bobek432 Posted April 23, 2015 Report Share Posted April 23, 2015 Cześć, gdy dzisiaj wziąłem moją replikę do ręki i patrzyłem jak tam luzy w kolbie ( były od początku, dokręcanie śrubek nic nie dawało) zobaczyłem małe pęknięcie (w górnej części przy śrubie) . Nie widać go na zdjęciu ;/. W obecnej chwili ono nie przeszkadza i nie jest widoczne, ale jestem bardzo zdenerwowany co dalej. Wydaje mi się że na strzelnce gdy o coś zachacze czy zawieszę replikę na szyi to pęknięcie się powiększy i kolba się złamie ;/. Replikę kupiłem około listopada 2014 na Taiwangun, więc gwarancja jeszcze jest. Co teraz? Odesłać replikę na gwarancje? Gwarancja obejmuje takie coś? Nie mam już pomysłów pomóżcie mi co zrobić ;(. Quote Link to post Share on other sites
Kopcik Posted April 23, 2015 Report Share Posted April 23, 2015 Takie "cuś" to raczej kwestia eksploatacji, w mojej opinii nie uznają ci czegoś takiego. Quote Link to post Share on other sites
Matiz1911 Posted April 23, 2015 Report Share Posted April 23, 2015 (edited) Kupić dobry klej epoksydowy dwuskładnikowy i skleić póki się nie rozpadło do końca. Edited April 23, 2015 by Matiz1911 Quote Link to post Share on other sites
bobek432 Posted April 24, 2015 Author Report Share Posted April 24, 2015 Takie "cuś" to raczej kwestia eksploatacji, w mojej opinii nie uznają ci czegoś takiego. Jeśli chodzi o kwestie eksploracji to replikę bardzo szanuję, czyszczę co strzelanke i ogólnie staram się żeby działała jak najdłużej. Nigdy mi nie spadła i nie uderzyłem nią o coś mocno. Bateria to zwykły stokowy Ni-mh od CM.028 więc nie jest ciężka. Co sądzicie żeby udać się do stolarza gdy ta kolba się zepsuje? Quote Link to post Share on other sites
Kopcik Posted April 24, 2015 Report Share Posted April 24, 2015 Stolarz to gra niewarta świeczki. Za grosze kupisz kolbe w komisie, a za stosunkowo niewielkie pieniądze ostrą. Tylko ostra będzie pewnie odstawać kolorystycznie od reszty Quote Link to post Share on other sites
czortkot Posted April 24, 2015 Report Share Posted April 24, 2015 Pierwsze co się robi po zakupie Cymy, to idzie się do fachowca, czy innego magika, żeby poprawił nitowanie korpusu. Bez tego luzy zawsze będą, bo Cyma robi klekoczące repliki. Większość użytkowników myśli potem, że to kolba, czy lufa i dokręca śruby do oporu, co powoduje pęknięcia. Normalka przy Cymie. Quote Link to post Share on other sites
0wn Posted April 24, 2015 Report Share Posted April 24, 2015 Pęknięcie jest na drewnie czy na ogonie?(metalowa część od góry z śrubą). Quote Link to post Share on other sites
bobek432 Posted April 24, 2015 Author Report Share Posted April 24, 2015 Pęknięcie jest na drewnie czy na ogonie?(metalowa część od góry z śrubą). Pęknięcie jest właśnie przy tej śrubie(w drewnie), u góry. To co ostatecznie zrobić? Stolarz to gra niewarta świeczki. Za grosze kupisz kolbe w komisie, a za stosunkowo niewielkie pieniądze ostrą. Tylko ostra będzie pewnie odstawać kolorystycznie od reszty Gdzie można kupić kolbę od ostrego? Quote Link to post Share on other sites
czortkot Posted April 24, 2015 Report Share Posted April 24, 2015 Wykręć kolbę, daj kroplę wikolu i ściśnij w ścisku stolarskim. Po 24 godzinach będziesz mieć to sklejone na cacy, wikol tworzy połączenie mocniejsze od drewna które klei. Kolby od ostrego dostaniesz czasem na allegro i olx, czasem w naszym komisie, na giełdach staroci i w sklepach z demobilem. Pamiętaj tylko, że kolbę od ostrego trzeba mocno modyfikować, żeby weszła do repliki, no i nie ma w niej miejsca na baterię. Quote Link to post Share on other sites
bobek432 Posted April 24, 2015 Author Report Share Posted April 24, 2015 Wykręć kolbę, daj kroplę wikolu i ściśnij w ścisku stolarskim. Po 24 godzinach będziesz mieć to sklejone na cacy, wikol tworzy połączenie mocniejsze od drewna które klei. Kolby od ostrego dostaniesz czasem na allegro i olx, czasem w naszym komisie, na giełdach staroci i w sklepach z demobilem. Pamiętaj tylko, że kolbę od ostrego trzeba mocno modyfikować, żeby weszła do repliki, no i nie ma w niej miejsca na baterię. Tylko że jak skleję i przykręcę kolbę znowu to ona dalej będzie miała luzy i znowu pęknie ;/. Masz jakiś pomysł żeby usunąć luzy? Najlepiej żebym sam mógł to zrobić, ale do jakiegoś serwisu też bym mógł oddać. Quote Link to post Share on other sites
0wn Posted April 24, 2015 Report Share Posted April 24, 2015 (edited) Pytanie czy luz jest na "drewnie" bo jest za luźno spasowane czy na nitach trzymających ogon. Edited April 24, 2015 by 0wn Quote Link to post Share on other sites
bobek432 Posted April 24, 2015 Author Report Share Posted April 24, 2015 Pytanie czy luz jest na "drewnie" bo jest za luźno spasowane czy na nitach trzymających ogon. Drewno jest nie dopasowane do reszty repliki, cała reszta z tym związana trzyma się solidnie. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts