napiłować ją od drugiej strony dremelem i wykręcić małym śrubokrętem płaskim. Wiercenie czasem powoduje, że dziura przestaje być osiowa. Quote Link to post Share on other sites
oGGr Posted April 13, 2015 Author Report Share Posted April 13, 2015 No wlasnie ze wzgledu na gabaryty wykretaki raczej nie wchodza w gre. Mozna probowac ingerowac i probowac wykrecac. Nawiercanie to w ostatecznosci chyba, wieksza dziura, wieksza sruba, moze sie nie zmiescic w oczko wajchy. Ewentualnie mysle, ze mozna by nawet sprobowac skleic srube. Tu wiekszej filozofii nie ma, byle by ta wajcha selektora trzymala sie na miejscu. Niech mnie ktos poprawi jesli blednie mysle. Dziekuje wszystkim za zaangazowanie swoja droga. Quote Link to post Share on other sites
seger Posted April 13, 2015 Report Share Posted April 13, 2015 Klejenie nic nie da, klej pęknie od wibracji i łeb śruby wpadnie między tryby i będzie dopiero sieczkarnia. Najlepiej jeżeli za jakiś wystający kikut śruby złapiesz cieńkimi ale dobrymi szczypcami i wykręcisz ją, Quote Link to post Share on other sites
Vaco Posted April 14, 2015 Report Share Posted April 14, 2015 Jeżeli masz dremla, to polecam wyżłobić nim cienki pasek na tym co zostało ze śruby i wykręcić śrubokrętem (pewnie dwójeczka idealna będzie) i to tyle ;-) Quote Link to post Share on other sites
MarekMac Posted April 14, 2015 Report Share Posted April 14, 2015 Jeżeli śrubka pękła to może być z jakiegoś szajsowatego materiału - możliwe, że nawet bez dremla, zwykłych śrubokrętem uda się wyżłobić rowek. Quote Link to post Share on other sites
Nitro Posted April 14, 2015 Report Share Posted April 14, 2015 Dremel, małe wiertło, kapka wody co by go nie spalić i jechana. Śrubkę tę często zastępuję śrubami wyjętymi z laptopa. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts